عادل آقابابایی، مدیر بازرگانی شرکت پترواکسیر آسیا، تولیدکننده مواد اولیه شیمایی مورد مصرف در صنایع تایرسازی و قطعات خودرو، با بیان این که این شرکت از سال 87 شروع به فعالیت کرده و با صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صنایع تایر و قطعه سازی، بلور و شیشه و سایر صنایع همکاری می کند گفت: عمده محصولاتی که در این شرکت تولید می شود، در داخل کشور مورد استقبال مشتریان قرار می گیرد و اکنون تعداد زیادی از محصولات مورد نیاز صنایع را در سه سایت تولیدی به صورت تخصصی تولید می کنیم که پترواکسیر آسیا در حوزه فولاد، تایر و قطعات خودرو فعالیت می کند و هر سه سایت تولیدی در اصفهان مستقر هستند.
به گفته او شرکت های متعددی این محصولات را در کشور تولید می کنند و مواد اولیه مورد نیاز خود را از پالایشگاه ها، واردات و تولید تامین می کنند، اما در هر سه حوزه مشکلات خاصی را شاهد هستیم.
آقابابایی با بیان این که نرخ ارز همانطور که روی همه کسب و کارها اثر گذاشته روی این صنعت نیز موثر بوده، گفت: علاوه بر ارز، تغییر مداوم قوانین و دستورالعمل ها و صدور تصمیمات جدید و بعضا متناقض، سد راه فعالیت در این صنایع شده است.
مدیر بازرگانی شرکت پترواکسیر آسیا افزود: بعضا دستورالعملی برای خرید مواد اولیه از بستر بورس کالا به دلیل صدور یک تصمیم جدید کاملا کنار گذاشته شده و تصمیمی کاملا مغایر با دستورالعمل قبلی در دستور کار قرار گرفته که این امر باعث بروز مشکلات جدی در خرید مواد اولیه شده است.
وی با اشاره به این که تغییرات مداوم قیمت ارز روی قیمت مواد اولیه خریداری شده از بورس کالا و یا مواد اولیه وارداتی اثر مستقیم بر جای می گذارد گفت: این در حالی است که محصولات نهایی بعضا به صورت مدت دار و ریالی به فروش می رسد و همه این مسایل روی حاشیه سود فعالان این صنایع اثرگذار است.
آقابابایی افزود: اخیرا با حذف دلار نیمایی از قیمت گذاری مواد اولیه بورسی، شاهدرشد شدید قیمت ها بودیم؛ بطوریکه قیمت روغن پایه مورد استفاده، بیش از 50 درصد افزایش یافت و این به معنای فشار بر نقدینگی شرکت ها و افزایش مداوم قیمت در بازارهای غیررسمی که همه این موارد روی فعالیت شرکت ها اثر گذاشته است.
به گفته او چهار پالایشگاه نفت پارس، ایرانول، نفت سپاهان و نفت بهران، لوب کات مورد نیاز برای تولید روغن پایه را تولید و در بورس کالا عرضه می کنند، اما همین پالایشگاه ها میزان عرضه خود را بر مبنای قیمت دلار تنظیم می کنند، چراکه این محصول بر اساس قیمت صادراتی و دلاری در بازارهای جهانی به فروش می رسد و ملاک قیمت گذاری در بازار داخل نیز بر همین اساس است. به همین دلیل با افزایش قیمت دلار ، میزان عرضه خود را کاهش می دهند تا بیشتر صادرات کنند و این در حالی است که این موضوع رقابت را در هفته قبل 56 درصد افزایش داد که این امر تنها به دلیل رشد قیمت دلار و کاهش عرضه هاست و مطلقا تقاضا برای محصول افزایش نیافته؛ به عبارتی جور آن را خریداران بر دوش کشیدند.
مدیر بازرگانی پترواکسیر آسیا با اشاره به این که ما در حوزه صادرات محصولات نیز موفقیت هایی کسب کرده ایم گفت: اولین مشتری را در عراق بدست آورده ایم، اما در این حوزه نیز با مشکلات زیادی روبرو هستیم.
وی ادامه داد: در مورد واردات، اگر قرار نباشد ارز دولتی دریافت کنیم، نهایتا در چند روز کارهای ثبت سفارش برای واردات امکان پذیر است، اما در بحث صادرات اصلا اینطور نیست و پروسه صادرات ماه ها به طول می انجامد؛ چراکه چالش های متعددی از تحریم گرفته تا سیاست های داخلی برای صادرات در آن مداخله دارند.