به گزارش لاستیک پرس، Sphericalinsights در گزارشی با اشاره به این که اندازه بازار تایر ایران در سال 2023 رقمی معادل 3.1 میلیارد دلار بوده معتقد است تا ده سال آتی این رقم با رشد سالانه 6.3 درصدی روبرو خواهد بود و به 4.7 میلیارد دلار خواهد رسید.
بر اساس این گزارش گسترش سریع صنعت خودروسازی، محرک قابل توجهی برای بازار تایر ایران است. ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خودرو در خاورمیانه است که پیش بینی می شود در سال های آینده رشد قابل توجهی را در تولید خودرو تجربه کند.
افزایش تولید خودروهای سواری، خودروهای تجاری و حتی وسایل نقلیه تخصصی مانند اتوبوس و کامیون میزان تقاضا برای تایر را افزایش خواهد داد.
از سوی دیگر با ورود وسایل نقلیه بیشتر به جاده، تقاضای همزمان برای تایرهای تجهیزات اصلی و جایگزین برای خودروهای جدید و تایرهای کارکرده افزایش می یابد که در نتیجه آن بازار تایر ایران رشد خواهد کرد.
با این حال سیاست ها و مقررات دولتی تاثیر بسزایی بر بازار تایر ایران دارد. نگرانیهای زیستمحیطی و ایمنی جادهها، دولت را بر آن داشته تا مقرراتی را وضع کند که استانداردهایی را برای کیفیت، برچسبگذاری و آلایندگی تایرها تعیین میکند. این مقررات نه تنها توسعه و استفاده از لاستیکهای ایمنتر و سازگار با محیط زیست را ترویج میکنند، بلکه بر ترجیحات مصرفکننده نیز تأثیر میگذارند.
در نتیجه، تولیدکنندگان بازار مجبور به نوآوری و پیروی از این مقررات هستند و توسعه راه حل های ایمن تر و پایدارتر تایر را در دستور کار خود قرار می دهند.
این گزارش نوسان قیمت مواد اولیه را به عنوان عاملی بازدارنده در بازار تایر معرفی می کند. رشد قیمت ارز و کمبود دسترسی به کائوچوی طبیعی و مصنوعی و سایر مواد اولیه وارداتی از یک سو و افزایش قیمت مواد اولیه داخلی از سوی دیگر هزینه تمام شده تایر در ایران را افزایش داده است.
این در حالی است که قیمت نخ، روغن ها، تقویت کننده ها، سیم فولادی، کربن، پلی استر و همه مواد اولیه صنعت تایر با نوسان قیمت ارز افزایشی است.این موضوع باعث شده حاشیه سود تولید در شرکت های تایرساز کاهش یابد.
این گزارش می افزاید در صورتی که حاشیه سود صنعت اصلاج شود و طرح های توسعه ای صنعت تایر ایران عملیاتی شوند، می توان انتظار داشت در ده سال آینده صنعت تایر ایران با یک جهش بزرگ روبرو شود؛ به شرط آن که از برخی چالش های زیرساختی دیگر عبور کند.
این گزارش چالش تکنولوژی و نیروی انسانی متخصص را به عنوان دو چالش مهم ارزیابی کرده و معتقد است باید در حوزه تقویت تکنیسین های ماهر اقداماتی سریع صورت بگیرد و در عین حال موانع مرتبط با بروزرسانی تکنولوژی های فعلی متناسب با نیاز بازار تایر برطرف شوند.
بر اساس این گزارش در سال 2023، بخش خودروهای سواری بیشترین سهم بازار را به خود اختصاص داده بود و این سهم در دوره ده ساله اینده همچنان حفظ می شود.
بازار تایر ایران به خودروهای سواری، خودروهای تجاری سبک، خودروهای تجاری متوسط و سنگین، دو چرخه، سه چرخ و OTR تقسیم میشود. در این میان، بخش خودروهای سواری بیشترین سهم را در دوره پیش بینی شده به خود اختصاص داده است. این در درجه اول به دلیل نرخ بالای مالکیت وسایل نقلیه در میان جمعیت شهری است. با این حال، تاکید روزافزون بر حمل و نقل عمومی و معرفی تدریجی خودروهای الکتریکی و هیبریدی بر پویایی بازار تأثیر می گذارد.
در همین حال، تقاضا برای تایرهای وسایل نقلیه تجاری، که در درجه اول در خدمت صنایع لجستیک و ساخت و ساز هستند، ثابت است. وسایل نقلیه خارج از جاده (OTR) مورد استفاده در کشاورزی و معدن نیز تقریبا ثابت مانده و در مقیاسی کوچک بخشی از بازار تایر ایران را به خود اختصاص داده است.