کاهش یک چهارم ظرفیت تولید تایر با قطعی برق

به گزارش «لاستیک پرس» فعالان صنعت تایر با اشاره به قطعی های مکرر برق می گویند میزان تولیدشان در تابستان کاهش یافته است؛ بطوریکه تعطیلی دو روزه تولید در هر هفته عملا یک چهارم ظرفیت تولیدی این شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد.

به گفته آنها دولت با آن که دو روز به صورت ابلاغیه برق این صنایع را قطع می کند، در طول هفته نیز هر از گاهی نسبت به قطع برق صنایع اقدام می کند و این موضوعات کار را برای تولیدکنندگان سخت کرده است.

این در حالی است که در بخش تایر تولیدکنندگان با دستگاه های مختلفی کار می کنند که با قطعی برق زیان زیادی عاید تولید کننده می‌شود. کارخانجات در برخی از موارد از برق اضطراری آنهم برای جلوگیری از مسدود شدن خط تولید استفاده می کنند اما در مجموع ضایعات کارخانجات به دلیل قطعی برق افزایش یافته و حتی واحدها با خرابی ماشین آلات هم روبه رو شده اند.

قطعی های ناگهانی برق موجب می شود که ماشین آلات تولیدی به یکباره با توقف مواجه شوند. این پدیده در بعضی از دستگاه ها و ماشین الات با ایجاد تداخل در موج های سینوسی دستگاه ها، آسیب های جدی به آنها وارد می کند.

بخش دیگری از ضررهای وارده به بنگاه ها از ناحیه خرابی محصولات و مواد رخ می دهد و موجب می شود تا قطعاتی که روی ماشین آلات به منظور انجام عملیات ساخت و تکمیل مراحل تولید قرار دارند، آسیب دیده و با توجه به نوع و میزان آسیب موجب ایجاد ضایعات و یا دوباره کاری شوند.

همچنین از آنجا که تولیدات در بسیاری از بنگاه ها به صورت زنجیره ای است، اخلال در هر قسمت می تواند روند کلی تولید را تحت تأثیر قرار دهد.

با نگاهی به گزارش اخیر اداره میز صنعت و رتبه بندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار به طور متوسط در تیر ماه گذشته میزان مصرف برق صنایع با افت 19 درصدی در مقایسه با ماه قبل از آن برخوردار بوده و این در حالی است که مصرف گاز نیز به میزان 7 درصد کاهش یافته است. بر اساس این گزارش مصرف گازوییل 175 درصد افزایش یافته که نشان می دهد بخشی از کمبود انرژی های برق و گاز از طریق گازوییل جبران شده است.

طبق آخرین آمار ارایه شده از مصرف انرژی در صنایع مختلف بازار سرمایه، میزان مصرف گاز در خردادماه رقمی حدود ۴ میلیارد مترمکعب بوده که این میزان در تیرماه با کاهش حداقلی همراه شده و به رقمی حدود ۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است. همچنین مقدار مصرف برق این صنایع نیز در تیرماه به رقم سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون کیلووات ساعت رسیده که نسبت به خردادماه کاهش داشته است.

در ادامه این گزارش آمده است، سهم مصرف ریالی گاز، برق و آب صنایع حاضر در بازار سرمایه در تیرماه به ترتیب ۵۷، ۳۲ و ۱۱ درصد بوده است.

این آمارها در شرایطی اعلام می شود که به گفته فعالان بخش صنعت قطعی برق در کشور در ماه های تابستان باعث افت تولید و کاهش فروش شرکت های بورسی شده است.

یک نماینده مجلس در این باره با بیان اینکه قطعی برق باعث شده تا اغلب واحدهای تولیدی که در سال‌های گذشته سودده بوده‌اند، به دلیل اعمال خاموشی‌ها و قطع برق با زیان‌های هنگفتی مواجه شوند، می گوید: حتی برخی از آنها در شرایط سخت و بحرانی قرار گرفته‌اند که باید تلاش کنیم در تابستان آینده با ساخت و تکمیل نیروگاه‌های خورشیدی و تبدیل نیروگاه های حرارتی به سیکل ترکیبی از تکرار این شرایط جلوگیری کنیم.

جعفر قادری با بیان این که این معضلات باعث افزایش قیمت‌ها در برخی محصولات و تولیدات شده است و مشکلاتی را هم برای مردم و هم بخش خصوصی ایجاد کرده است معتقد است قطع برق صنایع باعث شده که میزان تولید واحدهایی مانند سیمان، فولاد و آلومینیوم کاهش یابد و این کاهش تولید به افزایش قیمت آن محصول در بازار منجر شده است.

همچنین مهرداد لاهوتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، درباره خسارتی که قطع برق به صنایع مهمی چون فولاد و پتروشیمی و دیگر صنایع کشور وارد می‌کند، گفته که چالش ناترازی برق مشکل جدی صنعت برق کشور است که با شروع موج گرما خود را نشان می‌دهد.

وی خسارت قطعی برق به صنایع را ۵ میلیارد دلار اعلام و اظهار کرده که قطع برق، صنعت کشور را زمین‌گیر کرده است بر همین اساس آسیب‌های ناشی از خاموشی‌های مکرر برق برای صنایع، تبدیل به یکی از موضوعات اساسی صاحبان واحد‌های صنعتی شده است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تاکید بر اینکه خسارات قطعی برق به تولید قابل جبران نیست، توضیح داده که باید کشور به سمت افزایش ظرفیت تولید نیروگاه‌ها پیش برود و در این مسیر اضافه شدن ۳۰ هزار مگاوات برق به رقم موجود ضروری است؛ در حال حاضر ظرفیت تولیدی برق نیروگاه‌ها ۹۳ هزار مگاوات است که این رقم باید به ۱۳۰ هزار مگاوات می‌رسید.

آنطور که مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران می گوید محدودیت های عرضه تا شروع پاییز ادامه دارند. به گفته مشهدی رجبی، رشد مصرف انرژی برق امسال نسبت به سال گذشته حدود ۱۰ درصد بوده، در حالی‌که در گذشته شاهد رشد سالانه ۴ تا ۵ درصد بوده‌ایم.