به گزارش «لاستیک پرس» وزیر اقتصاد هفته قبل در یک گفتگوی رسانه ای با بیان این که دولت چهاردهم به سمت حذف شکاف قیمت ارز نیمایی و بازار آزاد حرکت خواهد کرد گفت: برای این منظور سیاست دولت افزایش قیمت ارز نیما و کاهش بازار آزاد است.
کارشناسان معتقدند این موضوع به افزایش سودآوری شرکت های بورسی منتهی می شود و می تواند 35 تا 40 درصد سودآوری این شرکت ها را افزایش دهد.
در توضیح این موضوع باید گفت در خلال سال های طولانی از 97 تاکنون همواره اختلاف قیمت ارز نیمایی و بازار آزاد بالا بوده و در برهه هایی به نزدیک 100 درصد نیز رسیده است.
این موضوع علاوه بر آثار و نتایجی که در بازار ارز به همراه داشته و دارد، در حوزه تامین مواد اولیه تولید نیز مصیبت های زیادی به بار آورده است.
عرضه کنندگان مواد اولیه در این سال ها به ضرب و زور بخشنامه های مختلف و نظارت های مستمر بر انبارها و عرضه ها و رعایت سقف عرضه و … حاضر به فروش محصولات خود در بورس کالا بوده اند، چراکه فروش محصولات در بازارهای صادراتی و یا بازار آزاد به مراتب سودآورتر از بورس کالاست.
از سوی دیگر اختلاف قیمت ارز نیما و آزاد باعث شد تا طمع خرید مواد اولیه در بورس و فروش در بازار ازاد منجر به هجوم دلالان به بورس شود و در نتیجه رقابت های غیرمنطقی، مواد اولیه با قیمت های گران به دست خریداران برسد.
همه این مسایل روی حاشیه سود فعالان صنایع پایین دستی و خریداران مواد اولیه اثرات سوئی بر جای گذاشته است بطوریکه باعث شده تا بخشی از قیمت تمام شده کالا در اثر این رقابت های نادرست بالا برود.
در صنعت تایر برخی محصولات همچون دوده و کائوچو از بورس کالا تامین می شوند که به شدت تحت تاثیر این مسایل قرار دارند و این در حالی است که این محصولات نباید تحت تاثیر رقابت باشند.
با جذف فاصله ارز دولتی و ازاد خرید این مواد اولیه در بورس و یا بازار با شرایط یکسانی روبرو می شود و دلالان از بازار فاصله می گیرند.
از سوی دیگر حذف اختلاف قیمت ارز نیما و بازار ازاد می تواند به کاهش قیمت ارز در بازار ازاد منتهی گردد.
در حال حاضر بسیاری از فعالان صنعت تایر از تامین ارز گلایه دارند و می گویند با این که کل نیاز صنعت به ارز 300 میلیون دلار بیشتر نیست اما باید ماه ها در صف دریافت ارز قرار بگیرند و این در حالی است که در صورت حذف اختلاف قیمت ارز فعالان این صنعت می توانند ارز مورد نیاز را از هر چا تامین و صرف واردات مواد اولیه و ماشین آلات کنند و در نتیجه در سریعترین زمان ممکن هم به ارز و هم به نیازمندی های خود برسند. در این شرایط سرعت تولید و عرضه کالا نیز بهبود خواهد یافت.
در حال حاضر به شرکتهای وارد کننده تایر دلار 28 هزار تومانی ارائه میشود، اما واردکننده محصول خود را با دلار آزاد میفروشد و سودی که میتواند صرف تولید و توسعه فعالیتها شود، صرف خرید تایر خارجی میشود. با ادامه این روند عملاً از جیب شرکتهای تایرساز به تولیدکنندگان شرکتهای چینی که به ایران تایر صادر میکنند، یارانه میدهیم.