وظایف حاکمیت در مهار آلودگی های زیست محیطی تایرهای مستعمل

دکتر اسکندر ستوده، پیشکسوت صنعت تایر کشور در گفتگو با «لاستیک پرس» با اشاره به این که نباید توپ چالش های حوزه بازیابی تایرهای مستعمل را صرفا به زمین تولیدکنندگان و سرمایه گذاران انداخت، گفت: طبیعتا سرمایه گذار، تاجر و کارآفرین در جایی سرمایه گذاری می کند که سودآور باشد و اگر حوزه سرمایه گذاری دارای سود اقتصادی نباشد، عملا سرمایه گذار علاقه ای به حضور در آن حوزه ندارد.

وی با اشاره به این که موضوعاتی همچون بازیافت تایر جزو مقوله هایی هستند که باید دولت زمینه ساز توسعه آنها باشد، افزود: اساسا دولت ها از مردم و تولیدکنندگان مالیات دریافت می کنند تا در اینگونه مسایل که برای نسل های آتی کشور دارای اهمیت است، سرمایه گذاری کنند تا در ازای آن منافعی نصیب نسل های آتی و سلامت محیط زیست و جامعه شود.

دکتر ستوده با تاکید بر اهمیت «اندیس سایش ترد» که در گفتگوی گذشته خود با «لاستیک پرس» نیز به آن اشاره کرده، گفت: باید مصرف و ساییدگی بیش از حد اندیس سایش تایر ممنوع شود و این موضوع نیازمند سیاست گذاری حاکمیتی اعم دولت، مجلس، قوه قضاییه، پلیس راهنمایی و رانندگی و بیمه ها و … است. به عنوان مثال در صورت بروز حادثه تصاوف، بیمه ها موظف شوند تایرها را بازرسی کرده و در صورتی که مصرف تایر بیش از نقطه مجاز (اندیس سایش تایر) باشد، از پرداخت بیمه صرفنظر کنند تا این قبیل سیاست های سلبی بتوانند باعث مثمرثمر واقع شوند.

وی با بیان این که معتقدم انجمن های فعلی اعم از انجمن صنعت تایرو انجمن تولید، تامین کنندگان مواد اولیه و زنجیره ارزش صنایع لاستیک کشور، می توانند به عنوان مشاور به این امر ورود کنند ادامه داد: به این ترتیب با همکاری پلیس راهنمایی و رانندگی، مجلس و ارگان های سیاست گذار و قانون گزار، باید قانونی تدوین و به دولت ابلاغ شود تا تایری خارج از نقطه اندیس سایش تایر استفاده نشود.

به گفته این پیشکسوت صنعت تایر، بحث مهم دیگر در این رابطه، نقش رسانه ها است؛ نقش مهم رسانه ها آگاهی دادن به مردم و مصرف کنندگان تایر است که نباید از نقطه اندیس سایش تایر به بعد استفاده شود که در این صورت، هر آسیبی که ایجاد شود، متوجه رانندگان است.

بحث سومی که دکتر ستوده به آن اشاره کرد ضرورت مطمئن سازی جامعه نسبت به ایمنی، سلامت و کیفیت تایرهای روکشی است، چراکه این تایرها نیز مانند تایرهای نو دارای استاندارد و گارانتی هستند.

به گفته وی تایر همانند ساختمان است که اگر دارای ساختار و طراحی درستی باشد، می توان آسفالت پشت بام ان را برداشت و عوض کرد. به این ترتیب چندین بار می توان روکش تایر را تعویض کرد؛ به شرطی که ساختار آن سالم باشد.

به گفته وی بعد از سیاست گذاری، فرهنگ سازی و اطمینان یافتن مردم از سلامت این تایرها، قطعا سرمایه گذار به این صنعت ورود می کند.

این کارشناس ارشد صنعت تایر در ادامه به موضوع سیاست های حمایتی دولت نیز اشاره کرد و افزود: دولت ها باید صنعت بازیابی لاستیک و پلاستیک را از پرداخت مالیات معاف کنند. روکش، بازیابی تایر، پودر لاستیک، پیرولیز و … باید دارای معافیت مالیاتی باشند و مردم و سرمایه گذاران با معافیت های مالیاتی، تشویق به سرمایه گذاری در صنعت روکش شوند. واقعیت آن است که هر صنعتی که در آن، بازیابی به عنوان یک صنعت انتخاب می شود و افراد از این طریق به کشور و نسل آینده و جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی کمک می کنند، نیازمند حمایت های بیشتری هستند و این حمایت ها بر عهده حاکمیت است.