به گزارش «لاستیک پرس» فعالان صنعت روکش تایر با انتقاد از سیاست های تخصیص مواد اولیه به این حوزه می گویند: صنعت روکش تایر به عنوان یک فعالیت در حوزه بازیافت تایر محسوب می شود که در آن تایرهای مستعملی که از مراحل مختلف تست و آزمون عبور کرده اند و سلامت بدنه و ساختار آنها مورد تایید کارشناسان است، با رعایت استانداردهای کامل روکش می شوند و به جای رهاسازی در طبیعت و ایجاد آلودگی بخشی از نیاز کشور به تایر را مرتفع می کنند.
به گفته آنها این در حالی است که قیمت این نوع تایرها پایین تر و مناسب تر از قیمت های بازاری است و به علاوه درصد بسیار بالایی از کارایی تایرهای نو را در اختیار دارند و به همین دلایل یکی از شاخه های صنعت تایر محسوب می شوند که محصول نهایی آنها تایر مصرفی برای مصرف کنندگان است.
اهمیت صنعت روکش تایرهای کارکرده در همه جای جهان به اندازه ای است که دولت ها خود را موظف به حمایت از این صنعت می دانند و به دلیل جایگاه ویژه ای که در بازگشت تایرهای کار کرده از طبیعت به عهده دارند، سیاست های حمایتی از آنها صورت می گیرد.
به عنوان مثال در آمریکا بخشی از مالیات دریافتی از اصناف و تولیدکنندگان تایر به موضوع بازیافت و روکش تایر اختصاص می یابد و این در حالی است که این سیاست در کشور ما عملیاتی نشده و با اما و اگرهایی روبرو است.
در این بین یکی از مشکلات فعالان این صنعت عدم تخصیص کافی مواد اولیه در بورس کالاست. در سال های اخیر در پی بروز مشکلات در تولید مواد اولیه و سیاست های سهمیه بندی مواد اولیه پتروشیمایی برای صنایع خریدار در پیش گرفته شد که متاسفانه با اشکالات فراوانی روبرو است.
با این حال در بحث تخصیص مواد اولیه PBR و SBR که فعالان صنعت تایر و روکش هر دو خریداران این مواد هستند رفتار ناعادلانه ای حاکم شد که باعث شد سهمیه مورد نیاز تولیدکنندگان روکش کشور کاهش یابد و ناچار به تامین مواد از بازار ازاد شدند.
این در حالی است که صنعت روکش تایر در حقیقت جزء مهمی از صنعت تایر است و سهمیه بندی مواد اولیه برای این صنعت بر اساس سهمیه های واقعی ضروری است.
خرید مواد اولیه با قیمت های بازار آزاد قیمت تمام شده تایر را برای شرکت های روکش بسیار افزایش داده و تولید در این شرکت ها را از انتتفاع خارج می کند و این در حالی است که تولید محصولات این شرکت ها به دلیل مقیاس تولید پایین اصولا از سودآوری چندانی برخوردار نیستند.
واقعیت آن است که کل مصرف تایر در ایران 400 هزار تن و میزان تولید داخلی 280 هزار تن است و 120 هزار تن واردات تامین می شود و اگر به شرکت های روکش ساز کمک کنند تا میزان تولید خود را افزایش دهند علاوه بر کاهش واردات تایر، تایرهای رهاسازی در طبیعت نیز کاهش می یابد.
در اروپا بین 40 تا 60 درصد از تایرهای مصرفی روکش می شود و این رقم برای کشور ما 2 درصد بیشتر نیست و متاسفانه از آنجا که حدمجاز مصرف تایر در ایران قانونی نشده است، درحالی که در سایر کشورها میزان فرسودگی تایرها از طریق پلیس بررسی و در صورتی که از حد مجاز کمتر باشد خودرو متوقف می شود تا تایر تعویض گردد.
واقعیت آن است که طبق قانون باید درصدی از مالیات تایرسازان در صندوقی برای بازیافت ذخیره و این رقم برای موضوع بازیافت هزینه شود و این در حالی است که این هزینه ها در ایران صورت نگرفته است.