کاهش عرضه کارخانجات به بازار تایر

امیر رونقی، از فعالان بازار تایر در گفتگو با «لاستیک پرس» با اشاره به این که میزان تقاضا برای تایر سواری در بازار کاهش قابل توجهی را تجربه کرده، گفت: در سال جاری و در پی افزایش قیمت کارخانه ای تایر و کاهش قابل توجه شکاف قیمتی تایرهای دولتی و بازار آزاد، تقاضای دلالی با افت روبرو شده و این در حالی است که کاهش تعرفه های وارداتی نیز در این تعدیل اثرگذار بوده است.

وی با اشاره به این که علاوه بر تقاضا، میزان عرضه ها نیز در مقایسه با قبل کاهش یافته و کارخانجات محصول کمتری به بازار تحویل می دهند گفت: در حال حاضر کاهش تقاضا از یک سو و پاسخگویی سریع نیاز بازار باعث شده عرضه ها نیز کاهش یابد.

رونقی با بیان این که خوشبختانه تقاضای دلالی برای تایرهای ایرانی دیگر به صرفه نیست، گفت تنها در مورد برندهای یزدتایر و بارز، اختلاف قیمت در حدود 200 هزار تومان مشاهده می شود و در مورد گلدستون و برخی برندهای دیگر تقاضای دلالی اصلا به صرفه نیست و به همین دلیل بازار با ارامش روبرو است.

وی با اشاره به این که تایرهای وارداتی نقش موثری در تنظیم بازار ایفا کرده اند گفت: با این حال تولیدکنندگان خواستار اصلاح تعرفه ها هستند و این امر زمانی ممکن است که میزان تولید نیز توسط کارخانجات افزایش یابد تا شاهد کسری در بازار نباشیم.

به گفته این فعال بازار تایر، برخلاف برخی خبرها مبنی بر این که قیمت تایر پراید خیلی بالاتر از قیمت های دولتی و کارخانه ای است، در حال حاضر کمبودی در این بازار نداریم و اختلاف قیمت دولتی و آزاد برای این سایز نیز در حدود 200 هزار تومان بیشتر نیست و این در حالی است که میزان قابل توجهی تایر در گمرک نیز وجود دارد که بازار را در تعادل نگه خواهد داشت.

وی افزود: اگر کارخانه های ایرانی به میزان کافی بار در اختیار بازار قرار دهند، می توان تعرفه ها را هم اصلاح کرد، زیرا در دو سال گذشته عامل بروز مشکلات بازار تایر، کاهش عرضه از سوی کارخانه ها بوده و اگر عرضه ها افزایش یابد، می تواند همه نیاز بازار را در تایرهای سواری تامین کند.

رونقی در پاسخ به سوالی در ارتباط با تایرهای تاریخ مصرف گذشته وارداتی با اشاره به این که این تایرها قطعا تایرهای قاچاق هستند گفت: معمولا این تایرها که اغلب اسپرت هستند، به دلیل آن که چهار سال از عمر آنها گذشته، در دبی موفق به اخذ معاینه فنی نمی شوند و با قیمت هایی بسیار نازل به ایران قاچاق و با قیمت های پایین در اختیار خریداران قرار می گیرند، اما تایرهایی که از طریق شرکت های واردکننده و به صورت قانونی وارد می شوند چنین مشکلاتی ندارند.

وی با اشاره به این که هنوز مشکلات مواد اولیه برای تولید حل نشده گفت: به همین دلایل، توزیع محصول کاهش یافته و البته تقاضای آنچنانی هم نداریم و در نتیجه خوشبختانه بازار در شرایط آرامی به سر می برد.

وی در پایان با بیان این که شنیده ها از افزایش قیمت جدید حکایت دارد گفت: اگر این افزایش قیمت اتفاق بیفتد، سود دلالی به صفر خواهد رسید و رانت بازار تایر برچیده خواهد شد. این در حالی است که نرخ نیمایی ارز هم افزایش یافته و رانت های ناشی از این بخش نیز کاهش یافته است.

وی با انتقاد از سامانه های فروش تایر گفت: سامانه باعث شده صرفه اقتصادی معامله در صنف تایر به شدت کاهش یابد و این امر سبب خروج بسیاری از فروشنده ها از صنف شده با این حال امیدواریم با آزادسازی قیمت، بساط سامانه هم برچیده شود، زیرا معتقدم سامانه برای شفافیت در دارایی و مالیات بسیار مفید است، اما محدودیت های خرید و فروش در آن، عملا هر فعالیتی را در این صنف توجیه ناپذیر کرده است.

 

 

چالش های سامانه فروش تایر برای بازار

کارنامه دولت در صنعت تایر