صنعت تایر نیز همانند دیگر صنایع، سال هاست تحت تاثیر تحریمها قرار دارد و زیر فشار تحریم ها با مشکلات و مسائل جدی دست و پنجه نرم می کند که علاوه بر آثار مستقیمی که در تامین مواد اولیه و ماشین آلات و دانش فنی به همراه داشته، به صورت غیرمستقیم نیز دارای آثار متعددی بوده است. این موضوع باعث شده اولا کانال های تامین مواد اولیه در خلال سال های گذشته تغییر یابد و از سوی دیگر توان تولید شرکت های داخلی افزایش یابد، با این حال فعالان صنعت تایر چالش های متعددی را از سر گذرانده اند.
برای تولید تایر به ۱۵۰ نوع مواد اولیه نیاز است که ۴۰ درصد از این مواد، وارداتی است و در صورت توقف یا تاخیر در تامین یکی از این مواد اولیه، تولید تایر با مشکل مواجه و متوقف میشود.
در سال های اخیر در برهه هایی عدم تامین به موقع مواد اولیه باعث شده تا کارخانههایی که در 3 شیفت کاری تولید میکردند، گاه برای پیشگیری از توقف کامل تا دریافت مواد اولیه سفارش شده ساعات فعالیت کارخانه را به یک شیفت کاهش دهند. این مشکلات یا به دلیل چالش دسترسی به مواد اولیه در نتیجه تحریم ها است و یا ناشی از آثار جانبی آنها از جمله مشکلات تامین ارز برای خرید مواد اولیه که در پنج سال گذشته به شدت تشدید شده است، بطوریکه مواد اولیه صنعت تایر از اولویت های دریافت ارز ترجیحی و سپس ارز 28500 تومانی خارج شدند و حالا با ارز 40 هزار تومانی وارد می شوند.
در دو سال گذشته این مساله باعث شده تا تولیدکنندگان تایر تلاش کنندگان از تولیدکنندگان مواد اولیه داخلی در تامین کائوچوی مصنوعی، دوده و نخ و روغنهای فرایندی و نظایر آن استفاده کنند، اما متاسفانه در کنار برخی عهدشکنی های تولیدکنندگان داخلی، موضوع روند افزایشی روزانه قیمت مواد اولیه نیز مطرح است که حتی در برخی موانع خرید از خارج کشور با ارزهای ازاد را توجیه پذیر کرده است.
فعالان صنعت تایر با اشاره به این که برای تامین مواد اولیه داخلی با مشکلات زیادی روبرو هستند به اختلاف قیمت ارز و اثراتی که این امر روی قیمت های مواد اولیه در بورس و بازار ازاد بر جای می گذارد اشاره می کنند و می گویند رقابت برای مواد اولیه قیمت ها را توجیه ناپذیر می کند.
این در حالی است که عرضه برخی مواد اولیه در بورس کالا نیز منظم نیست، به عنوان مثال در سال جاری دوده صنعتی در بورس کالا عرضه نشده است.
از سوی دیگر ترخیص مواد اولیه مورد نیاز در صنعت تایر نیز همانند بسیاری صنایع دیگر با مشکلاتی روبرو است.
برای برونرفت از این مشکلات، دولت باید تسهیلاتی فراهم کند تا انتقال ارز جهت خرید مواد اولیه به سادگی صورت پذیرد و همچنین، بوروکراسیهای موجود برای ترخیص کالا کاهش یابد زیرا مواد اولیه پس از گذشت زمان منقضی شده و کارایی خود را از دست میدهند و فرایند طولانی ترخیص کالا موجب تحمیل زیان به تایرسازان میشود.
همچنین، تخصیص ارز دولتی برای تولیدکنندگان وابسته به صنعت تایر مانند دوده، روغن و کائوچوی مصنوعی از اهم موضوعات است. با تخصیص ارز سریع و با قیمت مناسب و رقابتی به این صنایع و قطعات، امکان کاهش قیمت مواد اولیه برای تایرسازان فراهم میشود و در نتیجه، قیمت تمامشده محصولات پایین خواهد آمد.