چه تایرهایی در کشورهای قاره زرد تا سه سال آینده مورد توجه قرار دارند؟
نقشه خوانی بازار تایر آسیا تا 2025

صنعتی شدن مداوم و گسترش اقتصادی در کشورهای آسیایی در خلال دو دهه گذشته باعث افزایش سطح درآمد و رفاه ساکنان این مناطق شده است که این امر باعث شده تا سهم بزرگی از جمعیت توانایی خرید وسایل نقلیه موتوری را داشته باشند. بر اساس گزارش جدید بازار تایر در وبسایت اسمیترز، به همین دلیل آینده صنعت تایر در آسیا تا 2025 فرصت های پویایی را برای تولیدکنندگان آسیایی ایجاد کرده که حتی می تواند بازارهای بزرگ دنیا را نیز در بر بگیرد.
سه کشور از چهار بازار بزرگ تایر جهان در آسیا قرار دارند؛ چین، هند و ژاپن. این سه بازار 70 درصد از بازار تایر 2022 آسیا را به خود اختصاص داده اند که ارزش بازار آن 1.3 میلیارد حلقه تایر به ارزش 97.4 میلیارد دلار تخمین زده می شود.
در نتیجه افزایش میزان مالکیت خودرو، بازار تعویض تایر نیز در آسیا به رشد خود ادامه داده و خواهد داد. در طول دوره پیش بینی این گزارش، آسیا مسئول بیش از دو سوم افزایش تقاضای جهانی تایر خواهد بود. اگرچه COVID-19 به طور قابل توجهی بر فروش لاستیک های 2020 تأثیر گذاشت، اما با خروج دنیا از وضعیت همه گیری، این شرای تا حدی بهبود یافته و پیش بینی می شود که بازار تایر در آسیا دوباره رشد کند و تا سال 2025 به طور متوسط 3.6 درصد افزایش فروش را از آن خود کند.

توسعه تقاضا برای تایرهای سواری
بازار تایر آسیا در عرضه تایرهای خودروهای سواری و وسایل نقلیه سبک از تنوع بالایی برخوردار است و بازارهای قابل توجهی نیز در کامیون‌ها (متوسط و سنگین)، اتوبوس‌ها و کاربردهای تخصصی مانند موتورسیکلت، تجهیزات خارج از جاده (OTR) مانند معدن، ساختمان، بنادر، کشاورزی، صنعتی و لاستیک‌های هوانوردی در آسیا وجود دارد.
در میان انواع تایر در آسیا، تایرهای عمومی همچنان اکثریت (84.2 درصد سهم) کل بازار تایرهای آسیا را تا سال 2025 تشکیل می دهند، اما رشد قابل توجه قوی تری در تولید تایرهای هواپیما و سایر انواع تایرهای ویژه نیز پیش بینی می شود که تولیدکنندگان آسیایی را به صدر جدول کشورهای دنیا در تولید تایر پرتاب خواهد کرد.
با این حال بخش خودروهای سواری و وسایل نقلیه سبک، از نظر حجم و ارزش به سرعت در حال رشد است که ناشی از رشد بخش‌های CUV، SUV و کامیون‌های وانت در آسیا است. بازار تایرهای موتورسیکلت درجه یک هنوز در آسیا در مراحل اولیه است؛ جایی که استفاده اصلی از این وسایل نقلیه برای رفت و آمد است.

برنامه های توسعه ای با محدودیت محیط زیست
مقدار قابل توجهی از هزینه های دولت ها در آسیا مربوط به بخش حمل و نقل و توسعه زیرساخت ها است و این روند همراه با مقررات محدود کننده زیست محیطی همراه است که در صنعت تایر نیز توجه زیادی به آن شده است و برای این منظور در مسیر کاهش گازهایی مانند دی اکسید کربن، اجرای برنامه های متنوعاز جمله برچسب گذاری تایر به شدت مورد توجه دولت ها است.
به عنوان مثال فناوری تایر در چین به شدت بر روی تایرهای با مقاومت غلتشی کم (LRR) متمرکز است که در راستای همین برنامه کاهش انتشار CO2 توسط انجمن صنعت لاستیک چین (CRIA) پیگیری می شود. همچنین، تولیدکنندگان تایر که صادرات دارند، باید الزامات برچسب‌گذاری تایر (که شامل LRR می‌شود)را برای بازارهای صادراتی تامین کنند. همچنین تمرکز فزاینده ای بر تحقیق و توسعه برای تایرهای سازگار با وسایل نقلیه الکتریکی و خودران (EV/AV) وجود دارد. لازم به ذکر است که در حالی که وسایل نقلیه به سمت خودمختاری کامل به تکامل خود ادامه می دهند، موانع قابل توجهی وجود دارد که باید قبل از آن از بین بروند.

آینده خودروهای برقی
چین بزرگترین بازار خودروهای برقی است و همچنان خواهد بود. این به دلیل سیاست های دولت برای کاهش آلودگی شهرها و وابستگی به نفت وارداتی کمتر و مهمتر از همه به تمایل دولت برای تسلط بر این صنعت در حال رشد برمی گردد. با این حال پیش بینی می شود تا سال 2025 بازار اتوبوس‌های برقی از نظر اندازه تحت سلطه چین و هند باشد.
همچنین انتظار می‌رود ژاپن و کره جنوبی نیز مانند برخی کشورهای منطقه جنوب شرقی آسیا به رهبری سنگاپور، سرمایه‌گذاری قابل توجهی در اتوبوس‌های برقی داشته باشند. انتظار می‌رود بازار کامیون‌ها کندترین بازار برای پذیرش نیروی محرکه الکتریکی باشد و از این رو انتظار می رود همچنان بخش کوچکی از کل بازار (حتی در چین) تا سال 2025 در اختیار این بخش باشد. دلایل اصلی این است که کامیون‌ها اغلب به برد طولانی نیاز دارند و سرمایه گذاری بزرگ می طلبند.
موتورسیکلت های برقی اما یک بازار تخصصی اما نه بی اهمیت هستند و پتانسیل رشد قابل توجهی در پیشرانه های الکتریکی را دارند. آسیا همچنین به دلیل داستان آشنای شهرنشینی سریع و افزایش درآمد خانوارها، بزرگترین منطقه EV برای خودروهای دو و سه چرخ است که مصرف کنندگان را به جایگزینی خودروهای دو چرخ سوختی خود با نسخه الکتریکی سوق می دهد. اسکوترهای برقی به ویژه بر اساس یک باتری سرب-اسید مهر و موم شده به جای لیتیوم یون، تقاضای بالایی دارند.