پیش بینی خودکفایی در تایرهای TBR تا ۵ سال آینده

رییس هیات مدیره مجتمع صنایع لاستیک یزد در گفتگو با «لاستیک پرس» با اشاره به این که در دهه شصت در ایران سه کارخانه ایران تایر، دنا و کیان تایر بیشتر فعالیت نمی کردند گفت: امروز 12 کارخانه در ایران فعال و میزان تولید از حدود 40 هزار تن در سال های دهه 60 به 300 هزار تن رسیده است.

دکتر اسکندر ستوده با بیان این که امروز در سایزهای 13، 14 و 15 تمام نیاز کشور را تولید می کنیم و توانایی صادرات نیز داریم افزود:  از طرفی با توسعه واحد سبلان تایر رازی و واحد تی بی آر بارز، در حوزه تایرهای تی بی آر نیز 60 درصد نیاز کشور تامین و تا 5 سال آتی در حوزه این نوع تایر نیز خودکفا خواهیم شد.

به گفته وی علاوه بر این تمام طرح های صنعت تایر با تفکر صادرات محوری و با هدف راهیابی به بازارهای منطقه ای و جهانی تولید می شوند و به این موضوع ایمان داریم که محصولات ایرانی از منظر کیفی و کمی قابلیت عرضه و رقابت در بازارهای دنیا را دارند.

ستوده در پاسخ به این سوال که در حال حاضر مهمترین چالشی که در این صنعت وجود دارد چیست؛ گفت: چالش های جدی در اقتصاد ایران وجود دارد که طبیعتا دامن صنعت تایر را نیز گرفته است، اما یکی از موارد مهم، عدم تخصیص ارز کافی برای تکمیل نیازهای توسعه ای در کشور و صنایع و به طور مشخص صنعت تایر است.

رییس هیات مدیره مجتمع صنایع لاستیک یزد با بیان این که واردات ماشین آلات و تکنولوژی و تکمیل طرح های توسعه ای در این صنعت نیازمند ارز کافی است افزود: صنعت تایر یک صنعت استراتژیک است که عملیات توزیع کالاها در کشور به واسطه نقشی که در تولید خودرو و صنعت حمل و نقل دارد، وابسته به این صنعت است و انتظار می رود مسئولان کشور نیز به اهمیت استراتژیکی این صنعت نگاه ویژه ای داشته باشند تا واحدهای تولیدی به صد درصد ظرفیت تولید خود برسند و نیاز جامعه در این صنعت با تکیه بر توانایی داخلی به طور کامل مرتفع گردد.

به گفته وی خوشبختانه ایران کشوری است که صنایع پایین دستی پتروشیمی در آن از رشد بسیار مناسبی برخوردار بوده و 75 درصد مواد اولیه مورد نیاز صنعت تایر اعم از کائوچوی مصنوعی، دوده ها، روغن های فرایند، نخ های تایر، مواد شیمیایی مورد نیاز همگی در داخل تولید می شوند و تنها بخشی که تا حدی به واردات متکی است کائوچوی طبیعی و مواد شیمیایی است.

ستوده اضافه کرد: این بدان معناست که صنعت تایر صنعتی کاملا متکی بر ارزش افزوده و ثروت آفرین است.

وی با بیان این که تایری که در داخل تولید می شود یک دلار ارزبری دارد و همان تایر در پروسه واردات برای هر کیلو به 4 تا 6 دلار ارز نیاز دارد ادامه داد: این نشان می دهد ارزش افزوده بالای این صنعت باعث صرفه جویی بسیار قابل توجه ارزی نیز می شود.

به گفته او توسعه صنایع وابسته به صنعت تایر بعد دیگری از ارزش این صنعت است که باعث ارتقای یک چرخه چند هزار نفری در اشتغال کشور می شود.

ستوده اضافه کرد: تمام این صنایع وابسته با ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی، ارزش آفرینی و ایجاد ارز از طریق تبدیل مواد خام به کالاهای با ارزش افزوده بالاتر، به توسعه چرخ های اقتصادی کشور کمک می کنند و در عین حال باعث ارتقای تکنولوژیک در صنایع گوناگون می شوند.

به گفته او بر این اساس به مسئولین توصیه می شود که با توجه به ظرفیت های متعددی که در داخل وجود دارد و با عنایت به یک بازار توسعه یافته 500 میلیون نفری در منطقه که هیچ یک از کشورهای آن – به استثنای ترکیه – دارای کارخانه تایرسازی نیستند، فرصت های موجود را مغتنم شمرده و با حمایت های مناسب و مورد نیاز صنعت، زمینه را برای رشد و ترقی و خودکفایی در صنعت تایر فراهم نمایند.