قطعی زمستانی برق و گاز در کمین صنعت

در حالیکه دولت برق خانوار را به دلیل عدم مازوت سوزی صنایع قطع می کند و در بسیاری از شهرهای کشور از جمله تهران و کلان شهرهای دیگر، قطعی برنامه ریزی شده برق آغاز شده، فعالان صنعتی نگران آغاز قطعی برق صنایع در فصل زمستان هستند. این در حالی است که فعالان صنعتی پیش بینی می کنند قطعی برق خانوار به اضافه قطعی گاز با شروع سرما به صنایع نیز منتقل خواهد شد و این مساله می تواند باعث کاهش 30 درصدی تولید صنعتی در فصل زمستان شود.

این در حالی است که در حدود نزدیک به یک و نیم دهه گذشته تقریبا هیچ سرمایه گذاری جدید و زیربنایی در حوزه تولید برق و گاز صورت نگرفته و بخش خصوصی نیز اقدام خاصی برای ایجاد ظرفیت های تولید انرژی انجام نداده است.

در چنین شرایطی هر نوع سیاست دولتی به شدت روی بخش خصوصی اثرگذار است و در این شرایط حتی با قطعی دوره ای برق خانگی، باز هم صنایع از خطرات ناشی از قطعی برق و گاز مصون نخواهند ماند.

همانطور که دبیر کل خانه صمت، گفته ناترازی بخش گاز به 30 درصد رسیده است. این مقدار باعث افت تولید در بسیاری از صنایع و نیروگاه ها در فصل سرد خواهد شد و امسال هم بخش خانگی و هم صنایع با مشکلات عدیده ای در این بخش روبرو خواهند بود.

این در حالی است که به گفته فعالان صنعت تایر، قطعی برق در فصل تابستان چیزی در حدود 15 تا 20 درصد روی تولید تایر اثر منفی بر جای گذاشته است که این رقم در صورتی که قطعی های برق خانگی به بخش صنعت سرایت یابد، همین میزان کاهش تولید در انتظار صنعت خواهد بود. البته به دلیل رشد تولید در فصل بهار، میزان تولید تایر در نیمه اول سال جاری 11 درصد افزایش یافته، اما در دو ماهه مرداد و شهریور شاهد کاهش تولید به دلیل قطعی های برق بودیم.

کارشناسان پیش بینی می کنند با کاهش محسوس دمای هوا در کشور قطعا مصرف گاز صنایع افزایش می یابد و کسری گاز با رشد بیشتری روبرو خواهد شد و مشخص نیست سیاست دولت در حمایت از بخش صنعت تا کجا به قوت خود باقی است.

در سنوات گذشته استفاده از مازوت برای صنایع با همه مشکلات زیست محیطی و هزینه های بالایی که به صنایع تحمیل می کرد، تا حدی مشکلات کمبود گاز را مرتفع می کرد، با این حال دولت امسال با این استدلال که مازوت باعث آلودگی محیط زیست می شود، توزیع مازوت را کاهش داده و این استدلال مخالفان زیادی دارد.

از جمله در هفته قبل نمایندگان مجلس با این تصمیم دولت که توزیع مازوت برای حفظ محیط زیست باید کاهش یابد ولی در مقابل قطعی برق خانوار ناگزیر است، مخالفت کردند. به عقیده آنها دولت باید قوانین حوزه بهینه‌سازی، مدیریت مصرف، افزایش راندمان نیروگاه‌ها، افزایش کیفیت سوخت پالایشگاه‌ها را دنبال کند که همه این موارد در حکم قانون هستند.

با این حال به نظر می رسد این موضوعات که نمایندگان مجلس بر آن تاکید دارند فعلا امکان پذیر نخواهد بود، که اگر بود در دولت های قبلی عملیاتی می شد و حالا دولت چهاردهم نیز به دلایلی همچون فراهم نبودن زیرساخت ها و عدم سرمایه گذاری در سال های قبل و موارد دیگر، در مدت زمان فعلی قادر به عبور از این شرایط نخواهد بود.

دولت باید اولویت خود در کاهش آلودگی هوا را بر از رده خارج کردن خودروهای فرسوده بگذارد و سپس با مافیای خودرو مبارزه کند تا خودروهای باکیفیت که آلودگی کمتری تولید می‌کنند وارد کشور شوند. اقدام توقف مازوت‌سوزی در نیروگاه ها کافی نیست و در این مسیر باید 6 تا 7 میلیون خودروی فرسوده در کشور که مصرف سوخت آن‌ها بیش از سه برابر میزان استاندارد مصرف سوخت معمول است، از رده خارج شوند.