طرح های توسعه ای صنعت تایر معطل تامین سرمایه

به گزارش «لاستیک پرس» فعالان صنعت تایر با ابراز نگرانی از معضلاتی که در چند سال اخیر متوجه این صنعت شده معتقدند دولت چهاردهم باید به سرعت شرایط لازم برای عبور از این چالش ها و حرکت به سمت نهایی سازی طرح های توسعه ای در این صنعت را فراهم کند.

به عقیده آنها شرکت های تایرساز در خلال این سال ها درگیر موضوعات خرد صنعت شده اند و در برخی موارد چالش های محیط کسب و کار و ایجاد مشکلات در سطوح سازمان ها و بازرسی ها و کنترل های روزمره دولتی باعث شده تا تمام فرصت مدیران این صنعت صرف برداشتن موانع خرد گردد، درنتیجه بسیاری از طرح های توسعه در این صنعت متوقف شده اند.

به خصوص از سال 97 به بعد و با افزایش قیمت ارز و سهمیه بندی های ارزی، بسیاری از طرح های توسعه صنعت تایر متوقف شده اند و ظرفیت سازی های جدیدی که در صنعت ایجاد می شود بسیار کند صورت می گیرند.

در دو سال 1401 و 1402 نیز به دلیل معضلاتی که در تخصیص تایر به نرخ های دولتی صورت گرفت و عملا افزایش قیمت در این صنعت به سختی صورت گرفت، موضوع تامین مالی این طرح ها به مشکل برخورده است.

این در حالی است که تحقق طرح های توسعه ای نیازمند ارز، تسهیلات ریالی مناسب، جذب و جلب سرمایه به بخش صنعت و حمایت بیشتر از صنایع داخلی با نظارت بر واردات غیربهینه می باشد.

در این راستا مناسب سازی فضای کسب و کار و انعقاد قراردادهای گمرکی ترجیحی منطقه ای با کشورهای همجوار برای جلب سرمایه های خارجی و صاحبان تکنولوژی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

فعالان صنعت معتقدند یک برنامه راهبردی و عملی واقع بینانه برای تحقق راهبرد مزبور در کشور در رابطه با بسط و توسعه صنعت تایر ملی وجود ندارد. درحالی که کشور ما امکانات بالقوه زیادی برای جذابیت سرمایه گذاری و ایجاد جوینت ونچر و هاب تولید و صادرات تایر دارد، مانند در اختیار داشتن متخصصان مجرب طراحی و تولید تایر با تجربه بیش از نیم قرن تولید تایر و همچنین سرمایه گذاری های قابل توجهی در راستای تأمین مواد اولیه و ماشین آلات و تجهیزات این صنعت طی سال های اخیر، اما نامناسب بودن فضای کسب و کار در کشور مانع جذب سرمایه در این صنعت شده است .

این در حالی است که به جز ترکیه هیچ یک از کشورهای منطقه از ظرفیت های بالقوه کشورما در این صنعت تایر برخوردار نیستند و عموما نیاز های صنعت حمل و نقل خود به تایر را از محل واردات تامین می کنند. این واقعیت می تواند فرصت های بسیار خوبی را برای توسعه صنعت تایر و صادرات محور کردن آن در بر داشته باشد.

اعمال کنترل بیشتر برای واردات تایر و پیش بینی قوانین حمایتی از صنایع داخلی در مقابل قیمت شکنی کشورهایی همچون چین، اندونزی و هند می تواند زمینه جذب بخشی از جاذبه های قابل تامین  برای جذاب کردن و جلب سرمایه های داخلی و بین المللی ایجاد کرده و امکان بسط و توسعه صنعت تایر در کشور برای خودکفایی و توسعه صادرات محصولات آن را فراهم کند.

فعالیت های موثر رایزن های اقتصادی سفارت خانه های ما در کشورهای صنعتی برای معرفی فرصت های سرمایه گذاری در صنعت تایر کشور از یکسو، و گردآوری اطلاعات از وضعیت بازارهای هدف برای توسعه صادرات صنعت تایر از دیگرسو می تواند کمک ارزنده و موثری در توسعه صنعت تایر تا مرز خودکفایی و سرریز مازاد تولید به بازارهای جهانی تلقی شود.