صادرات تایر توجیه اقتصادی ندارد

مدیر صادرات ایران یاسا تایر و رابر در گفتگو با «لاستیک پرس» با اشاره به این که قیمت تایر دوچرخه و موتور سیکلت تابع قیمت گذاری دستوری نیست گفت: با این حال افزایش قیمت ارز و مواد اولیه روی فعالیت این بخش نیز اثر زیادی بر جای می گذارد و چون امکان افزایش قیمت برای این قیمت از صنعت تایر نیز آسان نیست، لذا ما هم در مضیقه هستیم.

احمدی با بیان این که اختیار لازم برای افزایش قیمت در اختیار شرکت ها نیست و بازار اجازه افزایش قیمت را نمی دهد افزود: همه شرکت های تایرساز با موضوع واردات مواد اولیه از قبیل کائوچو، سیم، دوده و سایر مواد واسط دست به گریبان هستند، بنابراین موضوع دلار و افزایش قیمت آن که باعث رشد هزینه های تولید می شود، مساله ای مهم برای آنها محسوب می شود و در این بین شرکت های تایرساز که تابع قیمت های دولتی هستند بیشتر آسیب می بینند.

وی با بیان این که از ابتدای سال جاری، ماه به ماه افزایش هزینه های تمام شده مواد اولیه را داریم گفت: اگر افزایش قیمت ممکن نباشد، شرکت ها زیان ده خواهند بود و با مشکلات متعددی در حوزه تولید روبرو می شوند.

به گفته او شرکت ها با افزایش دستمزد، هزینه های انرژی، قطعی برق و گاز و چالش هایی دیگر روبرو هستند و هزینه های خرید گازوییل با نرخ آزاد که حالا به شرکت ها تحمیل شده، عملا توجیه تولید را با سوال روبرو کرده و اگر قیمت ها آزاد نشوند، امکان تداوم فعالیت برای شرکت های تایرساز نخواهد بود.

وی با اشاره به این که سهام شرکت های تایرساز اغلب در بورس مورد معامله قرار می گیرد، گفت: وضعیت کنونی باعث شده علاوه بر جامعه تولید کننده، سهامداران نیز از این وضعیت تاثیر بپذیرند و این در حالی است که دولت با تصمیمات مختلفی که در حوزه تولید می گیرد، عملا نوسانات تولید را دامن می زند که دیر یا زود دود آن به چشم مصرف کننده نیز می رود؛ کما این که در دو سال گذشته، رشد شدید هزینه های تولید و در نتیجه کاهش تولید شرکت های داخلی به یک معضل برای مصرف کنندگان تبدیل شد.

مدیر صادرات ایران یاسا در ادامه با بیان این که در سال های قبل که موضوع رفع تعهد ارزی وجود نداشت، صادرات کمک شایانی به تولیدکننده ها بود گفت: در آن دوره شرکت ها از طریق صادرات، هزینه های تامین مواد اولیه را پوشش می دادند، اما امروز دلار ناشی از صادرات به نرخ آزاد به فروش نمی رود و طبق قانون رفع تعهد ارزی ناچاریم به نرخ هایی عرضه کنیم که اختلاف بالایی با نرخ ارزی دارد که صرف واردات مواد اولیه می گردد.

وی افزود: این موضوع باعث می شود سود شرکت های تولیدی به صورت مداوم کاهش یابد و این در حالی است که طی سال های اخیر به تدریج تخصیص ارز نیمایی و دولتی متوقف شده و این امر باعث شده تا سود شرکت ها نیز کاهش یابد و طبیعی است هر چه این چالش ها افزایش یابند، تولیدکننده و سهامدار نتوانند منافعی از قبل تولید در این صنعت کسب کنند.

به گفته احمدی، با توجه به تحریم ها و همچنین سیاست های ارزی در داخل مشکلات زایدی برای نقل و انتقال ارز داریم. فروش ارز به صرافی ها به دلیل این که نمی توانیم از صرافی سند رسمی دریافت کنیم، باعث می شود در حسابرسی با مشکل روبرو شویم. از طرفی افزایش نرخ ارز باعث می شود صادرات از طریق بازار داخل و از طریق نمایندگی های داخلی صورت بگیرد و امروز خریداران از کشورهای همسایه ارز را در بازار آزاد به فروش می رسانند و محصول را به صورت ریالی از نمایندگان می خرند و این موضوع باعث می شود حجم ارزی صادرات کاهش یابد و همه این چالش ها آینده صنعت تایر را تهدید می کند.