تله تایرهای تاریخ مصرف گذشته برای مصرف کنندگان

گزارش های میدانی از بازار تایرهای وارداتی نشان می دهد، تایرهای منقضی و یا نزدیک به پایان عمر مصرف در بازار به وفور و با قیمت های پایین در اختیار مصرف کنندگان قرار گرفته و این در حالی است که قیمت تایرهای ایرانی موجود در بازار در حال حاضر بسیار مناسب ارزیابی می شود.

به گزارش «لاستیک پرس» در حالی که آرامش بر بازار تایر حکمفرماست در بسیاری از انواع تایرهای ایرانی شاهد قیمت های متعادل و حتی در برخی سایزها پایین تر از قیمت کارخانه ها هستیم، اما برخی تایرهای وارداتی که تایریخ تولید آنها به قبل از 2020 برمی گردد، در بازار به وفور یافت می شود و این در حالی است که بسیاری افراد موقع خرید تایر به تاریخ آن دقت نمی کنند و این موضوع خطرات زیادی برای مصرف کنندگان ایجاد می کند.

این در حالی است که بسیاری از مصرف کنندگان تایر، گمان می کنند تایرهای خارجی از تایرهای ایرانی باکیفیت تر هستند و همین مساله باعث اطمینان بیشتر می شود و تقاضا برای این نوع تایرها را افزایش می دهد؛ حال آن که برخی تایرهای قاچاق به شدت بازار را تحت تاثیر نفوذ خود قرار داده است.

فروشندگان نیز تلاش می کنند این تایرها را با قیمت های پایین به فروش برسانند، حال آن که اصولا این تایرها مخالف استاندارد و خطر آفرین هستند و باید از بازار جمع آوری شوند.

متاسفانه بخش قابل توجهی از خودروهای کشور جزو خودروهای فرسوده و حتی از رده خارج محسوب می شوند که متاسفانه حتی در ناوگان حمل و نقل در شهرهای کوچک و شهرستان ها و حتی برخی کلانشهرها به کار می روند که به دنبال خرید تایرهای مقرون به صرفه و حتی دست دوم خارجی هستند و خرید تایرهای خارجی تاریخ مصرف گذشته را به دلیل قیمت های پایین و عدم آگاهی از تاریخ تولید خریداری می کنند که این امر باید بررسی شود.

عصر اقتصاد نیز در گزارشی با اشاره به این که بسیاری از فروشندگان در بازار تهران بر این باورند که برای رانندگان خودروهای اقتصادی، این لاستیک‌ها یک گزینه جذاب هستند، چراکه قیمت آنها به‌طور قابل توجهی پایین‌تر از لاستیک‌های ایرانی و چینی است، اما باید توجه داشت که عمر مفید لاستیک‌ها حدود چهار سال است و استفاده از تایرهای قدیمی می‌تواند خطرساز باشد.

چالش‌های خرید لاستیک دولتی
در این بین هرچند دولت قبل به‌منظور کنترل قیمت‌ها و کاهش فشار اقتصادی بر روی رانندگان، اقدام به راه‌اندازی سامانه‌هایی برای فروش لاستیک دولتی کرد، اما متاسفانه مشکلات زیادی در مسیر این طرح وجود دارد. یکی از مشکلات اصلی این است که سامانه‌های فروش لاستیک دولتی به‌صورت منظم کار نمی‌کنند و بسیاری از افرادی که برای خرید لاستیک دولتی ثبت‌نام کرده‌اند، به دلیل مشکلات فنی یا عدم امکان ثبت‌نام به‌موقع، از خرید آن محروم می‌شوند.

علاوه بر این، فروش لاستیک دولتی تنها از طریق نمایندگی‌های خاص یا سایت‌های مخصوص انجام می‌شود که برخی از آنها نیازمند ثبت‌نام‌های پیچیده و پرداخت هزینه‌های اضافی مانند هزینه پستی هستند. در این میان، کافی‌نت‌ها به‌عنوان واسطه‌هایی عمل می‌کنند که برای ثبت‌نام لاستیک دولتی از مشتریان بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان دریافت می‌کنند.

همچنین، هزینه‌های پستی برای ارسال هر حلقه لاستیک از کارخانه به آدرس خریدار نیز بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان متغیر است. این موارد باعث می‌شود که قیمت نهایی لاستیک دولتی به اندازه‌ای بالا باشد که دیگر تفاوت چندانی با قیمت‌های بازار آزاد نداشته باشد.

درنهایت؛ باوجود تلاش‌هایی که برای تنظیم بازار لاستیک خودروهای اقتصادی صورت گرفته است، هنوز مشکلات زیادی در این حوزه باقی مانده است. گرانی و افزایش قیمت تایرها، فروش لاستیک‌های با تاریخ‌مصرف منقضی و مشکلات سامانه‌های دولتی برای فروش لاستیک دولتی، همه از عواملی هستند که فشار زیادی بر دوش رانندگان خودروهای اقتصادی گذاشته است.

از طرف دیگر، بازار آزاد لاستیک همچنان با مشکلاتی نظیر قیمت‌های بالای تایرهای پرمصرف مواجه است که به‌ویژه برای خانواده‌های کم‌درآمد دردسرساز است. برای رفع این مشکلات، نیاز به راه‌حل‌های جدی‌تر و جامع‌تر از سوی مسئولان وجود دارد تا بتوان بازار لاستیک را به‌طور واقعی تنظیم و به نفع مصرف‌کنندگان ساماندهی کرد.

 

سامانه خرید تایر دولتی را جمع کنید

واردات؛ تهدید اصلی صنعت تایر در 1403