مهندس ناصر حیدری، مدیرعامل شرکت لاستیكهای هنری و صنعتی «مل» در گفتگو با «لاستیک پرس» با اشاره به این که حوزه فعالیت این شرکت، تولید قطعات لاستیکی، پرسی، شیلنگ، قالب سازی و … برای شرکت های خودروسازی داخلی و صادرات قطعات ساختمانی است که از سال 1358 فعالیت خود را آغاز کرده گفت: فعالیت در حوزه لاستیک، یک فعالیت سخت با چالش های مرتبط با خود این صنعت محسوب می شود، اما آن چه معتقدم در هر فعالیتی ضروری است، تقویت حضور واحد R&D در مجموعه های تولیدی است که حضور این واحد، نه فقط در حوزه تولید، بلکه در واحدهای بازاریابی و مطالعه بازار نیز اهمیت بسزایی دارد.
به گفته وی بها دادن به مشتری و ایجاد انگیزه برای انتخاب محصول تولیدی بنگاه، نیازمند رجوع مستمر است و این فراتر از شرکت در نمایشگاه ها و یا تبلیغ در رسانه هاست؛ چراکه این گزینه ها ناپایدار و در عین حال گران هستند، اما بازاریابی حضوری به نوآوری منجر شده و به ادامه حیات فعالان صنعت کمک می کند.
مهندس حیدری با بیان این که واحد R&D نیاز بازار را شناسایی و در عین حال نسبت به تحقیق در ارتباط با محصولی که در ایران تولید نشده، اقدام و با پیاده سازی تکنولوژی و ماشین آلات مورد نیاز، نسبت به تولید آن اقدام می کند.
وی با اشاره به این که کشور ما در زمینه لاستیک در دنیا از جایگاه خوبی برخوردار است یکی از دلایل این مزیت را ارزانی کارگر و انرژی و … دانست گفت: صنعت لاستیک صنعتی انرژی بر، سرمایه بر و کار بر است و به همین دلیل اروپایی ها مدتهاست تولید لاستیک را کنار گذاشته اند.
به گفته مدیر عامل «مل»، به دلیل مزیت های کیفی و قیمتی اجناس ایرانی، توانسته ایم بازارهای شمال چین و آسیای میانه را به دست بیاوریم. در عین حال کشورهای همسایه نتوانسته اند در حوزه لاستیک موفق عمل کنند.
مهندس حیدری با اشاره به این که تولیدکنندگان حوزه لاستیک، مواد اولیه را از بورس، بازار آزاد و واردات تامین می کنند گفت: خوشبختانه در تامین اس بی آر و دوده مشکل خاصی نداریم؛ با این حال قیمت مواد اولیه در بازار، قیمت این محصولات خیلی بالا است و روز به روز قیمت مواد اولیه افزایش می یابد و این در حالی است که نمی توان این افزایش قیمت را در بهای محصول نهایی لحاظ کرد، زیرا مشتری در برابر افزایش قیمت محصول مقاومت نشان می دهد و این موضوع باعث کاهش حاشیه سود تولید می شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره مشکلات حوزه صادرات افزود: مشکلات متعدد از نقل و انتقال ارز گرفته تا چالش های بازاریابی محصولات ایرانی در پی تحریم ها، کار را برای تولیدکننده ایرانی سخت کرده است. در عین حال دولت موانع و بروکراسی های زیادی در زمینه صادرات و بازگشت ارز ایجاد کرده که همگی مزید بر علت شده اند.
به گفته او ارزی که دولت در اختیار این صنعت قرار می دهد چندان قابل توجه نیست و این در حالی است که تولیدکنندگان ایرانی در این صنعت باید ماشین الات خود را بروز کنند، در غیر این صورت با ماشین آلات فعلی از رقابت با رقبا عقب می افتند.
وی در ادامه صحبت های خود با بیان این که یکی از مزیت های کالای ایرانی در بازارهای صادراتی ناشی از افزایش مداوم قیمت ارز است گفت: هرچند این موضوع بازارهای صادراتی را تقویت می کند، اما هزینه های تولید و مواد اولیه را تحت الشعاع خود قرار می دهد. موضوع دیگر این که اگر روزگاری قیمت ارز با افت روبرو شود، خریداران به سمت اجناس چینی خواهند رفت.
به گفته مدیرعامل شرکت لاستیكهای هنری و صنعتی «مل»، اخیرا افزایش شدید قیمت برق، شوک بزرگی به فعالیت های صنعتی وارد کرده و این در حالی است که هزینه های مالیات، بیمه و … بخش زیادی از سود فعالیت های تولیدی را در بر می گیرد. این در حالی است که قطعی برق و گاز در فصول تابستان و زمستان نیز مشکلات دیگری هستند که همگی صنعت را تهدید می کنند.
به گفته مهندس حیدری صنایع قبل از انقلاب، هر چه بیشتر برق مصرف می کردند هزینه کمتری می پرداختند، زیرا دولت آن را نشانه افزایش تولید می دانست، اما در حال حاضر، شرکت ها برای استفاده از برق جریمه می شوند.
به گفته وی البته مشکلات محدود به دولت ها نیست و سازمان های ما هم باید اقدامات مناسبی را در پیش بگیرند. سازمان های ما یادگیرنده نیستند، خودکفا نیستند، نوآور نیستند و متاسفانه به رغم این که دارای صنایع گوناگون هستیم، اما صاحب تکنولوژی نیستیم و در نتیجه اگر زمانی دلار کاهش یابد، توان رقابتی نخواهیم داشت.
وی افزود: در اروپا صنعتگر، تولیدکننده، حتی راننده تاکسی و خدماتی و … همگی دوره های آموزشی می بینند، ولی در ایران، نیروی انسانی مستقیما از دانشگاه وارد صنعت می شود؛ درحالیکه فاصله دانشگاه از صنعت بسیار زیاد است و دانشگاه ها اساسا به صنعت ورود نمی کنند.
وی با بیان این که دولت باید آموزشگاه های نیروی انسانی و دانشگاه ها را تقویت و از صنعتگران مشورت بخواهد تا ارتباط دانشگاه و صنعت را تقویت کند، گفت: ما در شرکت خود به نیروی انسانی آموزش می دهیم و هفته ای یک بار کلاس آموزشی در موضوعات مختلف صنعت، مدیریت، سیستم ها و … برگزار و از اساتید بنام دعوت می کنیم و تلاش می کنیم که خلأ آموزش را در این زمینه ها برطرف کنیم.