نشست مشترک انجمن صنفی و کارفرمایی تولید، تامین کنندگان مواد اولیه و زنجیره ارزش صنعت لاستیک با حضور رییس انجمن و دبیر آن و نمایندگان منتخب فروش و توزیع از تهران و برخی استان های کشور در سالن تلاش هتل استقلال برگزار و موضوعات مهم حوزه توزیع و فروش تایر مورد بررسی قرار گرفت و راهکارهایی نیز برای عبور از وضعیت کنونی مطرح گردید.
در ابتدای این نشست دکتر مینا محمدی، دبیر انجمن با اشاره به اهداف ایجاد انجمن به دستاوردهای دوره اول فعالیت انجمن از جمله آزادسازی صادرات و کاهش ارز صادراتی، انحصار صادرات برای تولیدکنندگان تایر، برگزاری همایش ها با موضوعات مختلف و برگزاری نشست های مشترک برای حذف قیمت های دستوری اشاره کرد.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت ارتباط موثر و مستمر نمایندگان فروش و توزیع با انجمن، خواستار آشنایی آنان با ظرفیت های انجمن و فرصت هایی که این انجمن می تواند برای نمایندگان ایجاد کند شد.
محمدی به چاپ و توزیع فصلنامه انجمن (مانیفست) و ایجاد پایگاه خبری و تحلیلی لاستیک پرس به عنوان بازوی رسانه ای انجمن اشاره کرد و از نمایندگان توزیع و فروش خواست با انتقال چالش ها و راهکارهای خود، از این ظرفیت استفاده کنند.
وی همچنین خواستار عضویت نمایندگان در انجمن برای شناسایی و حل مشکلات موجود در حوزه توزیع و فروش شد.
عبور از سامانه ثبت نام تایر ضروری است
دکتر محمدرضا گنجی، رییس انجمن نیز با بیان این که هدف از این نشست شنیدن صدای صنف فروشندگان و رساندن آن به گوش مسئولان است به مهمترین مشکل فعلی حوزه توزیع یعنی سامانه فروش و تخصیص تایر اشاره کرد و گفت: این سامانه برای دوره ای ایجاد شده که قیمت تایر در بازار بالا بود و در حال حاضر که بازار به تعادل رسیده وجود آن ضرورتی ندارد و باید حذف شود.
وی همچنین به مشکلات سامانه اشاره کرد و خواستار تجارت آزاد در این بازار شد و افزود: تایرفروش باید بتواند کالا را آزادانه عرضه و خریدار در فضایی آزاد از حق خرید خود استفاده کند، اما سامانه حق مشتری را نیز از او گرفته است.
وی با انتقاد از وزارت صنعت گفت: تولیدکنندگان در سه ماهه اول سال ارز کافی دریافت نکرده اند، ولی واردکنندگان در همین مدت 90 میلیون دلار ارز دریافت کرده اند.
به گفته دکتر گنجی قیمت گذاری غیرقانونی است و زمانی که تولیدکنندگان تایر یارانه ای دریافت نمی کنند چرا باید قیمت گذاری برای کالاهای آنان صورت بگیرد.
به گفته وی در حال حاضر لاستیک های سنگین 30 درصد زیر قیمت تمام شده تولید می شوند و تولید این محصولات مقرون به صرفه نیست.
عدم فروش کالا تا زمانی که 80 درصد انبار فروشنده خالی نشده نیز موضوع دیگری بود که رییس هیات مدیره انجمن به آن اشاره کرد و گفت: این تصمیمات منطقی نیستند و برچسب احتکار به فروشندگان تایر بی معنی و برخلاف قانون اقتصاد آزاد است.
دولت بازار را به هم ریخته است
رییس اتحادیه تایر و روغن و فیلتر نیز با اشاره به بحران های مختلف در پنج سال گذشته در بازار تایر به موضوعاتی مانند ایجاد سامانه فروش بدون ایجاد زیرساخت ها، ایجاد مشکلات برای واحدهای فروش بدون حل آن، ایجاد موانع متعدد دولتی و نظارت های پیاپی اشاره کرد و گفت: این محدودیت ها در حالی است که بازار لاستیک همکاری های زیادی با دولت کرده، ولی دولت ارز تولیدکنندگان را تامین نکرده که اثرات منفی آن مستقیما متوجه واحدهای صنفی است.
محمدرضا آل سارا ادامه داد: کشور به سمت کوپنی شدن حرکت کرده و در حال حاضر وجود سامانه باعث جریمه کردن فروشنده ها به صورت غیرقانونی شده تا جایی که هر روزه شاهد تجمع فعالان صنفی در اتحادیه هستیم، زیرا حقوق حقه صنف مورد تعدی دولت قرار گرفته است.
وی با بیان این که سامانه فروش تایر مخرب است و باید برچیده شود گفت: دولت باید به واحدهای صنفی اعتماد کند تا قیمت های بازار کاهشی شود، به خصوص این که بحران ها در بازار لاستیک تمام شده و لاستیک به اندازه کافی وجود دارد و دولت باید دست از سر فروشنده ها بردارد .
وی در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به چالش های صدور پروانه های کسب و کار و سودهای ناچیز فروش تایر در این صنف گفت: دولت موانع زیادی در مسیر فروش تایر ایجاد کرده و کسی پاسخگو نیست، لذا نمایندگان فروش در مسیر رفع چالش های صنعت تایر به انجمن بپیوندند و مشکلات را مطرح و برای آنها راهکار تدوین شود.