چالش های تامین مواد اولیه وارداتی برای تایرسازان

به گزارش «لاستیک پرس» بالا رفتن نرخ دلار در سال های اخیر، باعث افزایش قیمت بسیاری از کالاها شده و در این بین قیمت تایر از محصولاتی است که بین تورم واقعی و افزایش قیمت آن تناسب درستی برقرار نشده است. در سه سال گذشته تنها کالایی که قیمت آن به کندی افزایش یافته و از تورم ارز و تورم واقعی جا مانده بهای تایر است و نگاهی به افزایش قیمت ها در سایر کالاها موید این موضوع است.

دولت از اسفند ماه 1401 با طرح فروش دولتی تایر رویه ای را آغاز کرد که به گرفتاری های این بازار دامن زد و امروز بعد از دو سال و نیم باید گفت ضعیف ترین روشی که می شد برای کنترل چالش های بازار تایر در این مدت به کار گرفت همین روش قیمت دولتی است.

واقعیت آن است که 9 تولیدکننده بزرگ لاستیک در کشور داریم که می توانند در حدود 70 درصد از نیاز بازار را تامین کنند، با این حال با توجه به اینکه بخشی از مواد اولیه مورد نیار برای ساخت انواع تایر از خارج تامین می شود، باز هم نرخ دلار تاثیر مستقیمی بر روی قیمت نهایی این محصول می گذارد.

فعالان صنعت تایر معتقدند از 400 هزار تن تایر مورد نیاز برای کشور در حوزه تایرهای سواری و باری و اتوبوسی و … چیزی در حدود 120 تا 130 هزار تن از طریق واردات تامین می شود ولی بخش اعظمی از تایرهای سواری نیازی به واردات ندارند و توسط تولیدکنندگان داخلی تامین می شوند؛ هرچند در سال گذشته مشکلات تامین مالی صنعت تایر باعث شد تولید سایزهای 13 و 14 که از نظر اقتصادی در مقایسه با قیمت مصوب آنها از صرفه برخوردار نبودند با مشکل تولید روبرو شده و از طریق واردات تامین می شدند با این حال با افزایش قیمت مصوب این مشکل نیز برطرف شده است.

در این بین به عقیده فعالان صنعت تایر بیش از 40 درصد از هزینه های تولید این محصول مربوط به واردات مواد اولیه است؛ از آنجا که قیمت های جهانی مواد اولیه نیز ثابت نیست افزایش مداوم قیمت دلار قیمت تمام شده تولید تایر را دستخوش تغییرات مداوم می کند و این که دولت چند ماه یک بار و گاهی سالی یک بار نسبت به افزایش قیمت تایر اقدام کند منطقی نیست.

به گفته کارشناسان برای تولید یک کیلو تایر حدودا یک دلار واردات نیاز است و به همین دلیل نرخ دلار می تواند تاثیر مستقیمی بر روی قیمت مواد داخلی و خارجی بگذارد.

متاسفانه چالش های صادرات تایر نیز در سال های گذشته منابع ارزی تولیدکنندگان را تحت الشعاع قرار داده است در غیر این صورت تولیدکنندگان می توانستند از محل صادرات منابع ارزی مورد نیاز خود را تامین و نسبت به واردات مواد اولیه با ارز صادراتی اقدام کنند و خطوط تولید معطل واردات و تامین مواد اولیه نمی ماند.

با این حال در حال حاضر تولیدکنندگان تنها می توانند 10 درصد از محصولات خود را صادر کنند و بخشی از مواد اولیه خود را از این طریق وارد کنند با این حال مشکلات موجود در نقل و انتقال ارز و هزینه های بالای این موضوع باعث شده صادرات در صنعت تایر چندان رونقی نداشته باشد.

بر این اساس باید گفت تولیدکنندگان داخلی در حال حاضر برای تامین مواد اولیه مورد نیاز خود نیازمند رفع گلوگاه های صادراتی و یا تخصیص ارز به میزان کافی و به موقع هستند.