نمایندگان و توزیع کنندگان تایر در جلسه مشترک با رییس انجمن صنفی کارفرمایی تولید، تامین گنندگان مواد اولیه و زنجیره ارزش صنایع لاستیک کشور برخی از مهمترین دغدغه های خود را در حوزه سیاست گذاری های دولتی و مشکلات ناشی از سامانه فروش تایر اعلام کردند و راهکارهایی را برای عبور از این چالش ها مطرح نمودند.
به گزارش لاستیک پرس در این نشست نمایندگان حاضر نکات زیر را مطرح و از انجمن خواستند نسبت به پیگیری حقوق آنان اقدامات لازم را به عمل آورد:
- چالش سامانه برای فروشنده هایی که در شهرستان ها و روستاها فعالیت می کنند، مشکلات زیادی ایجاد کرده زیرا فروشندگان امکان ثبت فروش در سامانه را ندارند.
- دولت برای فروش تایرهای ایرانی سامانه در نظر گرفته و در کنار آن نیز محصول قیمت گذاری می شود و نرخ سود عمده و خرده فروشی تعیین می گردد و در عین حال به تولیدکننده ارزی تخصیص نمی یابد، اما برای کالای وارداتی هیچ محدودیتی وجود ندارد.
- دولت مالیات کامل را از صنف دریافت می کند، ولی هیچ حمایتی از فعالان این صنف نمی کند.
- قیمت های غیرواقعی جلوی پیشرفت صنعت را گرفته و سیستم توزیع از ریل خارج شده است.
- مشکلات ارزی و دخالت های دولتی باعث بروز مشکلات متعددی شده که نه تولیدکننده و نه عرضه کننده مقصر وضع موجود نیستند.
- تعداد فعالان صنعت تایر در یک دهه گذشته به نصف کاهش یافته است، زیرا دولت ها سرمایه توزیع کنندگان را بارها بایکوت کرده اند و امروز دولت، تولیدکننده و توزیع کننده روبروی هم ایستاده اند.
- تولیدکنندگان باید سخنگوی توزیع کنندگان باشند و با دریافت اطلاعات از بازار در جهت رفع موانع فروش تلاش کنند.
- 85 درصد از نیاز کشور توسط تولیدکنندگان داخلی برطرف می شود.
- تشکیلات اداری دولتی به دنبال منافع غیرقانونی از اصناف هستند و دست هایی هستند که به همین دلایل اجازه حل مشکلات را نمی دهند.
- واردکنندگان بجای تامین تایرهای کمیاب در بازار، تایرهای غیرضروری واردکرده اند و تهدید کرده ایم که اگر این مسیر اصلاح نشود، بصورت حقوقی پیگیری صورت خواهد گرفت.
- صنف تایر دارای اتحاد لازم نیست و باید این اتحاد بین اعضا ایجاد شود تا بتوان حقوق صنف و تولید به طور کامل تامین شود و فاصله تولید، توزیع و فروش برطرف گردد و این مهم از طریق انجمن ممکن خواهد بود.
- دولت در حوزه تایر در سال های اخیر افزایش قیمت متناسب نداده و باعث عدم توازن عرضه و تقاضا شد و در نتیجه تولید برخی سایزها کاهش یافت و این در حالی است که اگر دولت بازار را به حال خود می گذاشت اینطور نمی شد.
- کارشناسان دولتی نمی توانند تجربه بازاریان و تولیدکنندگان را داشته باشند و تصمیماتی که توسط آنها گرفته می شود در عمل نتیجه موثری نخواهد داشت و در نتیجه باید از تجربه فعالان صنعت و بازار استفاده کرد.
- دولت با ورود به صنف تایر و روغن و میل به بهره برداری از منافع این صنعت با ایراد اتهام دلالی به شبکه های توزیع و تامین، سعی در حذف فعالان این شبکه داشتند و با ایجاد سامانه جامع تجارت که دارای ضعف های زیادی است تلاش کرده اند تا کنترل بازار و تولید تایر را به دست بگیرند.
- انجمن زنجیره ارزش صنفی یک اتاق فکر خوب برای ارتباط بین همه اعضاست و باید یک تصمیم متحد برای انتفاع همه زنجیره گرفته شود.
- دولت در همه شئون تولید، توزیع و حتی خرید مشتریان هم مداخله می کند و برای مصرف کننده تعیین می کند چه تایری و با چه قیمتی بخرد.
راهکارهای عبور از بحران توزیع تایر
- تهیه بولتن یا صورتجلسه برای دولت و اطلاع رسانی مشکلات به کمیسیون های مجلس، ارکان دولت، دفتر رهبری و …
- پیگیری موضوع متناسب سازی شرایط واردات و تولید و فروش داخلی (از نظر تخصیص ارز و یا نحوه فروش و قیمت گذاری فروش)
- واگذاری سیاست گذاری های مختلف به اتحادیه ها و فروشندگان و حذف دولت از حوزه سیاست گذاری
- ایجاد ارتباط تنگاتنگ صنف و صنعت و حمایت دوطرفه در مسیر تنظیم بازار (اخذ اطلاعات از بازار و رفع کسری های موجود توسط تولیدکنندگان)
- انجمن صنفی، سخنگوی فروشنده ها و توزیع کنندگان باشد و موانع فروش را به ارکان تصمیم گیر منتقل کند.
- ایجاد یک مجمع مشترک متشکل از اتاق اصناف، اتحادیه های صنفی و تولیدکنندگان داخلی به منظور رفع چالش های موجود با وزارت صمت.
- حذف سامانه فروش تایر از طریق ایجاد کمیته ای ویژه و پیگیر .
- جز وزارت صمت باید از سایر ارکان مانند وزارت کشور، مجلس، وزارت اقتصاد و سازمان ها و نهادهای دیگر کمک گرفت.
- آنالیز بازار و محصولات وارداتی و تناسب گیری بین نیاز بازار و محصولات داخلی و در عین حال پیگیری و شکایت از هر گونه انحراف در بازار از مسیر انجمن.
- حضور همه فعالان صنعت تایر به خصوص فروشندگان و حلقه های خدماتی حوزه تایر در انجمن زنجیره ارزش صنعت تایر.
- دعوت از لیدرهای بازار و پیگیری مشکلات از طریق انجمن از طریق افزایش تعداد اعضای انجمن و قدرتمند شدن آن.
- تمرکز روی حذف قیمت گذاری دستوری
- منفک شدن از بحث نظارتی دولت، زیرا مشکلات کنونی در چند سال اخیر به دلیل نظارت های دولتی بوده و باید این نظارت ها به اتحادیه ها و تشکل های صنفی برگردد.
- باید با سامانه جامع تجارت به عنوان یک مانع در مسیر فعالیت های اقتصادی مبارزه کرد.
- توزیع کنندگان به روش های نوین فروش توجه کنند. باید ورود تایرهای مشکل دار و قاچاق و هر گونه سواستفاده های موجود با استفاده از کدهای تجاری موجود شناسایی شود و در انجمن باید از روش های نوین برای باقی ماندن در بازارهای رقابتی دنیا استفاده کنیم.
- دولت باید به عنوان ناظر در صنعت و بازار حضور داشته باشد و نه مداخله گر.