تایرسازان از فعالان استیل کورد حمایت نمی کنند

محمد صدیق نجفی، مدیر کارخانه ماداکتو استیل کورد در گفتگو با «لاستیک پرس» با اشاره به این که این شرکت اولین تولیدکننده استیل کورد در کشور است، گفت: این شرکت با هدف احداث اولین خط تولید استیل کورد (سیم فولادی مورد استفاده در تایر رادیال) فعالیت خود را از سال ۱۳۸۹ شروع و در اردیبهشت ۱۳۹۰ پروژه احداث کارخانه با ظرفیت سالیانه 10 هزار تن را در زمینی به مساحت ۴۵۰۰۰ متر مربع در شهرک صنعتی دره‌شهر در استان ایلام آغاز کرد.

وی با اشاره به حساسیت بالای این محصول و تأثیر آن بر عملکرد و کیفیت تایر ادامه داد: این شرکت تصمیم گرفت به منظور تضمین کیفیت محصول، از تکنولوژی به روز اروپایی در خط تولید استفاده نموده و دانش فنی و ماشین آلات خط تولید را از یکی از معتبرترین تولیدکنندگان و تنها دارنده دانش فنی کامل تولید استیل کورد در اروپا تأمین نمود. همچنین در طراحی و اجرای تأسیسات و ساختمانهای تولید، با سپردن کار به شرکت های داخلی، از توانایی و دانش ایرانی بهره گرفته و ضمن جلوگیری از خارج شدن غیر ضروری ارز از کشور، سعی در حمایت از دانش و تخصص داخلی داشته است.

به گفته نجفی، بیش از هشتاد عامل تولید و ماده اولیه در تولید تایر به کار می روند که استیل کورد در کنار محصولی همچون کائوچو، از مهمترین عوامل تولید محسوب می شود.

وی با بیان این که در دور اول تحریم ها واردات استیل کورد به کشور با محدودیت زیادی روبرو شد و همین امر باعث شد شرکت های تایرساز با مشکلات زیادی در تامین این محصول روبرو شوند، لذا وزارت صمت با یک نگاه استراتژیک به این کالا تلاش کرد سرمایه گذارانی را با ارایه مشوق هایی، به تولید این محصول تشویق کند که ماداکتو استیل کورد نیز با وامی که از صندوق توسعه ملی دریافت کرد، به تولید این محصول اهتمام ورزید.

وی با بیان این که در ابتدا کار راحت به نظر می رسید و وزارتخانه اعلام کرده بود که تولید محصول تقریبا انحصاری است و مشتری آن هم معلوم است و مشکل بازاریابی وجود ندارد، اما با گذشت زمان و تغییر دولت ها به تدریج این حمایت ها کاهش یافتند و حتی دولت ها با اعمال سیاست های محدودکننده، به عنوان مثال در بحث قیمت، تولید را برای فعالان این صنعت با مشکل روبرو کردند.

مدیر کارخانه ماداکتو، با اشاره به این که از نظر دولت باید تولید استیل کورد با قیمت های رقابتی با نمونه چینی صورت بگیرد گفت: این در حالی است که در حال حاضر حتی صنایع بزرگ ما هم نمی توانند از نظر قیمتی با جنس چینی رقابت کنند و این در حالی است که سهم استیل کورد در بهای تمام شده تایر بین 4 تا 5 درصد بیشتر نیست و اگر حتی تعرفه فعلی واردات این محصول (5 درصد) به 20 درصد هم افزایش یابد، قیمت تمام شده تایر یک درصد افزایش خواهد یافت.

به گفته نجفی، در خلال سال های گذشته با همه محدودیت های ناشی از قیمت گذاری دستوری، صنعت تایر توانسته چندین مرحله افزایش قیمت را اخذ کند، اما فعالان صنعت استیل کورد و یا سایر فعالان زنجیره ارزش تولید دارای لابی خاصی نیستند؛ به عنوان مثال مجموعه ما در ایلام که یک کسب و کار متوسط است، قادر به اعمال فشار به دولت و یا درخواست های خود نیست.

وی با اشاره به این که درحال حاضر با 30 تا 40 درصد ظرفیت خود فعالیت می کنیم گفت: تایرسازان با مشکلات متعددی روبرو هستند؛ ازجمله تامین ارز برای واردات مواد اولیه و یا دریافت به موقع محصول و این در حالی است که در صورت خرید محصول ایرانی، ظرف 24 ساعت و به صورت ریالی و حتی غیرنقدی، محصول خود را خرداری می کنند؛ با این حال متاسفانه شرکت های تایرساز حمایت کافی نمی کنند و امروز نمی توانیم با بیش از 40 درصد ظرفیت خود فعالیت کنیم.

مدیر کارخانه ماداکتو استیل کورد با بیان این که این شرکت در فرابورس حضور دارد گفت: صورت های مالی ما تایید می کنند که در سال های اخیر اغلب با زیان روبرو بوده ایم گفت: اکنون در شرایطی هستیم که در نمایشگاه اخیر محصولات خود را زیر قیمت چین عرضه می کردیم تا بتوانیم سهم بازار خود را افزایش دهیم، زیرا ادامه فعالیت با 40 درصد ظرفیت مقرون به صرفه نیست.

وی با اشاره به این که در بین کارخانجات تایرساز ایرانی، کویر تایر بیش از سایرین به حمایت از تولیدات داخلی ارزش و اهمیت می دهد افزود: در گذشته تست های اولیه را در این شرکت انجام می دادیم، ولی الان که از نظر کیفیت و … به حد مطلوبی رسیده ایم، نیازمند حمایت های بیشتر هستیم.

به گفته نجفی، در افتتاحیه هشتمین نمایشگاه صنعت لاستیک و صنایع وابسته، معاون وزیر اعلام کرد که در تلاش است تا تعرفه واردات تایر به رقم قبلی خود برسد، اما من معتقدم این کافی نیست و باید از زنجیره ارزش صنعت تایر نیز حمایت شود که در این صورت کارخانه ای با این حجم سرمایه گذاری که در ابتدی تاسیس 23 میلیون یورو وام برای آن گرفته شده، در صورتی که حمایت شود تا 100 نفر دیگر می تواند اشتغال ایجاد کند و به مرز شکوفایی و  100 درصد ظزفیت برسد.

وی ادامه داد: ما نمی گوییم جلوی واردات گرفته شود، بلکه معتقدیم نیاز داخل سهمیه بندی شود و لااقل 50 درصد از نیاز داخل از محل تولید داخلی تامین شود، نه این که میزان واردات محصول چینی از کل نیاز کشور بیشتر شود و در نتیجه شرکت های داخلی با مشکلات متعددی در حوزه تامین نقدینگی روبرو شوند.

وی ادامه داد: استیل کورد مشمول قیمت گذاری نیست، اما ناچاریم در رقابت با محصول چینی قیمت خود را بشکنیم و محصول خود را از قیمت های وارداتی پایین تر ارایه کنیم و به عنوان مثال هزار تا دو هزار تومان پایین تر از پایین ترین قیمت محصول چینی عرضه می کنیم، با این حال شرکت های ایرانی برای تامین استیل کورد مورد نیاز خود ترجیح می دهند قراردادهای خارجی ببندند که برای ما هم این میزان اشتیاق به خرید خارجی عجیب است.

به گفته او هزینه های مالی شرکت های تایرساز برای خرید محصول وارداتی بسیار بالاست و به علاوه باید کل مبلغ را بپردازند و چند ماه منتظر دریافت جنس باشند، اما محصول ایرانی به سرعت تولید و تحویل می شود و به علاوه اغلب فروش های ما مدت دار هستند که مزیت های نسبی بالایی را ایجاد می کند.