بهزاد شفقتیان، مدیر فروش نخ تایر صبا در گفتگو با «لاستیک پرس» با بیان این که رسالت این شرکت تولید منسوج استخوان بندی تایر است گفت: در داخل کشور 40 هزار تن ظرفیت تولید برای این محصول وجود دارد و نزدیک به 13 هزار تن از این رقم توسط گروه صبا تولید می شود.
وی با بیان این که ظرفیت مصرف این محصولات در داخل کشور 20 هزار تن است، افزود: گروه صبا در سنوات گذشته موفق به پوشش ظرفیت قابل دسترس خود شده و 60 تا 70 درصد از بازار نخ کشور را در اختیار گرفته و 30 درصد مابقی در اختیار شرکت های رقیب بوده است.
به گفته شفقتیان، پارچه مصرفی ایربگ یکی دیگر از محصولاتی است که این شرکت تولید می کند و خوشبختانه 4 تا 4.5 میلیون متر مربع ظرفیت تولید برای این محصول در صبا وجود دارد.
وی ادامه داد: شرکت های مصرف کننده این محصول در داخل کشور، در گذشته در برابر خرید از شرکت های ایرانی مقاومت هایی داشتند و فرمول های خود را روی محصولات وارداتی تنظیم کرده بودند، اما خوشبختانه این مقاومت را شکستیم و امروز 70 درصد از نیاز شرکت های مصرف کننده ایرانی از طریق تولیدات داخلی و 30 درصد از طریق واردات تامین می شود.
مدیر فروش گروه صبا با اشاره به این که مشکلات تامین ارز، واردات محصولات را برای شرکت های تایرساز سخت کرده به آپشن هایی که تولیدکنندگان ایرانی برای پرداخت وجه ایجاد کرده اند اظهار امیدواری کرد در آینده صد درصد نیاز شرکت های خودرویی و سایر مصرف کنندگان این محصولات از داخل تامین شود.
وی با بیان این که محصول دیگر تولیدی گروه صبا، پارچه مصرفی در تولید تسمه نقاله است به ظرفیت 700 تا 800 تنی این محصول اشاره کرد و گفت: البته ظرفیت مصرف کشور بیش از این رقم است و مابقی نیاز از طریق واردات تامین می شود.
پلیمرهای مهندسی دسته دیگری از تولیدات این مجموعه است که شفقتیان به آن اشاره کرد و افزود: هدف ما از تولید این محصول به صفر رساندن ضایعات با ایجاد ارزش افزوده در ضایعات شرکت است که با ارتقای کیفی محصول، به عنوان جنس درجه یک در اختیار خودروسازها و شرکت های اقماری خودروسازان و قطعه سازان قرار می گیرد.
به گفته او این شرکت در حوزه تولید استیل کورد تازه کار بوده و در حدود 7 هزار تن تولید سالانه این گروه برای این محصول است، ولی بخش اعظم استیل کورد مورد نیاز تایرسازان از طریق واردات تامین می شود و امیدواریم در سال های آینده کمبود تولید این محصول را جبران کنیم.
یکی از مشکلات جدی که مدیر فروش «صبا» به آن اشاره کرد عدم حمایت وزارت صمت و بانک مرکزی از فعالان این صنعت در مسیر تخصیص ارز و سایر تسهیلات مورد نیاز است. به گفته او کشور چین برای صادرکنندگان استیل کورد خود مشوق 13 درصدی ارایه می کند و در نتیجه قیمت این محصول در بازار ایران لااقل 13 درصد از تولیدات داخل کشور ما ارزان تر است و این در حالی است که وزارت صمت در برابر این محصول، حتی تعرفه در نظر نگرفته و این بدان معناست که تولیدکننده ایرانی مستقیما در یک رقابت خطرناک با محصولات چینی قرار دارد و این در حالی است که هر ساله شعار حمایت از تولید داخل سر می دهند.
وی در ادامه گفت: ما مواد اولیه را از چین وارد می کنیم و در بازی رقابت در مقابل این کشور بازنده ایم و همین باعث می شود شرکت های ایرانی به ظرفیت تولید خود نرسند، درحالیکه تولیدکنندگان چینی با تیراژ بسیار بالایی تولید می کنند که باعث کاهش شدید هزینه های تولید برای آنها شده است.
شفقتیان با بیان این که 95 درصد ماده اولیه این صنعت وارداتی است گفت: درحالیکه در 9 ماهه امسال قرار بود 50 میلیون دلار ارز به فعالان این صنعت اختصاص یابد، اما در این مدت 20 تا 30 میلیون دلار بیشتر در اختیار صنعت قرار نگرفت.
وی با بیان این که حمایت های دولت از شرکت های وارداتی باعث تبعیض آنها با تولیدکنندگان شده گفت: نگاهی به سالن نمایشگاه اخیر صنایع لاستیک نشان می دهد شرکت های واردکننده تایر، قوی تر از سال های قبل در نمایشگاه حضور دارند، زیرا ارز مناسبی دریافت کرده اند و این در حالی است که تولیدکنندگان تایر قادر به دریافت ارز مورد نیاز خود نیستند و در نتیجه کشور با دپوی تایر روبرو می شود و فشار آن روی دوش تایرساز می افتد و این چالش به زنجیره تولید تایر منتقل می شود.
وی با اشاره به حذف ارز نیما و افزایش قیمت ارز در سامانه تجاری افزود: افزایش قیمت دلار باعث می شود قیمت مواد اولیه که 95 درصد آن از طریق واردات تامین می شود، با رشد شدیدی روبرو شود، بطوریکه با در نظر گرفتن رشد 18 درصدی قیمت ارز، لااقل باید 14.5 درصد قیمت تولیدات منسوجات تایر افزایش یابد، درحالیکه شرکت های تایرساز با قیمت های دستوری روبرو هستند و این امر دست ما را در افزایش قیمت ها می بندد و باعث تقابل تایرسازها با تولیدکنندگان مواد اولیه می شود.
به گفته وی فعالان این صنعت در حال حاضر با کمترین حاشیه سود که در کدال اطلاعات آن در دسترس است، فعالیت می کنند و دلیل این امر نیز آن است که فعالان صنایع در ایران همیشه از بحث کاهش ارزش پول عقب ترند و با تورمی که در کشور وجود دارد، هیچ گاه نمی توانند از تورم جلو بزنند و در واقع سهامداران و صاحبان سرمایه با از خود گذشتگی سرمایه خود را در تولید نگه می دارند؛ وگرنه هیچ سودی برای تولید وجود ندارد.