راهکارهای کوتاه مدت و بلندمدت عبور از چالش های صنعت تایر

به گزارش «لاستیک پرس» مهندس محمدصادق مخنفی در خصوص مهمترین فرصت ها و چالش های صنعت و تولید تایر در این زمینه معتقد است: صرف نظر از چالشهای عام و کلی صنایع آب بر از یک طرف و شرایط اقلیمی کشور، خشکسالی های متناوب و کمبود آب که برای سالهای نه چندان دور نیز با شدت و حدت بیشتری از جانب متخصصین و کارشناسان امر پیش بینی می شود و همچنین صرف نظر از اقتصاد سیاسی حاکم بر کشور و تسلط سرمایه داری تجاری و مالی که عرصه را برای رشد و شکوفایی صنعت به مفهوم عام آن تنگ کرده است، بزرگترین چالش پیش روی این صنعت شکاف عمیق موجود بین صنعت تایر کشور ما با صنایع تایرسازی در کلاس جهانی و حتی منطقه ای است و ریشه اصلی این شکاف در عدم دسترسی و بکارگیری فناوریهای نوین در صنعت لاستیک کشور است.

این فعال صنعت تایر با اشاره به قول یکی از مدیران و متخصصان این صنعت که ما خالق فناوری تایر نیستیم، افزود: تولید تحت لیسانس و با نام تجاری معتبر، همکاری با تولید کنندگان معتبر جهانی، انتقال فناوری های نوین، ایجاد مراکز پژوهشی و تحقیقاتی، پرورش کادر متخصص برای جذب این فناوری ها و ارتقاء آن تنها راه برون رفت از این چالش است.

وی با بیان این که توسعه نسبی حمل و نقل جاده ای نسبت به ناوگان هوایی و دریایی و امکان توسعه و گسترش بیشتر آن، توسعه بازار تایر در منطقه و هزینه های پایین نیروی کار در مقایسه با کشورهای پیشرفته و صنعتی از فرصت های صنعت تایر کشور محسوب می شود، گفت: امکان تولید برخی از مواد اولیه مورد مصرف در تایر نظیر کائوچوی مصنوعی گوگرد، اکسید روی سیلیکا و…. را نیز می توان از فرصتهای این صنعت به شمار آورد. در صورت سرمایه گذاری بخش خصوصی و یا دولتی امکان صادرات این مواد به کشورهای منطقه نیز دور از انتظار نیست.

مهندس مخنفی در خصوص چشم انداز صنعت تایر کشور، نظر خود را به دو بخش چشم انداز کوتاه مدت و میان و بلند مدت ارائه کرد و گفت: در چشم انداز کوتاه پنج ساله می توان به اولویت هایی همچون افزایش کمی و کیفی تولید تایر با بهره گیری از انتقال دانش فنی نوین به نحوی که نسبت های تولیدی انواع تایر با انواع خودروهای در حال حرکت سواری باری، وانتی، اتوبوسی و ماشین های صنعتی متناسب باشد اشاره داشت.

وی با بیان این که عدم سازگاری این دو انباشت محصول در برخی از انواع و کمبود در برخی دیگر را سبب میشود. ادامه داد: این امر موجب اخلال در حمل و نقل جاده ای و بتبع آن اخلال در سیستم توزیع کالاهای اساسی، صنعتی و حتی مصرفی می گردد. امری که در عرض سالیان گذشته بارها شاهد آن بودیم

این پیشکسوت صنعت تایر درباره چشم انداز میان مدت و بلند مدت ۲۰ ساله گفت: از اولویت های مهم این دوره انتقال دانش فنی تولید تایرهای مخصوص خودروهای هیبریدی و برقی و همچنین تایرهای هوشمند و بهره گیری از فناوری های نوین است.

تربیت کادر تخصصی و توانمندسازی منابع انسانی موجود از طریق آموزش های عملی و تئوریک در داخل و خارج از کشور، ارتباط با مراکز تولیدی و آموزشی معتبر جهانی، آماده سازی این نیروها برای جذب، نگهداشت و ارتقاء دانش فنی اخذ شده و تشکیل مراکز پژوهشی و تحقیقاتی، موضوعاتی هستند که مهندس مخنفی برای این منظور مورد تاکید قرار داده و معتقد است تولید مشترک با برندهای معتبر جهانی هم در این مرحله برای رشد و توسعه این صنعت بسیار مفید خواهد بود.

وی در خصوص مشکلات صنعت تایر کشور و راه های برون رفت آن نیز گفت: ایجاد رشته تحصیلی دانشگاهی با عنوان مهندسی تایر از طریق وزارت فرهنگ و آموزش عالی و ایجاد مراکز پژوهشی تایر به عنوان پل ارتباطی بین کارخانجات تولید تایر و دانشگاه از طریق مرکز پژوهشهای علمی و صنعتی ایران دو راهکار مهم برای برون رفت از چالش های این صنعت است.

وی در عین حال به موضوعاتی همچون ادغام شرکت های تایرسازی در دو بخش خصوصی و عمومی و تدوین برنامه و راهبردهای صنعت تایر بر اساس برنامه کلان توسعه پایدار کشور و اعلام این برنامه به هر دو بخش و هدایت آنها از طریق مراکز پژوهشی ایجاد شده  اشاره کرد و حمایت های مادی و معنوی هر دو بخش از طریق اعطای تسهیلات را به عنوان یک راه حل دیگر برای خروج از چالش ها اشاره کرد.

مهندس مخنفی در نهایت با بیان این که عصر امروز، عصر دانایی است ادامه داد: توانمند سازی کارشناسان برای بقاء کارخانجات از اولویت ها است. بدون نیروهای متخصص و کاردان هیچ توسعه ای امکان پذیر نیست. مسئولیت اصلی این امر با مدیران ارشد کارخانجات است. آنها از طریق برنامه های آموزشی عملی و تئوریک و ایجاد انگیزه میتوانند در آماده سازی نیروهای متخصص نقش مهم و مؤثرتری ایفا نمایند. جوانان مشغول به کار در کارخانجات تایرسازی هم این وظیفه را فقط به عهده کار فرما نگذارند. خود نیز باید در این زمینه تلاش کنند و مطمئن باشند که این تلاش برای آینده ی خود آنها نیز تأثیر شگرفی به جا خواهد گذاشت.