دوده ای ها در 9 ماه امسال چه کارنامه ای ثبت کردند؟

صنعت کوچک دوده‌ای‌های بورسی با ارزش بازار حدود ۱۵ همتی در عملکرد ۹ ماهه علی رغم رشد سود، با کاهش معیار‌های حاشیه سود نسبت به دوره مشابه قبل مواجه بود. در این گزارش عملکرد سه نماد این صنعت شامل شدوص، شکربن و شصدف زیر ذره بین نبض بورس قرار گرفت. شصدف رشد فروش و رشد سود بهتری داشت، اما همچنان شدوص بالاترین حاشیه سود صنعت را دراختیار دارد. صنعت دوده‌ای‌های بورس با ارزش بازار حدود ۱۵ همت در ۹ ماهه منتهی به ۳۰ آذر ۱۴۰۳، در مجموع ۶۱۰۰ میلیارد تومان فروش داشت. 

بدون لحاظ فروش شرکت غیر بورسی کربن سیمرغ، شکربن در ۹ ماهه ۳ درصد از سهم از بازار خود را از دست داد. در نقطه مقابل سهم از بازار شصدف از ۳۳% به ۳۷% رسید. متوسط رشد فروش صنعت به لطف رشد ۵۴ درصدی فروش شصدف به ۴۰% رسید. دو شرکت دیگر رشد فروش زیر ۴۰% داشتند.

بهای تمام شده صنعت نیز متوسط ۴۹% افزایش داشت. نکته قابل توجه اینکه در هر سه شرکت افزایش بهای تمام شده بیش از رشد فروش بوده است. بالای ۸۵% از بهای تمام شده دوده‌ای‌ها متشکل از مواد است و افزایش بهای تمام شده نیز عمدتا ناشی از افزایش نرخ مواد اولیه شامل اکستراکت، قطران ذغال سنگ، cfo، co و cso بوده است.
سود ناخالص شصدف ۳۳% و سود ناخالص شکربن تنها ۸% افزایش یافت. با وجود رشد بالاتر سود ناخالص و سود عملیاتی در شصدف، از منظر رشد سود خالص مشابه شدوص و پایین‌تر از شکربن عمل کرد. دلیل این موضوع در ادامه بررسی خواهد شد.

حاشیه سود ناخالص و حاشیه سود عملیاتی نیز در هر سه نماد کاهشی شد. با این وجود شدوص مانند مدت مشابه قبل سال ۱۴۰۲ بالاترین حاشیه سود صنعت را به خود اختصاص داد.

شصدف در تلاش برای توسعه بازار
شصدف رشد ۳۴ درصدی سود عملیاتی را تحت تاثیر افزایش ۵۴ درصدی درآمد عملیاتی ناشی از افزایش ۱۶ درصدی مقدار فروش و افزایش متوسط ۳۳ درصدی نرخ فروش دانست؛ که افزایش نرخ نیز ناشی از افزایش نرخ جهانی دوده و همچنین افزایش نرخ به تناسب افزایش نرخ مواد اولیه بوده است.

شکربن در ۹ ماهه چه کرد؟
کربن ایران در ۹ ماهه منتهی به آذر ۱۴۰۳ سود خالصی حدود ۴۸۳ میلیارد تومان و در دوره مشابه قبل سود خالصی حدود ۳۵۴ میلیارد تومان محقق نمود. بررسی گزارش این شرکت حاکی از رشد ۳۶ درصدی سود خالص در دوره مذکور نسبت به دوره مشابه قبل می‌باشد.

درآمد عملیاتی ۹ ماهه ۳۰% رشد داشت و با افزایش معادل ۳۹% در بهای تمام شده و با رشد سایر درآمد‌های عملیاتی، سود عملیاتی با رشد ۱۷ درصدی به حدود ۴۹۸ میلیارد تومان رسید؛ و در نهایت کاهش هزینه‌های مالی و مالیات و افزایش خالص سایر درآمد‌های غیر عملیاتی به کمک شرکت آمد تا نسبت به دو شرکت دیگر صنعت رشد بیشتری را در سود خالص تجربه نماید.

شدوص همچنان صاحب بالاترین حاشیه سود صنعت
در دوده صنعتی پارس نیز درآمد عملیاتی ۹ ماهه ۳۷% رشد داشت و با افزایش معادل ۴۶% در بهای تمام شده و با رشد سایر درآمد‌های عملیاتی، سود عملیاتی با رشد ۲۳ درصدی به حدود ۴۷۲ میلیارد تومان رسید. سود خالص شدوص با وجود شناسایی ۷.۵ میلیارد تومان هزینه غیر عملیاتی، با کاهش مالیات و هزینه‌های مالی با رشد ۳۴ درصدی همراه شد و به ۴۲۴ میلیارد تومان رسید.