توقف تدریجی فرصت های صادراتی منطقه ای تایر ایرانی

بازارهای عمده خریدار تایر به سرعت در حال تغییر شکل هستند و به نظر می رسد اکر اقدامات عاجلی صورت نگیرد، مزیت های رقابتی که ایران را از کشورهای دیگر متمایز می کند از دست خواهد رفت.

به گزارش «لاستیک پرس» بررسی ها نشان می دهد بازارهای آفریقا و کشورهای خاورمیانه و کشورهای همسایه ایران به سمت خرید تایرهای چینی و ترکیه ای متمایل شده اند و این در حالی است که پنج سال پیش بخش زیادی از تایرهای ایرانی به این کشورها صادر می شد.

به گفته کارشناسان صنعت تایر، تا قبل از ممنوعیت صادرات تایر و به خصوص در سال های 92 تا 97 بازارهای خوبی در منطقه منا بدست آمده بود که متاسفانه از دست رفت و به رقبا واگذار شد، با این حال در دو سه سال گذشته به آن که صادرات تا حدی آزاد شده، اما تولدیکنندگان به دلیل مشکلاتی که با آن دست به گریبان هستند علاقه ای به صادرات از خود نشان نمی دهند.

به گفته آنها از آنجا که بازارهای هدف ما بازار کشورهای منطقه است و صادراتمان محدود است و در اروپا بازاری نداریم، باید به سرعت روی مزایای رقابتی در بازار منطقه متمرکز شد و آن را تقویت نمود. به عنوان مثال نزدیکی ایران به کشورهای افغانستان، پاکستان، عراق، کشورهای منطقه سی آی اس، روسیه، کشورهای افریقایی می تواند مزیت مهمی برای صادرکنندگان ما باشد، اما دولت باید دست از سر تولیدکننده بردارد تا قبل از ان که زمان از دست برود این بازارها به سبد صادراتی تایر بازگردد.

در این بین برخی کارشناسان صنعت تایر معتقدند تولیدکنندگان ایرانی بهتر است به جای آن که تمرکز خود را روی بازارهای اروپایی بگذارند، تلاش کنند بازارهای منطقه را تقویت کنند. به عقیده آنها هزینه های بازاریابی در اروپا، استانداردها، ارایه خدمات، رقابت و … همگی در بازار اروپا بسیار سخت تر از منطقه است و این در حالی است که کشورهای منطقه وفادارتر و رضایت بیشتری از محصول ایرانی دارند. لذا باید تا دیر نشده اقدامات رقابتی برای بازگشت به این بازارها صورت بگیرد.

به عقیده فعالان این صنعت دولت باید به سرعت موانع صادراتی اعم از تعرفه گذاری ها، محدودیت ها، تعهد ارزی و قیمت گذاری گمرکی برای تایر صادراتی را برطرف و یا اصلاح کند و مشوق های صادراتی را اعمال نماید و فرصت هایی برای ارایه قیمت های رقابتی برای صادرات ایجاد کند تا تولیدکنندگان ایارنی به سرعت به سمت صادرات حرکت کنند، در غیر این صورت تا دو سال آینده بازاری برای صادرات باقی نخواهد ماند.

در حال حاضر خریداران افغان به شدت مایل به خرید تایرهای ایرانی هستند، اما دولت در بخش نامه هایی که در گذشته تصویب و ابلاغ کرده این مسیر را سخت کرده است. این در حالی است که خریداران زیادی در منطقه و کشورهای همسایه خواهان خریداری تایرهای ایرانی هستند که درگیر مشکلات داخلی ما هستند.