جایگاه آموزش فناورانه نیروی انسانی در صنعت تایر

به گزارش «لاستیک پرس» صنعت تاير پس از فولاد، مهمترين صنعت بالادستي صنعت خودرو قلمـداد مـيشـود. مطالعـات نشان مي دهد كه توسعه صنعت خودرو بدون توسعه دو صنعت فولاد و تاير امكان پذير نيسـت. بـا توجه به جايگاه مهم صنعت تاير در زنجيره تـأمين صـنايع خودروسـازي، تغييـرات در فنـاوري و بهره وري اين صنعت، تأثير زيادي بـر توسـعه صـنايع خـودرو خواهـد داشـت.

از آنجا كه تربيت و نگهداشت منابع انساني كارآمد و با انگيزه، يكي از چالشهاي عمده سازمانهاي توليدكننده و منبع اصـلي ايجـاد مزيت رقابتي شمرده مي شود، برنامه ريزي توسعه صـنعت تـاير بـدون پيشبيني وضعيت نيروي انساني و تحليل ارتباط آن با توليد، مقدور نخواهد بود.

نقـش تأثيرگـذار نيروي انساني در برنامه ريزي كلان توليد تاير از يك سو و اهميت برنامه ريزي منابع انساني براي توسعه صنايع از سوي ديگر، برنامه ريزي توسعه صنايع تاير را به تحليل وضـعيت نيـروي انسـاني مشغول در اين صنعت نيازمند ميكند.

کارشناسان می گویند عوامل مختلفی بر نیروی انسانی در این صنعت اثرگذارند که می توان به میزان تولید خودرو، تولید تایر، عمر تایر، خرده فروشی، تقاضای خارج از کشور، توسعه تکنولوژیکی و فنی و استفاده از روش های جدید تولید و ضریب تولید به ازای هر نیروی انسانی و … بستگی دارد.

بر این اساس برای آن که بتوان مشکلات حوزه نیروی انسانی را در صنعت تایر به درستی شناسایی کرد، باید بتوان متغیرهای موثر را در قالب توابع مشخص مورد بررسی قرار داد تا علاوه بر شناسایی میزان تقاضای نیروی انسانی و سایر مولفه های آن تصمیمات درستی در این حوزه اتخاذ کرد و به علاوه چالش های کنونی در این صنعت شناسایی شوند.

در این صورت می توان بهره وری نیروی انسانی، میزان تولید به ازای هر نیروی انسانی، پویایی نیروی انسانی در صنعت، میزان انباشت نیروی انسانی، توزیع نامتقارن، تاثیر تغییرات تقاضا روی استخدام و تعدیل نیروی انسانی، آموزش و … را بصورت مشخص تری پی گرفت.

در حال حاضر به نظر می رسد بنگاه های تایرساز کشور ارتباطی عقلایی بین طرح های توسعه ای و استخدام نیروی انسانی و آموزش و تربیت آن ندارند و به علاوه رابطه بین تکنولوژی و ارتقای دانش فنی با جذب نیروی انسانی ماهر و یا ساده معلوم نیست. نیروی انسانی در بخش های مختلف سازمانی در این صنعت پراکنده اند و جز خطوط تولید در سایر بخش ها شاهد عدم تمرکز فنی و حرفه ای نیروی انسانی هستیم.

واقعیت آن است که صنعت تایر در سال های اخیر سرعت بالای تحول را تجربه کرده و پیش بینی می شود سرعت این تحولات نیز افزایش یابند. تأخیرهای زنجیره تأمین، محدودیت‌های نیروی کار و تغییر جهت به سمت برقی‌سازی این صنعت، استراتژی‌های تولید و عملیات تجاری در این صنعت مدام در حال تغییر است.

یکی از راه های چابک شدن نیروی انسانی در این صنعت، پرورش فرهنگ یادگیری و توسعه برای کارکنان است. تغییرات فناوری، بینش و تجزیه و تحلیل داده ها در برنامه های مهارت آموزی و آموزشی نیروی انسانی را تغییر داده و با درک اهمیت آموزش و نحوه ایجاد یک برنامه موثر، می توان از مزایای بسیاری در این صنعت بهره مند شد.

فن‌آوری مدرن به توسعه نیروی انسانی در صنعت تایر کمک شایانی خواهد کرد و این در حالی است که آمارهای جهانی از نقش یادگیری نیروی انسانی در این صنعت حکایت دارد. به عنوان مثال شاخص خوش‌بینی شغلی سالانه دانشگاه فونیکس در سال 2023، که در اوایل سال جاری منتشر شد، نشان داد که 70 درصد آمریکایی‌ها در صورت داشتن فرصت استفاده از مهارت‌های جدید، احتمال بیشتری برای ادامه شغل خود خواهند داشت. با این حال، 40 درصد از پاسخ دهندگان می گویند که کارفرمایان آنها این فرصت ها را ارائه نمی دهند. یک برنامه آموزشی قوی نه تنها به نیروی انسانی صنعت کمک می کند، بلکه تضمین می‌کند که مهارت‌های فنی و خدمات نیروی انسانی و همچنین مهارت‌هایی فراتر از نقش فعلی خود را توسعه بدهند.

متاسفانه در سال های اخیر افزایش هزینه های تولید تایر و کاهش حاشیه سود آن باعث شده بسیاری از برنامه های توسعه نیروی انسانی در این صنعت کاهش یابد که این موضوع تنها مختص به ایران هم نیست و پس از بروز کرونا در جهان، این مساله در کشورهای دیگر نیز افزایش یافته است.

صنعت ناچار است به سرعت خود را با این تحولات همراه کند تا با کاهش کارایی و بهره وری روبرو نشود، با این حال مشکلات این صنعت در کشور ما بسیار بالاتر و انعطاف پذیری کارفرمایان برای توسعه نیروی انسانی در این شرایط کمتر است. این در حالی است که مهمترین ثروت این صنعت را باید نیروی انسانی آن قلمداد کرد.

مدل های جهانی می گویند بهینه‌سازی نیروی کار مسیر متفاوتی را برای افزایش کارایی ارائه می‌دهد. تحول دیجیتال اصطلاحی است که بسیاری آن را با فناوری و دارایی‌های فیزیکی مرتبط می‌دانند، اما همین فرآیند به شدت به دارایی‌های انسانی مرتبط است. استقرار نرم افزار مناسب به سازندگان تایر اجازه می دهد تا مهارت های ارزشمند و دانش کف کارخانه را جمع آوری کنند و شروع به استفاده از این داده ها برای بهبود کل شرکت کنند.

در واقع، سیستم مناسب همه کارمندان را، خواه با تجربه یا کاملاً جدید در کار، به یکدیگر متصل می‌کند تا امکان اشتراک دانش بین افرادی را که در یک مرکز یا حتی از راه دور کار می‌کنند، فراهم کند.

با این حال، شاید مهمترین مزیت استفاده از دیجیتالی شدن برای حفظ دانش افراد با تجربه در نیروی کار است که به زودی بازنشسته خواهند شد. شرکت ها باید شیوه ها و استانداردهای نیروی انسانی که به سنین بازنشستگی نزدیک می شوند را جمع آوری و با استفاده از روش های بروز در حوزه دیجیتال، این شیوه ها را به استانداردهای آتی صنعت تبدیل و در اختیار نیروی انسانی قرار دهند که بررسی های جهانی می گوید همین مدل ساده تا 18 درصد بهره وری را در نیروی انسانی افزایش می دهد.

به اشتراک گذاری این اطلاعات همیشه کارکنان در کارخانه را قادر به همکاری در زمان واقعی و در مسیر حل مشکلات و گرفتن ایده ها برای بهبود مستمر می سازد. به همین ترتیب، سرپرستان با ردیابی واضح آموزش و ارتقاء مهارت، دید مناسب تری را در تمام فعالیت ها به دست می آورند. علاوه بر این، ذینفعان شرکت می توانند به طور موثرتری به استانداردهای کیفی شرکت و منابع انسانی آگاهی یابند.

در مجموع، دیجیتالی شدن مهارت‌های کارگران به این معنی است که تولیدکنندگان تایر می‌توانند به بهترین وجه در برابر آینده‌ای مبهم آماده شوند.

بر این اساس مهم نیست چه مسائلی به زنجیره تامین ضربه می زنند یا اینکه چه تعداد کارگر باید از راه دور کار کنند، کارمندان جدید به تجارت می پیوندند یا اپراتورهای سطح بالا بازنشسته می شوند، بلکه این مهم است که با این قابلیت ها، پایه و اساس یک تولید انعطاف پذیر با نیروی کار آماده طراحی می شود.

موضوع آموزش نیروی انسانی نه تنها در درون بنگاه های تایری بلکه در حوزه فروش و نمایندگان نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. تحویل سریع محصول به مشتریان، کاهش هزینه های توزیع، ارتقای روانی و رفتاری در حوزه فروش برای ارتقای بازاریابی، همگی موضوعاتی هستند که امروزه با راه حل های بهینه سازی شده و یکپارچه قابل دستیابی است، اما نیازمند موضوع آموزش است.