تهدیدهای بزرگ فعالان صنعت اکسید روی کشور

مهندس جمال محمدی، مدیرعامل شرکت سپیدنام نگین روی زاگرس، تولیدکننده اکسید روی در گفتگو با «لاستیک پرس» با بیان این که این محصول جزو مواد اولیه شرکت های فعال در صنعت لاستیک و تایر محسوب می شود گفت: متاسفانه اکسید روی به رغم اتکای کامل به منابع داخلی، توان رقابت با محصولات کشورهای خارجی را ندارد و در نتیجه امکان صادرات گسترده ای برای این محصول به صورت پایدار نیست.

وی با اشاره به این که این صنعت کاملا بومی است و منابع و مواد اولیه آن از داخل کشور تامین می شوند افزود: با این حال افزایش شدید قیمت دلار از یک سو و قطعی گاز و برق و گرانی هزینه های جانبی تولید از سوی دیگر، باعث شده تا قیمت مواد اولیه مورد نیاز با رشد شدیدی روبرو شود.

محمدی با اشاره به این که امروز شهرک های صنعتی و معادن داخلی با مشکلات زیادی در حوزه تامین سوخت و انرژی روبرو هستند گفت: نتیجه این مشکلات این شده که با ۳۰ درصد ظرفیت تولید می کنیم و ۷۰ درصد ظرفیت خالی در این صنعت وجود دارد که می تواند پتانسیل رشد صادراتی گسترده ای را ایجاد کند.

وی با بیان این که این شرکت در شهرکرد واقع است گفت: شهرک صنعتی شهر کرد قطب اقتصادی اکسید روی کشور است و چهار شرکت فعال در این منطقه ۶۰ درصد از نیاز کشور را تامین می کنند، اما مشکلات اقتصادی متعدد از تحریم ها گرفته تا تورم فزاینده و مسایل دولت ساز، همگی روی فعالیت ما اثر گذاشته است.

مدیرعامل سپیدنام نگین روی زاگرس در ادامه با بیان این که متاسفانه روی به عنوان ماده اولیه مهم مورد نیاز در این صنعت تحت تاثیر قیمت در بازار لندن و بهای دلار در داخل است، لذا هر سیاست گذاری ارزی و نوسانات ناشی از آن مستقیما روی قیمت این محصول اثر می گذارد و در نتیجه باعث بروز چالش های جدی در فعالیت شرکت های تولیدی در صنایع مرتبط می شود.

به گفته وی این مسایل باعث زیان دهی این صنعت در کشور شده و این در حالی است که ما در زمینه این محصول کاملا خودکفا هستیم و باید از این توانایی مراقبت کنیم.

وی افزود: با این که قیمت اکسید روی دستوری نیست، ولی ناچاریم برای فروش محصول خود در استعلامات شرکت کنیم و پایین ترین قیمت را به شرکت ها ارایه کنیم تا بتوانیم سهم بازار خود را حفظ نماییم.

محمدی به سهم ۵ درصدی کشور در حوزه ذخایر روی اشاره کرد و گفت: تولیدکنندگان بالادستی ما در حوزه معادن روی هم با این مشکلات دست و پنجه نرم می کنند و این در حالی است که بسیاری از سیاست های دولتی در حوزه معادن را نیز باید به این مشکلات افزود.

وی در ارتباط با کاربرد اکسید روی در صنعت لاستیک و تایر نیز گفت: لاستیک ها و تایر اتومبیل ها از جمله محصولات پر استفاده هستند که مقاومت و پایداری در آن ها حرف اول را می زند. به منظور پایداری این محصولات پژوهش ها و اقدامات زیادی صورت گرفته است که یکی از موثر ترین این موارد استفاده از اکسید روی در فرایند های ساخت لاستیک می باشد.

به گفته وی یکی از فرایند هایی که باعث بالا رفتن مقاومت و بهبود کیفیت لاستیک می شود، حرارت دهی به لاستیک است. این اقدام قدرت ارتجاعی لاستیک را بالا برده و طول عمر آن را افزایش می دهد. به صورت کلی از زینک اکساید در این فرایند یعنی حرارت دهی به لاستیک استفاده می کنند. لاستیک های تولید شده با این روش از استحکام خوبی برخوردار بوده و بازده اقتصادی بهتری را هم برای تولید کننده و هم برای خریدار به ارمغان می آورند.