درگیری فعلی در خاورمیانه، در صورت طولانی شدن، میتواند باعث تورم قیمت خرده فروشی، اختلال در زنجیره تأمین و کمبود مواد اولیه شود. به گزارش «لاستیک پرس»، گری نیوبوری، متخصص زنجیره تأمین بینالمللی، در گفتگو با retail-insider.com معتقد است در پی درگیری های اخیر خاورمیانه و آتشبسی که اکنون برقرار شده است، زنجیرههای تأمین جهانی بار دیگر در کانون توجه قرار گرفتهاند. ممکن است فعلاً گرد و غبار فروکش کرده باشد، اما پیامدهای آن برای حمل و نقل و لجستیک، امنیت انرژی و تابآوری تجارت جهانی به خصوص در حوزه مواد اولیه به هیچ وجه حل نشده است. برای متخصصان زنجیره تأمین و خردهفروشی، سوال این نیست که آیا این اختلال اخیر مهم است یا خیر، سوال این است که چقدر و با چه سرعتی میتواند آنچه را که به آن متکی هستید، مختل کند.
ایران محور اصلی انرژی و تجارت است و با توجه به اینکه تنگه هرمز بیش از 20 درصد از عرضه نفت جهان را حمل میکند، هرگونه بیثباتی در منطقه، نه تنها بازیگران منطقهای را تهدید میکند، بلکه خردهفروشان و تولیدکنندگان در سراسر جهان، به ویژه آنهایی که به حمل و نقل انرژیبر، نهادههای پتروشیمی یا خطوط کشتیرانی با حجم بالا وابسته هستند، همگی باید این فضا را با دقت زیر نظر داشته باشند.
به عقیده گری نیوبوری، حملات اخیر، تردیدهای تازهای را در مورد وضعیت هستهای ایران و موضع آینده آن در قبال توافقات بینالمللی ایجاد کرده و اقدامات بعدی ایران میتواند ریسک زنجیره تأمین را به طرز چشمگیری به هر دو جهت تغییر دهد.
دو مسیر متفاوت
به تحلیل او در رابطه با زنجیرههای تأمین B2C، دو مسیر محتملتر وجود دارد:
-
ادامه پایبندی به تعهدات و مهار ریسک
در این مسیر، ایران از غنیسازی بیشتر هستهای عقبنشینی میکند، به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه دسترسی بیشتر میدهد و روابط تجاری موجود خود را حفظ میکند.
پیامدهای این تصمیم عبارتند از این که جریان نفت پایدار میماند و فشار رو به افزایش بر هزینههای حمل و نقل و انرژی را کاهش میدهد. صادرات پتروشیمی (پلاستیک، دوده، روغن پایه و …) از طریق کانالهای موجود ادامه مییابد. اعتماد به خطوط کشتیرانی از طریق خلیج فارس و تنگه هرمز بازمیگردد. برنامهریزان لجستیک، پیشبینیپذیری را در مسیرهای آسیا-اروپا و خلیج فارس به هند دوباره به دست میآورند.
این یک آسودگی خاطر خوشایند برای عملیات خردهفروشی خواهد بود که در حال حاضر تورم هزینهها و زمانهای طولانیتر تحویل در حمل و نقل دریایی و مواد فله را سبب شده اند.
-
انزوای مجدد و تجدید اتحاد شرقی
در یک سناریوی محتملتر، با توجه به تنشهای پس از حمله و موضع فعلی سیاست خارجی ایالات متحده، ایران میتواند از تعامل با غرب عقبنشینی کند و ریسک های کنونی دو برابر شود.
پیامدهای این سناریو عبارتند از:
-
اختلال جزئی یا کامل صادرات نفت به سمت غرب، فشار بر قیمتهای جهانی انرژی.
-
حضور نظامی بیشتر یا مانورهای دریایی در تنگه هرمز، به خطر انداختن امنیت کشتیهای تجاری.
-
تسریع ادغام ایران در کریدورهای تجاری به سمت شرق (به عنوان مثال، کمربند و جاده چین، INSTC روسیه).
-
تحریمها یا تعرفههای ثانویه به رهبری ایالات متحده میتواند شرکتها را به سمت کاهش ریسک سوق دهد.
نیوبوری افزود: خردهفروشان، به ویژه آنهایی که از آسیا کالا وارد میکنند یا به جابجایی کانتینرهای طولانی مدت متکی هستند، ممکن است با هزینههای بالاتر حمل و نقل زمینی، ظرفیت حمل بار محدودتر و ریسک جدید مواجه شوند.
ریسکهای کلیدی برای خردهفروشی و زنجیره تأمین
-
نوسانات تورم هزینه سوخت دیزل، سوخت دریایی و سوخت هواپیما همگی به تنشهای خاورمیانه حساس هستند. افزایش 15 تا 30 دلاری نفت خام در هر بشکه بر نرخ بارگیری کامیونها، قیمتگذاری تحویل در آخرین مایل و حتی هزینههای عملیاتی DC تأثیر میگذارد. این میتواند حاشیه سود خردهفروشی را به طور منفی تحت تأثیر قرار دهد، به سرعت.