آژیر بحران آب در صنعت تایر به صدا درآمد

به گزارش «لاستیک پرس» مهندس محمد بابازاده، مدیرعامل شرکت کنترل صنعتی جنوب در گروه «تایرسازان» در فضای مجازی با اشاره به این که در تعداد زیادی از شهرک های صنعتی در برخی استان های کشور با کمبود آب مواجه هستیم افزود: دلیل این امر قطع برق، پایین رفتن سطح آب و توسعه ی غلط است.

به گفته وی طبق قانون، باید درصدی از مساحت شهرک های صنعتی محیط سبز و درختکاری باشد، در حالی که به عنوان مثال اکثر شهرک های صنعتی در آذربایجان در محاصره هزاران هکتار زمین کشتکاری شده هستند و لزومی ندارد که قسمتی از مساحت یک  شهرک صنعتی که با هزینه گزاف ساخته شده، به چمن کاری اختصاص یابد که به حجم زیادی آب احتیاج دارد.

وی با بیان این که در کالیفرنیا، انسان های هوشمند 20 سال پیش تشخیص داده و حکم دادند که چمن کاری و درختکاری در شهرک های صنعتی، باید ممنوع باشد.

وی افزود: شاید توجیه کنیم که محیط سبز را با آب پسماند آبیاری می کنیم، ولی سوالی که مطرح می شود این است که آیا یک کارخانه تایر سازی، آب پسماند دارد؟ صنعت تایر به صورت نظری اصلا نباید پسماند آب داشته باشد.

مهندس بابازاده در ادامه خواستار تعیین زمان مناسب برای حذف محیط سبز از کارخانجات تایرسازی در شهرهای کرمان، بیرجند، ایران تایر، یزد و … شد.

وی با بیان این که باید بکوشیم که به مسائل تمام اجزای صنعت تایر نگاه مدل سازی شده و ریاضی وار داشته باشیم افزود: ما در بنبوری با خنک کردن کامپاند و بدنه ی بنبوری مواجه هستیم و باید فکر کنیم که این موضوع را به چند طریق می‌توان انجام داد. مثلا آیا صلاح است که روی هر خودروی سواری یک کولینگ تاور نصب بکنیم و هر روز دو متر مکعب آب به این کولینگ تاور واریز بکنیم؟

به گفته وی برای این مسئله چند راه داریم:

1- کولینگ تاور: یعنی مقدار زیادی آب را بخار کنیم و به آسمان بفرستیم و مقدار زیادی ماسه بادی از فضای کویر جمع آوری بکنیم و آبمان را آلوده کنیم  و در ضمن مقداری هم برق مصرف کنیم.

2- چیلر جذبی که با گاز کار می‌کند، نصب کنیم و تنها مصرف ما گاز باشد و آب در یک سیستم بسته بدون کم و زیاد شدن بچرخد و از خوردگی بدنه بنبوری جلوگیری کنیم.

3- می‌توانیم از خنک کننده آمونیاک که با برق کار می‌کند، استفاده کنیم که مصرفشان فقط برق باشد.

وی در ادامه افزود: باید این مدل را به تمام اجزای دیگر کارخانه سرایت بدهیم.

مهندس ناصر نصری، کارشناس ارشد صنعت تایر در این رابطه با بیان این که بحران کمبود آب جدی است گفت: فکر می‌کنم تجدید نظری اساسی در طرح های توسعه و پروژه های جدید (که البته به نظر می‌رسد راه درازی تا تامین ارز و اجرا در پیش دارد)، در زمینه لوکیشن اجرایی لازم است؛ طرح هایی نظیر توسعه کویر، توسعه بارز کرمان، خرم آباد، ایلام، ارک تایر، هامون سیستان بلوچستان.  

به گفته وی در این رابطه لازم است به ‌همت شرکت مهندسی و تحقیقات صنایع لاستیک، یا انجمن صنفی صنعت تایر، یک نشست علمی یا سمیناری تشکیل شود تا بعد از چند سال برای بی آبی مجبور به تعطیل صنعت نشویم.

مهندس نصری با بیان این که در یک کنفرانس علمی می‌توان راه حل های متفاوتی به مدیران ‌پروژه و عامل و سهامداران ارائه کرد افزود: کولینگ تاورها بخشی از راه حل هستند و راه های نوین خنک کردن دیگر سیستم‌ها، پخت تایر و … نیز باید مورد بررسی قرار گیرد.

وی با اشاره به این که هم اکنون‌حتی آمار بسیار متفاوتی در مصرف آب برای هر کیلو تایر بین شرکت ها گزارش می‌شود افزود: نیاز به تصحیح روش داریم و‌ شخصا اعتقاد دارم که برخی از طرح ها دچار بحران تامین آب در آینده خواهند شد.