راهبردهای کلیدی عبور از چالش های صنعت تایر در ایران

مهندس محمدحسن فراهانی، پیشکسوت صنعت تایر در خصوص مهمترین چالش های صنعت تایر با اشاره به راهبردی بودن صنعت تایر، موضوع تخصیص ارز با قیمت مناسب را به عنوان یک موضوع مهم در صنعت مورد اشاره قرار داده و از وزارت صمت، بانک مرکزی و انجمن های موجود در صنعت تایر خواست تا گره ارز را در صنعت باز کنند.

وی با بیان این که ضرورت بعدی در صنعت تایر ایران، تجدید نظر در تعرفه های وارداتی به ویژه در حوزه تایرهای سنگین به منظور حمایت از تولیدات داخلی است گفت: لازم است با همکاری مسئولین دولتی و انجمن ها، موضوع مورد بازنگری قرار گرفته و نرخ های متعادل تری مورد تصویب مقامات قرار گیرد.

مهندس فراهانی در خصوص شرکت های داخلی که تایر بایاس تولید می کنند گفت: این شرکت ها باید هرچه زودتر با تغییر تکنولوژی و تغییرات لازم در خطوط تولید، ترکیب محصول خود را با نیاز بازار هماهنگ سازند.

به گفته وی در این رابطه حمایت نهادهای دولتی ضروری بوده و تخصیص وام های بلند مدت و کم بهره می تواند راهگشا باشد و در عین حال ضروری است از طریق انجمن های موجود در صنعت تایر و پیگیری مسئولین مربوطه، توجه مقامات تصمیم گیر دولتی به این مهم جلب شود.

پیشکسوت صنعت تایر با اشاره به این که دولت، مجلس و نهادهای نظارتی باید بتوانند با اتخاذ تدابیر لازم با قاطعیت جلوی واردات تایرهای قاچاق را بگیرند افزود: باید هماهنگی های لازم را به نحوی انجام دهند تا مراکزی که به این امر مبادرت می ورزند خود را ملزم به رعایت قانون بدانند.

وی ارتباط و تعامل با دنیای خارج و تعامل با سایر کشورها را موضوع دیگری دانست و گفت: رفع فشار تحریم ها و موانع کسب و کار که در چارچوب وظایف دولت است از موضوعات مهم هستند و در این رابطه دولت باید گوش شنوا برای انتقال مشکلات صنعت و انعکاس صادقانه آن به مقامات تصمیم گیر نظام داشته باشد.

مهندس فراهانی در ادامه با اشاره به دریافت فناوری های جدید، نیاز به آموزش و تربیت منابع انسانی متناسب با سطوح فناوری دریافت شده را ضروری دانست و گفت: این آموزش در سطوح مختلف از رده اپراتوری تا تکنیسینی و مهندسی شدیداً ضروری به نظر می رسد و باید صاحبان صنایع در این رابطه با گشاده دستی نیروهای مورد نیاز را تربیت و برنامه های آموزشی لازم در داخل و خارج از کشور را تدارک ببینند.

به گفته وی در حال حاضر نیاز کشور به انواع تایر ۳۵۰ هزار تن است که ۲۵۰ هزار تن آن در داخل و ۱۰۰ هزار تن آن از طریق واردات تأمین می شود. در مقطع فعلی با تأسیس دو کارخانه ۵۰ هزار تنی مشروط بر اینکه تولیدات آنها نیاز بازار را تأمین کند می توان نگرانی در زمینه کمبود تایر را رفع کرد.

از طرف دیگر تولید تایرهای سواری رادیال که بالغ بر ۲۵ میلیون حلقه است، به غیر از برخی اندازه های (SUV) در سایر اندازه ها به حد خودکفایی رسیده و باید به صادرات آنها توجه کرد، ولی در حوزه تایرهای اتوبوسی و کامیونی رادیال تمام سیمی (TBR)، نیاز کشور در مقطع فعلی یک میلیون و دویست و پنجاه هزار حلقه برآورد می شود و با وجود تولیدات شرکت بارز و شرکت سبلان رازی همچنان کمبود وجود دارد.

به گفته وی با توجه به ضریب رشد جمعیت توسعه صنایع خودروسازی و توسعه شبکه راه ها، نیاز کشور در افق ۱۴۱۰ به انواع تایر از مرز ۵۵۰ هزار تن فراتر خواهد رفت که این امر نیاز به تأسیس کارخانجات با فناوری های نوین و رویکرد صادرات محور را ضروری می سازد و برنامه ریزان صنعت از هم اکنون باید این مهم را در دستور کار خود قرار دهند.

مهندس فراهانی در ادامه موارد زیر را به عنوان وظایف مهم دولت در حوزه صنعت تایر برشمرد:

  • تشکیل اتاق فکر خبرگان صنعت تایر به منظور دستیابی به طرحی مناسب جهت گسترش و توسعه صنعت تایر
  • تخصیص ارز ترجیحی جهت خرید مواد و تجهیزات صنعت تایر
  • اعطاء وام های کم بهره و بلند مدت به کارخانجاتی که تمایل به بازسازی و نوسازی خطوط تولید و به روزرسانی محصولات خود را دارند.
  • جلوگیری از احداث کارخانجات جدید با اغراض سیاسی و خلاف طرح آمایش
  • ایجاد مشوق های لازم جهت افزایش تولید و صادرات محصول به منظور حمایت از تولید کنندگان داخلی
  • تسهیل قوانین لازم جهت ارتباط با دنیای خارج به منظور دادوستد در حوزه های علمی، پژوهشی و تجاری با شرکت های معتبر و پیشرفته و ایجاد بسترسازی لازم جهت سرمایه گذاری مشترک جهت تأسیس کارخانجات تایرسازی در داخل کشور با مقیاس اقتصادی حداقل ۱۰۰ هزار تن در سال

 

وی در پایان به دست اندرکاران صنعت تایر کشور نیز توصیه های زیر را ارایه کرد:

  • کوشش و تلاش مستمر با پشتکار لازم جهت دستیابی به اهداف مورد نظر توجه به آموزش و تلاش در جهت ارتقاء دانش و افزایش توانمندی در حوزه های مسئولیتی خود و کارکنان تحت پوشش
  • توجه به مدیریت دانش به منظور حفظ سرمایه های علمی و تجربی سازمان
  • توجه به تصمیمات کارشناسی و دوری از تک روی و خود مداری
  • تلاش پیگر به منظور ایجاد بهره وری در حوزه های مسئولیتی
  • ایجاد انگیزه در کارکنان با استفاده از سیستم های پاداش و انگیزشی مؤثر
  • تلاش در جهت فراگیری حداقل یکی از زبانهای خارجی مطرح دنیا جهت ارتباط با دنیای خارج.