رهبری سازمانی به جای مدیریت سازمانی

دکتر محمد خانجانی در گفتگو با «لاستیک پرس» با بیان این که از زمان روی کار آمدن استاندارد IATF16949  نزدیک به 27 سال می گذرد گفت: از آن زمان انتقال این استاندارد به کشور به طور کامل انجام نشده و استاندارد مکمل آن نیز که VDA6.3 آلمان است و اولین بار نیز توسط همین کشور تدوین شده و گسترش یافته، به دلیل موضوعاتی مانند تحریم ها و موضع گیری های سیاسی وارد ایران نشده است؛ با این حال ما تلاش کردیم با تلفیق این مدل آلمانی با سنت ایرانی، مدلی با عنوان PQP6.3 را ارایه کنیم و باورهای اصیلی که از گذشتگان به یاد داریم را در این مدل زنده کنیم که هدف آن نیز رشد و ارتقای نیروی انسانی و تقویت نقش رهبری سازمانی است.  

وی با بیان این که ما معتقدیم بر مبنای مدل IATF دیگر نمی توان رشد زیادی را در سازمان ها ایجاد کرد افزود: خوشبختانه در 1401 این تغییر را ایجاد کردیم و بر اساس این مدل بومی سازی شده، افرادی که در این مسیر ما را همراهی می کنند باید به باورها و سنت ها ایمان داشته باشند و با طی کردن این دوره ها بتوانند نقش مربی و رهبری را ایفا کنند. این دوره ها و طی کردن این استانداردها کمک می کند تا افراد احساس نکنند صرفا برای دریافت حقوق و مزایا در جایگاه شغلی قرار گرفته اند، بلکه احساس باور و ایمان به کار خود داشته باشند.

به گفته این مدرس دانشگاه، امروزه اغلب افراد به دنبال کسب پول راحت هستند، اما ما باور داریم که رشد جمعی در تولید اتفاق می افتد و 13 سال هم رهبر انقلاب بر این موضوع تاکید دارند؛ چراکه روانشناسی گروهی و رشد و ارتقای جمعی پروسه ای است که به خوبی در تولید محقق می شود.

دکتر خانجانی با بیان این که ما دین را از احکام شروع کرده ایم گفت: در غرب علوم انسانی مانند فلسفه، جامعه شناسی و روانشناسی بر علوم دیگر ارجحیت دارند و افراد موظفند حتما این علوم را فرا بگیرند. از زمان سقراط و افلاطون تاکنون اصول فلسفه در زندگی عادی بر اساس سوالات منطقی ساده حاکم شده و غرب نیز در 150 سال گذشته بر اساس همین مدل های فلسفی توانسته بسیاری از سوالات سخت را پاسخ دهد و رشد و ارتقای صنعتی خود را نیز مدیون همین روش است.

در کشور ما معرفت نفس و خودشناسی را در افراد ایجاد نکرده ایم و کودکان را پرسشگر تربیت نکرده و نقش مربی را برای آنان ایفا نکرده ایم و فشار این خلاها را امروز در نسل زد شاهدیم که تنها خودش را قبول دارد و سرریز این نیروها در تولید می تواند مشکلات زیادی ایجاد کند؛ چراکه حل مساله در شرایطی که هر کسی یک مسیر را طی می کند، می تواند مشکلاتی را برای تولید ایجاد کند.

وی در پاسخ به سوالی درباره این که چه زمانی طول خواهد کشید تا با استانداردهای جهانی تطبیق یابیم گفت: با توجه به رحم زمانی و مکانی جهش های سریعی اتفاق می افتد، چراکه ظرفیت های خوبی برای این جهش وجود دارد. ایرانی ها دارای پتانسیل های خوبی هستند، ولی باید اجازه بدهیم افراد در رحم زمان و مکان رشد کنند و از برچسب های سیاسی به اقدامات و ظرفیت ها پرهیز کنیم و از همه ظرفیت ها در جهت توسعه افراد استفاده کنیم.

وی در پایان گفت: بازگشت به خود بسیار اهمیت دارد؛ فراموش کردن مبدا و اتکا به ابزار باعث گمراهی افراد می شود و باید به مبدا برگشت. امروز مدیران شرکت های تولیدی به جای ایفای نقش رهبری به دنبال نقش های مدیریتی هستند؛ درحالیکه باید این اصلاحات از بالای خط اصلاح شود و در تلاشیم این بحث ها را برای مدیران ارشد برگزار کنیم.