مهندس یزدان حیدری، نایب رییس هیات مدیره گروه صنایع لاستیک پارمیدا در خصوص مهمترین فرصت های صنعت تایر کشور با اشاره به وجود منابع انسانی اغلب شایسته با دستمزد پایین و هزینه ارزان انرژی به علت وجود منابع غنی نفت و گاز در کشور گفت: این مسایل می تواند به عنوان مهم ترین فرصت های پیش روی صنعت تایر در نظر گرفته شوند، چراکه با استفاده از منابع نفت و گاز می توان مواد اولیه مورد نیاز صنعت لاستیک و تایر را تکمیل و صادر نمود.
وی با بیان این که در حال حاضر از کل ظرفیت منابع گاز کشور که از هاب عسلویه و ماهشهر بدست می آید فقط ۱۰% آن صرف خوراک و سوخت واحدهای پتروشیمی شده و ۹۰% آن صرف مصارف خانگی و نیروگاه ها و برخی دیگر از صنایع می شود گفت: اگر سیاست های درستی اتخاذ شود، میتوان از گاز حاصل از هابهای قشم، کیش، چابهار و سرخس جهت تولیدات صنایع پتروشیمی استفاده کرد.
مههذس حیدری با بیان این که این صنایع نسبت به سایر صنایع کشور از آب کمتری استفاده می کنند، گفت: حیف است که کره جنوبی، ژاپن و دیگر کشورها صادر کننده انواع پلیمرها, دوده و مواد شیمیایی باشند و ما صادراتمان در این حوزه بسیار کمتر از آنها باشد.
وی در مورد راهکارهای برون رفت از چالش های پیش روی صنعت تایر ایران نیز گفت: باید واحدهای کوچک تر تایرسازی در هم ادغام شوند و سهام بخش های دولتی برخی از واحدهای تایرسازی با خصوصی شدن به سرمایه گذارانی واگذار شود که اهلیت کار داشته باشند.
وی با بیان این که در دوران بعد از انقلاب ما تجربه خصوصی سازی بزرگترین کارخانه تایرسازی را به افرادی داشتیم که فقط قصد سودجویی داشتند و ادامه تولید در دستور کارشان قرار نداشت، افزود: توسعه شرکت همراه با خصوصی سازی و ایجاد اقتصاد آزاد در کشور ضروری است. این امر موجب میشود شرکت ها قادر به تبادلات بین المللی باشند و به تبع آن قیمت محصولات آنها از حالت دستوری به رقابتی تبدیل شود.
به گفته مهندس حیدری، تغییرات در مدیریت صاحبان سهام در بخش دولتی، تغییر در مدیریت واحد تحت پوشش آنها را به همراه خواهد داشت؛ چنانچه در ایران یاسا در ۴۳ سال گذشته حدود ۳۰ مدیر عامل جابجا شده اند که عمر مدیریت برخی از آنها کمتر از یک سال بوده است. در صورتیکه اگر مدیریت این شرکت باثبات بود، با رونق فروش در داخل و از طرفی صادرات پیوسته و طرح ریزی شده شاهد پیشرفت و توسعه بیشتر در کلیه فرایندهای این شرکت بودیم.
وی در این رابطه ادامه داد: حدود ۲۰ سال قبل آقای INOUE مدیر عامل شرکت IRC ژاپن که در تاسیس ایران یاسا مشارکت و سهمی در آن داشت، در شرف بازنشستگی بود. ایشان علاقه مند به بازدید و ارائه کمک های فنی به شرکت بودند. در ابتدا مدیر عامل وقت ایران یاسا با این بازدید موافق نبود. ایشان برای جلب نظر مدیر عامل و رفع این معضل از طریقی با من ارتباط برقرار نمود. با اینکه سالها از ایران یاسا خارج شده بودم با دست اندر کاران امور از جمله مدیر عامل شرکت در این خصوص و مزایای آن صحبت کردم. بالاخره ایشان با بازدید نامبرده موافقت نمود، ولی متأسفانه چند روز بعد تغییر کرد و آرزوی آقای INOUE عملی نگردید.
موضوع بعدی که مهندس حیدری به آن اشاره کرد، ایجاد یک مرکز تحقیق و توسعه با سرمایه گذاری کلیه تایرسازان و کمکهای دولتی جهت توسعه کیفی و کمی تولیدات این صنعت بود.
وی همچنین به شایسته سالاری اشاره کرد و گفت: البته تحریم های ظالمانه نظام سلطه، عامل مهمی در ایجاد این وضعیت اقتصادی و صنعتی شده است، ولی عامل مهم تر شایسته سالاری در انتخاب مقامات کشور است که در اثر نادیده گرفتن آن با ناکارآمدی و عدم اهلیت غالب آنها و بی تدبیری و ناهماهنگی های صورت گرفته در تمشیت امور روبرو هستیم. این در حالیست که کشور عزیزمان با ۵۷ میلیارد تن منابع غنی معدنی دوازدهمین کشور دنیا در این حوزه است که این منابع جدای از منابع سرشار نفت و گازی هستند.
وی با اشاره به درآمد ۱۴۲۶ میلیارد دلاری در فاصله سال های ۱۳۸۵ لغایت ۱۳۹۸ گفت: متأسفانه از فرصت قرار گرفتن در منطقه طلائی جهان جهت تبادلات منطقه ای و جهانی به علت بسته بودن اقتصاد و عدم تعامل مناسب با همسایه ها و جهان نتوانستیم به درستی بهره مند شویم و سرمایه گذاری در این مدت به صورت متوازن انجام نشد. به عنوان مثال بیشتر توجه دولت مردان به توان نظامی بوده که البته جهت دفاع کاملاً ضروری بوده است، ولی این موضوع رافع مسئولیت تصمیم گیران و دلیلی برای عدم توجه به دیگر صنایع را مجاز نمی شمارد.
وی موضوع عدم توجه به مزیت رقابتی در کشور را نیز مورد تاکید قرار داد و گفت: کشور ایران با بیش از ۳۰۰ روز آفتاب مستقیم بایستی جایگاه بسیار بهتری در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی داشته باشد. سرمایه گذاری به موقع در این بخش میتوانست علاوه بر تأمین نیاز داخل منجر به صادرات برق به کشورهای همسایه و به تبع آن وابستگی دیگر کشورها به ایران و داشتن روابطی راهبردی شود.
مهندس حیدری با اشاره به فرازی از بیانات مقام معظم رهبری در اول فروردین ۱۳۹۳ که فقط با تسلیحات یک ملت قوی نمی شود، گفت: همان طور که شاهد بودیم در سالهای بعد نیز ایشان مرتب جهت افزایش و جهش تولید و رفع موانع تولید در پیامهای نوروزی تأکید داشتند ولی انتظارات برآورده نشد. اگر این وضعیت ادامه یابد صنعت رشد چندانی در قیاس جهانی نخواهد داشت و وضعیت اقتصادی مردم بهبود نیافته و نظام اقتصادی کشور دچار لطمه میشود.
وی توصیه کرد: از این روی جهت حفظ و بهبود اوضاع اقتصادی که امروزه به عنوان یک شاخص جهانی برای ارزیابی قدرت کشورها محسوب میشود بایستی هر چه سریع تر نظام شایسته سالاری در کشور نهادینه شود. انتخاب افراد شایسته در کلیه امور تصمیم سازی و تصمیم گیری، موجب بهبود وضعیت اقتصادی و رونق کسب و کار در کشور خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به ضرورت جذب سرمایه گذاران و مشارکت بین المللی و یا کسب اصول دانش فنی از شرکت های معتبر جهانی گفت: به این روش ها میتوان در این صنعت به توسعه تولیدات و صادرات امیدوار بود.
مهندس حیدری در مورد چشم انداز آینده صنعت تایر کشور نیز گفت: چشم انداز صنعت تایر کشور در درجه اول بستگی به سیاستهای کلان در خصوص کاهش تورم، ارتباط مناسب با کشورهای صنعتی و صاحب دانش صادرات و بهبود فضای کسب و کار داشته و در مرحله بعد به توان توسعه کیفی و کمی شرکت ها دارد. شرکت های تایرسازی بایستی رویکرد صادرات محور را در فرایندهای سازمانی خود اهمیت داده و علاوه بر توجه به تأمین مصرف داخل به فکر صادرات نیز باشند؛ به شرطی که مسئولین دولتی مانند سنوات گذشته مانع صادرات محصولات حتی در سایزهایی که مورد نیاز کشور نیست نشوند.
وی در نهایت افزود: مهم ترین اصل در پیشرفت تولید و صنعت بکارگیری نیروهای شایسته و آموزش آنان و ایجاد انگیزه و ارتقای شان و منزلت منابع انسانی است. استفاده از خرد جمعی کلیه کارکنان جهت رسیدن به اهداف شرکت دارای اهمیت فراوان است.
متأسفانه به علت عدم بکارگیری مدل مدیریت مشارکتی بیشتر تصمیمات قائم به فرد بوده و برخی از مدیران ارشد از توان و دانش سرمایه های انسانی در اختیار شرکت اعم از اپراتورها تکنسینها کارشناسان و مدیران استفاده بهینه نمی نمایند.
منبع:کتاب بزرگان صنعت تایر