به گزارش «لاستیک پرس» همایش انجمن کیفیت ایران روز سه شنبه در محل سالن همایش های اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران برگزار شد و در این مراسم تفاوت های بین کیفیت از انطباق تا عملکرد مورد بررسی قرار گرفت. در پایان نیز از دکتر اسکندر ستوده، به عنوان پیشکسوت حوزه کیفیت کشور تقدیر شد.
نسل چهارم کیفیت و آموزش
در این مراسم فرزین انتصاریان، رییس انجمن با اشاره به این که دریافت گواهینامه های کیفیت به تنهایی کافی نیست بلکه رضایت مشتریان و همه ذینفعان باید تامین گردد افزود: در انجمن کیفیت با سخت گیری های بیشتر تلاش شده گواهینامه های منطبق بر عملکرد واقعی شرکت ها صادر شود.
وی با بیان این که کیفیت قلب انقلاب صنعتی جدید است افزود: کیفیت نسل چهارم در ایران کاملا ابعاد مختلفی را در بر می گیرد و مختصات، محورها و سیاست های مبتنی بر مدیریت را تغییر داده است. از سوی دیگر محتواهای آموزشی دیگر همچون گذشته متکی بر آموزش های دانشگاهی صرف نیست، بلکه علاوه بر مهارت نیازمند انطباق با فضای جدید است که بر همین مبنا آموزش نسل چهارم را در ایران و در این انجمن استارت زده ایم.
به گفته انتصاریان توسعه اقتصادی، اجتماعی و … به هماهنگی با انقلاب صنعتی و کیفیت جدید متکی است و نیازمند یک راهبرد اساسی در ارتباط با موضوع کیفیت هستیم.
وی ادامه داد: برنامه های پنج ساله بر کمیت متمرکز است نه کیفیت، اما چند سالی است که قانون تقویت و توسعه استاندارد را تدوین و راهبرد ملی کیفیت را آماده کرده ایم ولی سازمان استاندارد هنوز آن را عملیاتی نکرده و ضروری است پس از بازبینی این قانون، اجرایی گردد.
شرکت های جدید شرکت های بزرگ را می بلعند
دکتر مهدی محمدی، استاد دانشگاه تهران و رییس انجمن فناوری و نوآوری سخنران دیگر این همایش با اشاره به این که دنیای آینده فرصت یادگیری و تاخیر در یادگیری را نمی دهد و بعد از 2035 کشورها و شرکت ها به طور کامل به دو دسته هوشمند و عقب مانده تقسیم بندی می شوند که شکاف عمیق بین آنها به یک آپارتاید صنعتی منجر خواهد شد.
به گفته او افراد باید در سازمان ها یادگیرنده مادام العمر باشند و این در حالی است که در ایران بعد از یک دهه از انقلاب سوم صنعتی (دیجیتالیزاسیون) ما هنوز درگیر موضوعاتی مانند توسعه پهنای باند، فیلترینگ و دیجیتالی شدن شرکت ها و تولید هستیم.
محمدی با اشاره به این که از سال 2026 هوش مصنوعی دوره «خود زایندگی» را آغاز خواهد کرد و دخالت انسان در فرایندهای آن کاهش می یابد گفت: در این فضا موضوعاتی همچون فناوری، مکانیک و الکترونیک توسعه صنعتی جایگاهی نخواهند داشت و این در حالی است که در ایران، سازمان ها هنوز از فناوری های صد سال قبل بهره می برند.
رییس انجمن نوآوری در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان این که امروز میانگین عمر 500 شرکت برتر دنیا به 16 سال رسیده گفت: این نشان می دهد شرکت ها و سازمان های نوظهور مبتنی بر انقلاب های جدید صنعتی در حال بلعیدن شرکت های بزرگ هستند و طولی نمی کشد از شرکت های بزرگ جز نامی باقی نماند.
به گفته وی قفل شدن در مسیر مشتری های کنونی و محصولات موجود در شرکت ها بزرگترین اشتباه در این مسیر است که باعث نابودی نوکیا شد؛ شرکتی که در ابتدا 46 درصد از سهم بازار موبایل را در اختیار داشت، اما طولی نکشید با ظهور اپل، این سهم به 2 درصد رسید؛ این در حالی است که بزرگترین تغییرات را در محصولات خود انجام داده بود، اما رمز پیروزی در تحول محصولات موجود نیست و نباید فقط روی بهبود شرایط موجود متمرکز شد.
محمدی با بیان این که اقتصاد بدون رقابت، رقابت و نوآوری تهدید بزرگ کشور ما محسوب می شود، نه جنگ، گفت: تنها راه برنده شدن در این مسیر آن است که از هر کس زودتر یاد بگیریم و در عین حال قابلیت بهبود مستمر محصولات و افزایش قدرت بهره برداری از محصولات و ایجاد محصولات جدید را داشته باشیم و در کنار آن قدرت اکتشاف مسیرهای جدید برای آینده سازمان را خلق کنیم.
وی در پایان گفت: دوگانه سرعت-خلاقیت باید در کنار مقیاس پذیری – بهره وری را داشته باشیم و موفقیت تنها از این مسیر محقق می گردد، وگرنه در عرصه رقابت نمی مانند.
پنل کیفیت؛ از انطباق تا عملکرد
در بخش دیگری از این همایش پنل کیفیت؛ از انطباق تا عملکرد برگزار شد و در آن دکتر مصطفی بغدادی، مدیر توسعه اکوسیستم صندوق نوآوری و شکوفایی با طرح این سوال که در انقلاب صنعتی چهارم چه تحولاتی در حوزه کیفیت باید ایجاد شود، گفت: هوش مصنوعی و بیگ دیتا . فناوری های توانمند ساز مختلف به شدت در حال توسعه بوده و اثرگذاری آنها بر عملکرد و خروجی بنگاه ها بسیار افزایش یافته است و در این مسیر طرح ریزی، کنترل، تضمین و بهبود کیفیت همگی از فناوری های جدید اثرپذیر هستند، لذا صنایع باید قابلیت انطباق پذیری با این تحولات را داشته باشند.
به گفته وی در انقلاب های صنعتی گذشته از کشورهای توسعه یافته عقب افتادیم، ولی پنجره فرصت هایی هم توسط فناوری های جدید باز شده که باید با استفاده از آنها سازمان های خود را ارتقا دهیم.
قاضی میرسعید سرارزیاب و مدرس کیفیت نیز در این نشست با بیان این که امروز شرکت ها نگاه بزرگتری به مساله کیفیت دارند گفت: به رغم همه مشکلاتی که شرکت ها با آن روبرو هستند، اما دستاوردهای بسیار خوبی در حوزه کیفیت حاصل شده است.
وی با اشاره به این که مقوله بهبود مستمر کیفیت در صنایع ایران در حال پیاده سازی است و دستگاه های نظارتی نیز اشراف نظارتی کاملی بر آن دارند به موضوع تربیت نیروی انسانی اشاره کرد و افزود: تربیت نیروی انسانی و مدیرانی که مقوله کیفیت را درک و در مجموعه های خود پیاده سازی کنند از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی با بیان این که کیفیت در اکوسیستمی از حاکمیت گرفته تا فعالان اقتصادی و مشاوران و کارشناسان و … معنا می یابد افزود: تکلیف آن است که هر یک از این اجزا در هر لایه ای که قرار دارند با فلسفه بهبود مستمر در مقوله کیفیت و متکی بر عملکرد کمک کنند تا شکاف های موجود برطرف شوند.
خانم دکتر نسرین وفایی، عضو هیات مدیره انجمن کیفیت نیز در این نشست با بیان این که شناسایی شکاف های کیفیت از انطباق تا عملکرد بسیار اهمیت دارد و باید از انطباق صرف به سمت عملکرد برتر حرکت کنیم.
به گفته وی انطباق پایبندی به استانداردها و قوانین موجود برای کاهش خطرات و جرایم را ضروری می سازد، اما اتکای صرف به آن می تواند باعث شود سازمان ها روی حداقل ها متمرکز شوند، ولی در مرحله عملکرد، به دنبال دستیابی به بهره وری بالاتر، تقویت فناوری و نوآوری و … هستیم.
وفتیی ادامه داد: سازمان ها باید شکاف هایی که مانع حرکت پویا در این مسیر هستند را شناسایی کنند و در پیش گرفتن راه حل های خاص برای انعطاف پذیری سازمانی و همراهی با محیط پویا در سازمان ها ضروری است.
وی در ادامه با بیان این که چهار شکاف انطباق و عملکرد در سازمان ها وجود دارد، افزود: فرهنگ سازی سازمانی بسیار اهمیت دارد. اگر مدیران ارشد تنها بر انطباق متکی نباشند و فرهنگ بهبود مستمر و احساس تعلق و مسئولیت را برای افراد و سازمان ها به اولویت خود تبدیل کنند، بخشی از این شکاف برطرف می شود.
به گفته او برای انطباق با قوانین باید یادگیری مستمر در سازمان ها به یک فرهنگ تبدیل شود و شکاف دانش کارکنان برطرف و بهترین شیوه های موجود در دنیا به کار گرفته شود و برای این منظور اجرای برنامه های مهارت آموزی جامع، پلتفرم های آموزشی نوین و تشویق انتقال دانش در سازمان ها ضروری است.
وی در ادامه با اشاره به این که بین فناوری و نوآوری نیز شکاف داریم گفت: پیشرفت سریع فناوری فرصت ها و تهدیدهایی را ایجاد می کند و سرمایه گذاری بر سیستم های گزارش دهی با استفاده از هوش مصنوعی برای ثبت و تحلیل داده ها باعث شده تصمیم گیری مدیران سازمان ها با سرعت بالاتری صورت بگیرد و باید به این فناوری ها تجهیز شویم.
به گفته عضو هیات مدیره انجمن کیفیت ایران، فناوری های شناسایی ریسک در سازمان ها حتی در همین سطوحی که اکنون در آن قرار داریم می تواند مفید باشد. .اقعیت آن است که به هر قیمتی نمی توان فناوری آورد و فناوری باید مطابق با نیاز سازمان ها باشد و در این مسیر ایجاد زیرساخت های مرتبط برای فناوری ها مهم است و نبود استراتژی مناسب در حوزه فناوری خطرناک است.
به گفته وی اگر خود را برای تغییرات آماده نکنیم، محکوم به نابودی هستیم و در این مسیر توانایی انطباق با محیط تجاری مهم است. لذا برای مدیریت تغییر باید یک سیستم نظام مند و ساختار یکپارچه در سازمان ها ایجاد شود و استراتژی ها و سیستم ها به صورت مداوم بازبینی و چالش ها شناسایی و رفع شوند.
وفایی افزود: تحول در حوزه کیفیت بدون در نظر گرفتن تغییرات شدید فناورانه دنیا ممکن نخواهد بود و اگر قرار است رقابت پذیری بنگاه های موجود را حفظ کنیم، این موضوع باید از مسیر ارتقای توان فناورانه و نوآورانه بنگاه ها اتفاق بیفتد.
مهندس سعید احمدیان، رییس انجمن مشاوره مدیریت ایران نیز در این نشست با بیان این که در سال های اخیر با تاخر فرهنگی روبرو بوده ایم گفت: بر این اساس پدیده ها و عناصری ظاهری را از کشورهای دیگر گرفته و وارد کرده ایم اما نیازها، عقاید و فرهنگ آن را ایجاد نکرده ایم.
وی با بیان این که رهبری در سازمان ها موضوع بسیار مهمی است گفت: در انقلاب صنعتی جدید مدیران باید وظایف خود را واگذار و وظیفه رهبری را بر عهده بگیرند.
وی افزود: متاسفانه بنگاه های ایرانی حتی بزرگترین آنها با ادبیات موضوع غریبه اند و هنوز درک درستی از وضعیت فعلی ندارند و نمی دانند در اطرافشان چه اتفاقاتی در شرف وقوع است.