در خلال سال های اخیر سیستم بانکی تمایلی به سرمایه گذاری در طرح های تولیدی صنعت تایر از خود نشان نمی دهد که دلیل این امر کاهش سودآوری شرکت های تایرساز در مقایسه با فعالیت های موازی به خصوص سفته بازی و دلالی و واردات می باشد. به گزارش لاستیک پرس، در دو سال گذشته علاوه بر این که بانک مرکزی منابع ارزی مورد نیاز را برای فعالان صنعت تایر به میزان مناسب و با قیمت مناسب و در زمان مناسب تامین نکرده، از ارایه تسهیلات ریالی به فعالان صنعت نیز امتناع کرده است و برخی شرکت های تایرساز با اشاره این که تسهیلات سررسی شده نیز توسط بانک ها تمدید نمی شوند به مشکلات نقدینگی این صنعت اشاره می کنند.
به عقیده آنها زمانی که قیمت ارز از 4200 تومان در فاصله سه چهار سال به 40 هزار تومان می رسد یعنی نیاز شرکت های تایری به نقدینگی ریالی ده برابر شده و این در حالی است که در همین مدت قیمت مواد اولیه داخلی و وارداتی نیز بین هشت تا 12 برابر افزایش یافته است.
در چنین شرایطی سرمایه در گردش به یک معضل برای شرکت های تایرساز تبدیل می شود و مشخص است بانک ها با نگاهی به صورت های مالی شرکت های تایری به این نتیجه می رسند تولیدکننده توان بازپرداخت مناسب تسهیلات را ندارد و از ارایه تسهیلات خودداری می کند.
در چنین شرایطی نیاز به تسهیلات برای واردات ماشین آلات و مواد اولیه وارداتی را باید اضافه کرد.
فعالان این صنعت معتقدند این سخت گیری ها در حالی است که در حال حاضر ارز وارداتی 28500 تومان است که به سهولت در اختیار واردکنندگان قرار می گیرد و از سوی دیگر سودآوری واردات تایر به مراتب بیش از تولید تایر است و همین امر باعث شده سیستم بانکی تسهیلات مورد نیاز واردات را به خوبی و با نرخ های بالا تامین کند.
این شرایط در حالی است که قوانین و اسناد بالادستی و فرمایشات مقام معظم رهبری دقیقا در نقطه عکس قرار دارد و آنطور که شعار بیش از یک دهه اخیر به موضوعات تولید داخلی اختصاص یافته، در عمل موسسات مالی و بانک ها از تامین منابع تولید خودداری می کنند و در عوض از واردات حمایت می کنند.
این در حالی است که اصولا واردات نیازی به حمایت ندارد، چراکه با نرخ های بازرگانی نزدیک به صفر و ارز ارزان قیمت کالایی به کشور با قیمت های پایین وارد و با قیمت های بسیار بالاتر از تایرهای ایرانی به فروش می رود و باعث ایجاد سودهای بسیار غیرمعمول می گردد.
در مقابل تولیدکننده باید ارز را گران تر تامین کند و در کنار آن محصول خود را با قیمت های ناچیز و سودهای بسیار پایین به فروش برساند و در فصول مختلف سال با مشکلات تامین انرژی دست و پنجه نرم کند و حقوق کارگر را تامین کند و در عین حال به توسعه صنعت هم فکر کند و نه از سمت دولت و نه سیستم بانکی و نه مراجع حاکمیتی حمایتی از آن نشود.
فعالان صنعت تایر می گویند باتوجه به اینکه سرمایه گذار خارجی به دلیل عدم صرفه اقتصادی و جبر تحریم های ظالمانه حاضر به سرمایه گذاری در کشور نیست، تولیدکننده بودجه تولید را چگونه تامین کند؟ در اینجا باید اشاره داشت که اگر همان ارزی که به تجار جهت واردات تایر تخصیص داده شد، به تولیدکنندگان می دادند؛ اکنون یک کارخانه جدید تایر در کشور راه اندازی می شد.