برچسب تایرهای تولیدی اتحادیه اروپا اطلاعاتی در مورد ویژگیهای زیستمحیطی و ایمنی تایر ارائه میدهد که با عملکرد آن در بهرهوری سوخت، ترمزگیری در زمین مرطوب و میزان صدای خارجی مشخص میشود. اخیراً، این برچسب به عنوان بخشی از تعهد کمیسیون اروپا برای کاهش انتشار کربن بهروزرسانی شده است و در عین حال به صاحبان خودرو کمک میکند تا ویژگیها و عملکرد تایر را مقایسه کنند. مصرفکنندگان میتوانند با در نظر گرفتن ایمنی، مصرف سوخت و ردپای کربن، انتخابهای آگاهانهتری داشته باشند.
بهرهوری سوخت
کاهش مقاومت غلتشی تایر باعث میشود که با سوخت کمتری بیشتر غلت بزند. مقاومت غلتشی به طور قابل توجهی بر مصرف سوخت خودرو تأثیر میگذارد، بنابراین مقاومت غلتشی کمتر به معنای بهرهوری بهتر سوخت است. مصرف سوخت کمتر نه تنها به معنای صرفهجویی در هزینه رانندگان است، بلکه باعث کاهش انتشار CO2 در جو نیز میشود.
بهرهوری سوخت در مقیاس رنگی از A تا G رتبهبندی میشود.
A (سبز) = مقاومت غلتشی کمتر، مصرف کم، بالاترین راندمان سوخت
G (قرمز) = مقاومت غلتشی بیشتر، مصرف بالاتر، راندمان پایینتر
توجه: رتبه D برای خودروهای سواری استفاده نمیشود.
به طور متوسط، بین کلاسهای مختلف، مصرف سوخت تقریباً 0.1 لیتر برای هر 96 کیلومتر رانندگی افزایش مییابد. به عنوان مثال، یک سفر 1000 کیلومتری با تایر دارای رتبه C یک و دو دهم لیتر سوخت بیشتر از تایر دارای رتبه B مصرف میکند. بین تایرهای کلاس A و G، تفاوت در مصرف سوخت تا 7.5 درصد است.
توجه: مقاومت غلتشی با باد نامناسب تایر افزایش مییابد و بر چسبندگی در شرایط مرطوب تأثیر میگذارد.
چسبندگی در شرایط مرطوب
چسبندگی تایر در شرایط مرطوب یکی از مهمترین الزامات برای ایمنی در جاده است. رتبهبندی اتحادیه اروپا بر عملکرد ترمزگیری تایر در جادههای خیس تمرکز دارد و از کلاس A تا G رتبهبندی میشود. (توجه: فقط پنج کلاس برای چسبندگی در جادههای خیس وجود دارد، زیرا کلاسهای D و G برای خودروهای سواری استفاده نمیشوند.) هرچه رتبه بالاتر باشد، عملکرد بهتر است.
یک خودروی سواری با سرعت ۸۰ کیلومتر در ساعت و با رتبهبندیهای زیر حرکت میکند:
کلاس A – در کوتاهترین فاصله ۲۸ متری متوقف میشود.
کلاس B – فاصله توقف ۳ متر افزایش مییابد.
کلاس C – فاصله توقف ۴ متر دیگر افزایش مییابد.
کلاس E – فاصله توقف ۵ متر دیگر افزایش مییابد.
کلاس F – فاصله توقف ۶ متر دیگر افزایش مییابد.
برای توضیح بیشتر:
A = بالاترین رتبهبندی (فاصله ترمزگیری کوتاه در جادههای خیس)
با فرض اینکه یک خودروی سواری با سرعت ۸۰ کیلومتر در ساعت حرکت کند و با این سرعت ترمز کند، یک تایر کلاس A در شرایط خیس پس از ۲۸ متر متوقف میشود.
F = کمترین امتیاز (طولانیترین مسافت ترمز در جادههای خیس)
همان خودروی سواری که با سرعت یکسان و با تایر کلاس «F» حرکت میکند، برای توقف به ۴۶.۵ متر نیاز دارد – بیش از ۱۸ متر بیشتر از تایر کلاس «A».
تفاوت مسافت ترمز میتواند بین هر کلاس ۵ تا ۱۰ متر متغیر باشد. در شرایط اضطراری، هر متر مهم است. از نقطه نظر ایمنی، انتخاب تایر کلاس بالاتر میتواند در جلوگیری از تصادفات تفاوت ایجاد کند.
سطح انتشار صدا
هنگام رانندگی، تایرهای خودرو صدای غلتشی خارجی ایجاد میکنند که به آلودگی صوتی کمک میکند. این صدا با دسیبل (dB) اندازهگیری میشود. برچسب اتحادیه اروپا سه موج صوتی را به صورت افزایشی و یک مقدار دسیبل در سمت راست آن نشان میدهد. تعداد امواج صوتی سیاه، سطح صدای تایر را نشان میدهد.
یک موج صدا – صدای کم، تا ۶۸ دسیبل
دو موج صدا – صدای متوسط، بین ۶۹ تا ۷۱ دسیبل
سه موج صدا – صدای زیاد، بین ۷۲ تا ۷۴ دسیبل
مقیاسهای صدا لگاریتمی هستند و افزایش فقط چند دسیبل نشان دهنده تفاوت زیادی در سطح صدا است. بنابراین، فقط ۳ دسیبل بیشتر به معنای تقریباً دو برابر صدای خارجی تولید شده توسط یک تایر است.
نتیجه گیری
انتخاب لاستیک هایی با رتبهبندی راندمان سوخت بالا به شما این امکان را میدهد که با یک باک سوخت، مدت بیشتری رانندگی کنید و همچنین ردپای کربن خود را کاهش دهید. انتخاب لاستیک هایی با رتبهبندی چسبندگی لاستیک در جادههای مرطوب A یا B، رانندگی در شرایط بارانی را بسیار ایمنتر میکند. و انتخاب لاستیک هایی با سطح دسیبل پایینتر، رانندگی شما را بیصداتر میکند و همچنین تأثیر کمتری بر آلودگی صوتی محیط زیست خواهد داشت.