به گزارش «لاستیک پرس» با آن که میزان نیاز کشور به تایرهای سواری رقمی در حدود ۲۸ میلیون حلقه در سال است و ظرفیت تولید کشور برای این نوع تایر وجود دارد، اما آمارها نشان می دهند در حال حاضر میزان تولید واقعی تنها ۲۲ میلیون حلقه است.
در این بین بر اساس آمارها میزان نیاز به تایرهای باری و اتوبوسی کشور نیز معادل ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار حلقه است که در حال حاضر، حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار حلقه از محل تایرهای وارداتی تامین می شود و تنها حدود ۸۰۰ هزار حلقه تایر در کشور تولید میشود.
این در حالی است که ناوگان حمل و نقل کشور به شدت به این محصول وابسته است و به نوعی قوای محرکه اقتصاد در کشور به حساب میآید و در صورت بروز مشکل در تامین و تولید این محصول، بسیاری از صنایع و اصناف دچار مشکل خواهند شد.
به عقیده کارشناسان این صنعت، یکی از دلایل عدم توسعه تولدی تایرهای اتوبوسی و کامیونی، عدم کفایت در تولید این نوع تایرها به دلیل استفاده از فناوری قدیمی بایاس یا نخی در بیشتر کارخانههاست. بنابراین، نیاز به بروزرسانی و بهروز نمودن فناوری تولید تایرها وجود دارد که نیازمند تامین منابع مالی از طریق بانکهای کشور است.
به عقیده آنها با سرمایهگذاری 400 میلیون دلاری، نه تنها فناوری تولید تایرهای باری بهروز خواهد شد، بلکه واحدهای تولیدی قدیمی نیز بهروزشده و بهکارگیری آنان در تولید بهروز خواهند شد.
این در حالی است که چند برابر این رقم صرف واردات تایرهای باری و اتوبوسی می شود که با سرمایهگذاری در این صنعت، خروج ارز را میتوان جلوگیری کرد.
در این بین فعالان صنعت حمل و نقل با انتقاد از کیفیت تایرهایی که خریداری می کنند به افزایش شدید هزینه خرید تایر اشاره کرده و می گویند: کیفیت تایرهای باری و اتوبوسی داخلی باید افزایش یابد وگرنه هزینه های این موضوع بر دوش رانندگان و فعالان حوزه حمل و نقل کالا و مسافر می افتد و خطرات زیادی هم به همراه دارد، به عنوان مثال در سال قبل بسیاری از رانندگان از تعویض تایرهای خود خودداری کرده و آن را به تعویث انداخته اند که خطرات جانی به همراه دارد.
این در حالی است که حمل مواد خطرناک و سوختی و همچنین در خودروهای اتوبوس و مینیبوس، کیفیت لاستیک برای رانندگان بسیار حائز اهمیت است و در نتیجه استقبال از تایرهای خارجی افزایش یافته و اگر قرار است تولید تایرهای ایرانی کامیونی و باری و اتوبوسی از نظرکمّی افزایش یابد، باید از منظر کیفی هم این مهم در دستور کار قرار بگیرد.
در حال حاضر مصرف کنندگان تایرهای اروپایی و سپس کره ای را ترجیح می دهند و این در حالی است که به عقیده تولیدکنندگان این حوزه، کیفیت تایرهای داخلی نیز بالاست.