به گزارش «لاستیک پرس» با تداوم تحریم ها در کشور در خلال نزدیک به دو دهه گذشته فعالیت شرکت های تولید کننده ماشین آلات رونق بیشتری گرفته و صنعت تایر به عنوان یکی از صنایع تکنولوژی محور نیز در حوزه ماشین آلات ورود کرده است با این حال بسیاری از تکنولوژی این صنعت امکان داخلی سازی ندارد و باید وارد شود.
فعالان حوزه تایر با اشاره به این که صنعت تایر صنعتی با تحولات تکنولوژیکی سریع در جهان است می گویند: به تناسب تحولات سریع در حوزه تولید خودرو، صنعت تایر نیز با تغییرات تکنولوژیکی سریع روبرو است، اما تحریم ها در ایران اجازه ورود این تکنولوژی ها را نمی دهند و همین موضوع روی صنعت تایر اثر منفی بر جای گذاشته است.
هرچند تولیدکنندگان ماشین آلات این صنعت در داخل در حوزه بومی سازی ماشین آلات و ارایه خدمات مناسب به فعالان این حوزه بسیار تلاش کرده اند، با این حال بسیاری از ماشین آلات امکان داخلی سازی ندارند و وارداتی هستند که به دلیل تحریم ها با هزینه های گزاف به کشور وارد می شوند.
قیمت بالای ارز و عدم تخصیص ارز مناسب برای واردات ماشین آلات باعث شده تولیدکنندگان ایرانی امکان واردات ماشین آلات از اروپا را نداشته باشند و ناچار به تامین نیاز خود از چین هستند.
در خلال یک دهه گذشته سرمایه گذاری در طرح های توسعه ای صنعت تایر به دلیل همین موضوعات کاهش یافته و خطوط تولید فعالان این صنعت نیز بروزرسانی نمی شود.
نکته بسیار مهم آن است که دانش فنی ساخت ماشین آلات این صنعت که از پیچیدگی های زیادی برخوردار است در کنار کمبود تیراژ تولید، مانع از داخلی سازی آن می شود، زیرا برای نمونه خرید یک دستگاه بنبوری از خارج کشور به صرفه تر از ساخت یک دستگاه از این مدل در داخل کشور است؛ مگر این که آن شرکت سازنده نسبت به تولید در حدود 10 دستگاه اقدام کند.
نکته حایز اهمیت دیگر آن است که ماشین آلات صنعت تایر به نوعی تکنولوژی های «های تک» محسوب می شوند و برخی کشورهای دنیا به صورت انحصاری دانش فنی تولید این ماشین آلات را در اختیار دارند که اغلب هم ارتباط سازنده و قوی به دلیل تحریم ها با ایران ندارند.
متاسفانه با این که شرکت های ایرانی دارای اعتبار خوبی نزد تولیدکنندگان ماشین آلات در دنیا هستند، اما مشکل تحریم ها و نقل و انتقال پول از یک سو و دومنظوره بودن برخی از ماشین آلات از سوی دیگر باعث شده تا تامین این نیازها دشوار گردد.
در حال حاضر شرکت های ایرانی ماشین آلات خود را از چین تامین می کنند اما معتقدند از منظر استانداردهای تولید محصولات اروپایی را ترجیح می دهند.
واقعیت آن است که صنعت تایر و توسعه یافتگی آن از سرفصلهای حائز اهمیت است؛ بطوریکه اگر میتوانستیم تجهیزات و ماشین آلات روز دنیا را در اختیار داشته باشیم یا بحث انتقال دانش را از طریق اروپاییها پیگیری کنیم، صنعت تایر ایران میتوانست یکی از افتخارات کشور در بازارهای صادراتی باشد.
در حال حاضر شرکت های رادیال ساز با تکنولوژی نسبتا بروزتری فعالیت میکنند و در مورد کارخانههایی که بایاس تولید میکنند، عدم توسعه یافتگی، آنها را از دور خارج خواهد کرد و اگر تولیدکنندگان بایاس تغییرات تکنولوژیک ندهند و ماشینآلات جدید نخرندبا مشکلات بزرگی روبرو خواهند شد.