تهدیدهای عمده مزیت های رقابتی در صنعت تایر

به رغم هدف گذاری رشد 20 درصدی تولید تایر در سال 1403 به نظر می رسد مشکلات تولید باعث شده تایرسازان نگران دستیابی به این رشد در سال جاری باشند.

به گزارش «لاستیک پرس» با آن که سال گذشته تولید تایر در کشور روند کاهشی را پشت سر گذاشت، اما بازگشت آرامش به بازار این محصول باعث شد فضای مناسب تری برای برنامه ریزی تولید مناسب در سال جاری فراهم گردد، اما عوامل متعددی دست به دست هم داده اند تا تولید تایر با مشکلاتی روبرو باشد.

یکی از این موضوعات قطعی گسترده برق در فصل تابستان بود که به گفته مدیرعامل بارز تا 20 درصد روی تولیدات این صنعت اثر منفی بر جای گذاشته است.

آنطور که جمال میرزایی در یک گفتگوی رسانه ای اعلام کرده انرژی به اصلی ترین معضل تایرسازان تبدیل شده است و برخی از لاستیک سازان ۸ صبح تا ۸ شب با ۵۰ درصد راندمان تولید دارند. روند کاهش و قطع برق سبب افت ۲۰ درصدی تولید لاستیک در این صنعت شده است. تولید کنندگان مطالبه تامین زیان ناشی از این برق را از دولت ندارند، اما توقع حمایت در روند تولید را دارند. لازم به ذکر است که قطع برق ناگهانی و بدون اطلاع سبب افزایش ضایعات تایر می شود.

از سوی دیگر مصطفی تنها، سخنگوی انجمن صنعت تایر نیز با اشاره به اینکه اکنون روند تولید تایر کاهشی است گفته: با تداوم قطعی برق و تشدید آن در مرداد ماه، قطعا مقدار افت تولید، چشمگیرتر خواهد بود؛ اکنون آمار تولید در مرداد اعلام نشده است، اما با توجه به گفته تولیدکنندگان روند کاهشی در تولید داشتیم که این کاهش با توجه به برنامه‌ها و ظرفیت‌هایی که فعال کردیم چشمگیرتر خواهد بود.

هرچند چالش تامین برق در فصل تابستان به زودی برطرف می شود اما کارشناسان معتقدند این مشکل احتمالا در فصل زمستان نیز باعث بروز مشکلاتی گردد.

از موضوع انرژی گذشته مساله تخصیص ارز نیز موضوع دیگری است که دست تولیدکنندگان را در حنا گذاشته است؛ آنطور که در خبرها آمده دولت در پنج ماه و نیم 86 میلیون دلار ارز در اختیار تولیدکنندگان قرار داده درحالی که بیش از 200 میلیون دلار ارز به واردات اختصاص داده است و این مساله با احتساب قیمت ارز تخصیصی مشکل دیگری را ایجاد کرده است.

دولت ارز 28500 تومانی به واردات اختصاص می دهد و در مقابل ارز 40 هزار تومانی را در اختیار تولیدکنندگان قرار می دهد و این در حالی است که تایرسازان اعلام کرده اند توانایی تولید بیش از 25 میلیون حلقه را در سال جاری دارند که 4 میلیون حلقه بیشتر از سال قبل است و می تواند شرایط خودکفایی در تایرهای سواری را فراهم کند و تا 60 درصد نیاز تایرهای کامیونی و اتوبوسی را نیز پوشش دهد.

این در حالی است که تعرفه واردات نیز به حدود 6 درصد رسیده و این عوامل مزیت های رقابتی صنعت تایر را در تولید از بین برده است.

موارد فوق در حالی است که به گفته فعالان بازار تایر، خوشبختانه امروز در بازار در برخی از سایز‌ها حتی مازاد تولید و عرضه را شاهد هستیم، به طوری که تایر زیر قیمت مصوبه بفروش می‌رسد و مشکلی از نظر عرضه لاستیک وجود ندارد.

به عقیده آنها در حال حاضر در هیچ رینگ لاستیکی کمبودی در بازار وجود ندارد و حتی فروشندگان در برخی از سایز‌ها مجبور هستند لاستیک را زیر قیمت مصوب به فروش برسانند.