خلأهای دوگانه ارزی برای صنعت تایر

فعالان صنعت تایر می گویند ۳۰ تا ۳۵ درصد از مواد اولیه مورد نیاز خود در این صنعت را از محل واردات تامین و در حدود ۶۵ تا ۷۰ درصد آن را نیز در داخل تولید می کنند که با در نظر گرفتن این ارقام رقمی در حدود 300 تا 350 میلیون دلار ارز برای تامین مواد اولیه صنعت مورد نیاز است.

این در حالی است که به گفته فعالان صنعت تایر، علاوه بر مواد اولیه ، ماشین آلات مورد نیاز برای تولید محصولات جدید نیز فرسوده و کهنه شده و بازسازی آنها نیز نیازمند هزینه های ارزی مجزاست در غیر این صورت احتمال آن که بازدهی صنعت در آینده کاهش یابد و میزان تولید به کمتر از ارقام کنونی برسد وجود دارد، با این حال مشکلات موجود در تامین ارز مورد نیاز و نبود نقدینگی کافی در صنعت، هم موضوع تداوم تولید داخل و هم واردات را با تهدید روبرو کرده است.
مواد اولیه تولید تایر شامل انواع کائوچوی مصنوعی، تقویت‌کننده‌های فلزی (سیم)، تقویت‌کننده‌های پارچه‌ای (نخ)، دوده، روغن و برخی از مواد شیمیایی است.

از سوی دیگر واردات مواد اولیه تایر به دلیل عدم تخصیص به موقع و کافی ارز در یک سال و نیم گذشته بعضا با تاخیرهای قابل توجهی روبرو شده که این امر تولید تایر را برای برخی فعالان این حوزه با مشکل روبرو کرده است.

به عقیده تولیدکنندگان تایر با آن که میزان ارز مورد نیاز برای واردات مواد اولیه به یک پنجم ارز واردات می رسد با این حال دولت در پرداخت این ارز همکاری لازم را نمی کند و این مساله باعث شده تا تولیدکنندگان ارز مورد نیاز خود را از بازار آزاد تامین کنند که به صرفه نیست.

در میان تولیدکنندگان اما برخی ارز مورد نیاز خود برای تامین مواد اولیه را با ارز محدود ناشی از صادرات تهاتر کرده و بخشی از مشکل خود را در تامین نیاز به مواد اولیه برطرف می کنند، با این حال بسیاری از تولیدکنندگان می گویند دولت باید تامین ارز مورد نیاز این صنعت را در اولویت قرار دهد.

به گفته آنها همه مشکل تنها تامین مواد اولیه نیست و با توجه به این که برخی خطوط تولید تایر در ایران قدیمی هستند و نیاز به بازسازی دارند، لذا حمایت ارزی دولت از تولیدکنندگان به منظور به روز رسانی تجهیزات و ماشین آلات از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین توسعه روزافزون تکنولوژی های تولید انواع تایرها از موضوعات دیگری است که باید در دستور کار دولت قرار بگیرد، در غیر این صورت ظرف یک دهه آینده با تداوم این وضعیت تولیدات ایرانی عملا محلی از اعراب نخواهند داشت.