نگرانی های صنعت تایر برای نیمه دوم ۱۴۰۳

روند افزایشی نرخ ارز نیمایی و عدم مجوز افزایش قیمت در کنار افزایش شدید واردات تایر در سال 1402 و نیمه اول 1403 از جمله موضوعاتی بود که روی روند توسعه شرکت‌های تولیدکننده تایر اثر منفی بر جای نهاده است. با این حال کارشناسان صنعت معتقدند در سال جاری به دلیل کاهش التهاب های بازار، دولت فعلا دست از سر تولیدکنندگان این حوزه برداشته است. 

از سوی دیگر شنیده ها حکایت از مجوز ده درصدی رشد قیمت تایر دارد که البته هنوز ابلاغ نشده اما آنطور که برخی فعالان صنعت می گویند دولت با افزایش قیمت کارخانه ها بصورت محدود موافقت کرده است.

واقعیت آن است که قیمت تایر از طرف وزارت صمت تعیین می شود و میزان واردات و صادرات این محصول نیز هر ساله با مجوز وزارت صمت و براساس بررسی‌های مراجع نظارتی مانند ستاد تنظیم بازار به تصویب می‌رسد.هرچند آلایندگی بالا در کنار استراتژیک بودن تایر و لاستیک باعث شده که تمامی کشورها قوانین سخت گیرانه‌ای را برای تولید و توزیع این محصول اتخاذ کنند، اما این چالش‌ها برای تولیدکنندگان ایرانی متنوع‌تر است.

تولیدکنندگان یکی از مهمترین این چالش‌ها را قیمت گذاری دستوری دانسته‌اند که باعث کمبود شدید نقدینگی و کاهش حاشیه سود تولیدات آنها شده است.

به گفته کارشناسان، سازمان حمایت از مصرف کنندگان به عنوان متولی قیمت‌گذاری تایر در ایران، دلایل تولیدکنندگان برای افزایش قیمت را نادیده می‌گیرد و مانع تغییر قیمت شده است.

این موضوع عملا شرکت ها را از بازاریابی و فروش محروم کرده و مزیت رقابتی تولیدکنندگان داخلی را از بین برده است.

تحریم های بین‌المللی دیگر چالشی است که از نظر مدیران این صنعت رشد تولید و بهره‌وری را دشوار کرده است. به گفته آنها تحریم‌های بین المللی مشکلات زیادی را در روند آزادسازی منابع مالی ایران و جذب سرمایه‌گذار خارجی ایجاد کرده است.

این موضوع تاثیر بسیار زیادی بر صنعت تایر داشته و نه تنها امکان تعامل با صاحبان فناوری در این صنعت را سلب می‌کند، بلکه موجب خرید با واسطه مواد اولیه، لوازم یدکی و ماشین آلات مورد نیاز شده است.عدم امکان مبادلات مستقیم با بازارهای خارجی هزینه تمام شده محصولات را بالا می‌برد و سرمایه گذاری را پر ریسک‌تر می‌کند.

کاهش شدید تعرفه واردات تایر نیز یکی دیگر از چالش هایی است که امکان رقابت را از تولیدکنندگان داخلی گرفته است. به گفته آنها کاهش تعرفه ها باعث شده که قیمت کالاهای بسیار کم کیفیت چینی از تولیدات داخلی کمتر شود و تقاضا برای کالاهای باکیفیت کمتر شود. در سال جاری تعرفه واردات تایر از 32 به 10 درصد کاهش یافته است. مدیران دولتی علت کاهش تعرفه واردات را کاهش تولید داخلی دانسته اند.

بازار نیوز