ظرفیت های خالی برای خودکفایی در صنعت تایر

به گزارش «لاستیک پرس» به گفته کارشناسان و فعالان صنعت تایر بیشتر ارز تخصیصی به واردات این کالا، صرف واردات تایرهای کشاورزی، باری و معدنی می شود ولی با این حال رقمی در حدود ۳۲ هزار تن واردات تایرهای سواری را نیز شاهد هستیم.

بررسی ها از آن حکایت دارد که کشور ما رقمی در حدود ۲۲ میلیون حلقه تایر در سال تولید می کند و این در حالی است که به ۲۸ میلیون حلقه تایر نیاز دارد؛ به عبارتی ۶ میلیون حلقه کمبود تایر در کشور وجود دارد که نزدیک به ۲.۵ میلیون حلقه از آن تایرهای باری و اتوبوسی است و بخش قابل توجه دیگر به کشاورزی و راهسازی و معدنی اختصاص می یابد.

این بدان معناست که دولت می تواند با تخصیص منابع مورد نیاز برای به حداکثر رسیدن ظرفیت تولید تایرهای سواری در مرحله اول و جلوگیری از واردات تایرهای سواری تولیدی داخل در مرحله دوم قدم اساسی برای خودکفایی در صنعت تایرهای سواری را بردارد و برای این منظور استفاده از ابزار قیمت بر مبنای عرضه و تقاضای واقعی مهمترین حمایت از تولید است.

در بخش باری و اتوبوسی امروزه طرح های بزرگی در کشور در دست اجرا و یا تهیه است و در صورتی که دولت یک سال ارز تخصیصی به واردات را صرف ساخت کارخانجات تایرسازی کند می توان به خودکفایی کامل صنعت تایر امیدوار بود.

گفته می شود راه اندازی یک کارخانه تایر با ظرفیت ۵۰ هزار تن با ماشین آلات چینی نهایتا به ۲۰۰ میلیون یورو سرمایه گذاری نیاز دارد و به عبارتی در هر سال می توان یک کارخانه تایرسازی راه اندازی کرد و علاوه بر تامین نیاز داخل، مساله اشتغال و صادرات را نیز با کمک آن هدایت کرد.

برخی کارشناسان و فعالان صنعت معتقدند صرف آزادسازی قیمت ها مشکلی از صنعت حل نمی کند، اما شرایط را برای واقعی شدن بازار فراهم می کند و به عبارتی باعث می شود تولیدات بر مبنای نیاز واقعی توزیع گردد و نه نیاز کاذب و در نتیجه سایزهای مورد نیاز شناسایی و منابع و امکانات متوجه نقطه ضعف های موجود در صنعت می شود.