در شرایطی که وزارت صمت و سازمان های مرتبط با آن در دولت قبل اعلام کرده بود تایرسازان باید از شهریور ماه برای محصولات خود ضمانت نامه ارایه کنند، اما فعالان این صنعت معتقدند چنین تصمیماتی برای صنعتی که نیم قرن از فعالیت آن می گذرد و توانسته در یک شرایط رقابتی مشتریان وفاداری برای خود دست و پا کند بی معنی است.
به گفته فعالان این صنعت، آن که باید تایر خود را ضمانت کند واردکننده است که برندهایی در بازار عرضه می کند که شرکت های پاسخگویی در بازار ایران ندارند و خدمات پس از فروشی هم ارایه نمی کنند، وگرنه دفاتر نمایندگی و خدمات پس از فروش شرکت های ایرانی مشخص و در سایت این شرکت ها درج شده است. به علاوه همه شرکت ها یک واحد ارتباط با مشتری و CRM راه اندازی کرده اند که هر مشکلی در ارتباط با تایرهای ایرانی وجود داشته باشد توسط این واحدها پاسخ داده می شود.
دکتر محمدرضا گنجی، رییس انجمن صنفی کارفرمایی تولید، تامین کنندگان مواد اولیه و زنجیره ارزش صنایع لاستیک کشور در این رابطه معتقد است شرکت های ایرانی چهل سال است محصولی را در بازار عرضه می کند که دارای خدمات پس از فروش است و در عمل گارانتی است و این در حالی است که هیچ تایر وارداتی به کشور نیامده که بتواند خدمات پس از فروش ارایه کند.
وی با اشاره به این که در حال حاضر تایرهای مختلف از راه های متفاوت وارد کشور می شود گفت: نظارتی بر کیفیت تایرهای وارداتی نیست، درحالیکه تایرهای ایارنی دارای گواهینامه های استاندارد ملی و بین المللی معتبر هستند و انواع تست های سنگین را چشت سر گذاشته اند و بهتر است دولت به چای آن که تولیدکنندگان داخلی را مجبور به ارایه ضمانت نامه کند فکری به حال تایرهای وارداتی کند.
در این بین استاندارد تایر تنها به مساله کیفیت آن نیست، بلکه موضوعات زیست محیطی و مواد الاینده موجود در تایر نیز در کنار ساختار تایر می تواند از متغیرهای بررسی استاندارد تایرهای عرضه شده در بازار باشد.
طبق اعلام دفتر نظارت بر اجرای استاندارد صنایع غیر فلزی و ساختمان؛ مطابق بند ۸ استاندارد ملی ایران به شماره ۲-۲۱۶۹ با عنوان «تایرها – تایر رادیال اتوبوسی و بارکش و یدک کش – ویژگیها و روشهای آزمون»، تولیدکنندگان یا واردکنندگان تایر موظف هستند از تاریخ مذکور، ضمانتنامه تایر که در برگیرنده اطلاعاتی همچون تاریخ تولید و دوره ضمانت به مدت حداقل پنج سال از تاریخ تولید باشد را به عرضهکننده یا توزیع کننده ارائه کنند.
در این اطلاعیه تاکید شده است که ارائه ضمانتنامه در هنگام ترخیص، توسط واردکننده، الزامی نیست اما توزیع، عرضه و فروش تایر تولید داخل یا وارداتی، بدون ضمانتنامه یا پس از اتمام دوره ضمانت، توسط تولیدکننده، واردکننده، توزیعکننده و عرضهکننده ممنوع است.
در این رابطه مصطفی تنها، سخنگوی صنعت تایر معتقد است تایرهای ساخت داخل کشور از ابتدا همواره در مقابل مشکلات ناشی از تولید از ۴ تا ۵ سال بسته به کارخانجات مختلف، گارانتی بودهاند و هرسال شرکتها بودجهای برای تامین خسارت مشتریان خود که احیانا به مشکلی برمیخوردند در بودجه سالانهشان پیشبینی و به مشتریان خسارت دیده پرداخت میکردند.
تنها گفت: تایرهای ساخت داخل کشور از ابتدا همواره در مقابل مشکلات ناشی از تولید از ۴ تا ۵ سال بسته به کارخانجات مختلف، گارانتی بودهاند و هرسال شرکتها بودجهای برای تامین خسارت مشتریان خود که احیانا به مشکلی برمیخوردند در بودجه سالانهشان پیشبینی و به مشتریان خسارت دیده پرداخت میکردند و همه کارخانههای داخلی همیشه واحد ارزیابی خسارت برای تضمین کیفیت تایرهای تولیدی خود داشتهاند؛ چون ممکن بود همه مصرفکنندگان از تضمین کیفی داشتن تایرها اطلاع نداشته باشند لیکن مقرر شده است که از شهریورماه سال جاری کارت ضمانت کیفی به مدت ۵ سال در اختیار مشتریان قرار گیرد.
وی درباره تایرهای وارداتی و نقش عملیاتی شدن این طرح در بهبود وضعیت کیفیت لاستیک های وارداتی گفت: فایده این طرح این است که اولا تولیدکنندگان یا توزیعکنندگان تایرهای خارجی مجبور میشوند دفاتری مستقیم در ایران یا در امارات داشته باشند تا پاسخگوی مشکلات مصرفکننده و دعاوی حقوقی آنها باشند و منافع مصرفکننده تامین شود به علاوه هر برند بینام و نشان و بیهویتی نمیتواند وارد کشور شود.
تنها شرط اثرگذاری و اجرای درست این طرح واردات رسمی توسط نمایندگیهای رسمی است. وارد کنندگانی که دارای نام و نشان بوده و مکان فروشنده مشخص باشد تا خریدار در صورت بروز مشکل به آن مراجعه کند در غیر این صورت تضمین کیفیت فقط اعتبار فروشنده است!
مصطفی تنها افزود: تنها شرط اثرگذاری و اجرای درست این طرح واردات رسمی توسط نمایندگیهای رسمی است. وارد کنندگانی که دارای نام و نشان بوده و مکان فروشنده مشخص باشد تا خریدار در صورت بروز مشکل به آن مراجعه کند در غیر این صورت تضمین کیفیت فقط اعتبار فروشنده است.