مدیرعامل کیان تایر در گفتگو با لاستیک پرس
نیازمند افزایش ظرفیت های تولید شرکت های تایرساز هستیم
مدیرعامل شرکت کیان تایر در گفتگو با لاستیک پرس با بیان این که متاسفانه افرادی که در دولت روی قیمت گذاری تصمیم می گیرند، هیچ تخصصی در این حوزه ندارند گفت: این در حالی است که اصل کلی بر آزادی اقتصادی و تعادل عرضه و تقاضا استوار است. در چنین فضایی قیمت های بالا توسط فرایندهای بازار حل می شود و قیمت ها به تعادلی اساسی دست می یابند و اگر هم اختلاف قیمتی در بازار باشد، بر اساس کیفیت برند است.
به گفته مهرداد شفیعی در مدت دو سال گذشته شاهد یک فضای دوقطبی در بازار تایر بودیم و دونرخی بودن این محصول، تغییر ذهنیت بازار را به همراه داشته و باعث تقاضای کاذب در بازار شده است، در حالی که اگر قیمت ها آزاد بود شکاف قیمت ها برداشته می شد و تقاضای کاذب از بین می رفت؛ کما این که یک سال و نیم پیش قیمت تایر پرایدی در بازار حتی از قیمت کارخانه پایین تر بود. چه اتفاقی باعث شد که این اختلاف قیمتی به این میزان رشد کند؟ چه اتفاقی باعث رشد تقاضا شد؟ پاسخ روشن است؛ تغییر ذهنیت مردم در نتیجه سیاست های قیمتی دولت، عامل این تقاضای کاذب است که باعث شد مردم عادی نیز برای خرید چهار حلقه لاستیک وارد صف شوند و معادلات به طور کلی به هم بریزد.
وی در پاسخ به سوالی درباره چالش به صرفه نبودن تولید تایر نسبت به مقیاس ادامه داد: ظرفیت های اسمی تولید تایر در شرکت های مختلف حداقل در ایران 50 هزار تن در سال است و هرچه کمتر از این تولید صورت بگیرد سرمایه گذاری مقرون به صرفه نیست. به گفته وی در کشورهای توسعه یافته تر، دیدگاه مدیران دولتی آن است که برای توجیه پذیری سرمایه گذاری، مقیاس تولید افزایش یابد و در این زمینه حمایت های جدی صورت می گیرد، اما در ایران مسیر برعکس است و درنتیجه سرمایه گذاران وارد سرمایه گذاری نمی شوند.
وی افزود: اگر چند واردکننده با هم مشارکت و سرمایه های خود را وارد امر تولید کنند، می توانند یک شرکت تولیدی تایر در مقیاس مناسب مثلا 100 هزار تنی ایجاد کنند و این موضوع باعث پیشرفت صنعت خواهد شد و کسی هم با این مدل رقابت در صنعت مخالف نیست. با این حال باید رقابت ها سالم و نرخ ها واحد باشد و تداوم دخالت های دولتی می تواند مانع این رقابت های درست در صنعت شود.