چالش نقدینگی برای شرکت های زنجیره تایر

مهندس محمد بابازاده، مدیرعامل شرکت کنترل صنعتی جنوب با اشاره به این که دولت ها برای رفع معضلات نقدینگی خود در حال حاضر به چاپ اسکناس اقدام می کنند گفت: در چنین شرایطی صحبت از سود و زیان شرکت های تولیدی کار آسانی نیست و باید گفت زیان ده بودن بنگاه های اقتصادی در این شرایط بیشتر ناشی از ناتوانی در تامین منابع مالی و نقدینگی برای تهیه مواد اولیه است، چراکه دولت در عمل با چاپ اسکناس و همزمان با کاهش ارزش پول ملی و افزایش قیمت ارز، باعث رشد قیمت مواد اولیه در کشور شده است.

وی با بیان این که محاسبه سود بنگاه ها در وضعیت فعلی نمی‌تواند با در نظر گرفتن هزینه مواد اولیه خریداری شده و درآمد حاصل از فروش محصول محاسبه کرد، گفت: بلکه سود یا زیان را باید مابه التفاوت درآمد حاصل از فروش و هزینه  جایگزینی مواد اولیه مصرف شده در نظر گرفت که با یک چنین محاسبه ای، تمام کارخانجات تایر سازی، در زیر منطقه ضرر قرار دارند.

وی با اشاره به این که در حال حاضر که اسکناس کاغذی از مدار خارج شده و فقط از تعدادی یک و صفر در حافظه کامپیوترهای بانک مرکزی تشکیل شده است، بحث در مورد سود یا زیان کاملا مبهم شده است افزود: در حال حاضر هر تشکیلاتی که بتواند حداقل 50 درصد خط تولید خود را پایدار نگه دارد و از عهده حقوق و بیمه پرسنل خود برآید شرکت موفقی محسوب می‌شود.

به گفته مهندس بابازاده نرخ بهره امروز و در آذر ماه 1403 به 48 درصد رسیده است؛ بدون تنفس! این یعنی شرکت های بزرگ تایرساز ما همچون بارز ، کویر ، ایران یاسا، آرتاویل برای تامین هزینه مواد اولیه آتی خود که فاصله زیادی بادرامد ناشی از فروش خود دارند باید 42 درصد بهره به بنگاه های مالی مافیا بپردازند و این یعنی دوران سختی برای کارخانجات است.

وی با بیان این که واردات ماشین آلات از خارج از کشور در شرایط فعلی از نظر توجیه اقتصادی بسیار سخت است ادامه داد: اگر هم تشکیلاتی بتوانند با ارز آزاد تجهیزات مورد نظرشان را وارد کنند، نمی‌توانند با این ماشین آلات گران قیمت وارد رقابت اقتصادی شده و استمرار در تولید داشته باشند.