تحولات تکنولوژیک، دانشی و انسانی صنعت تایر در مقایسه با گذشته

دکتر اسکندر ستوده، پیشکسوت صنعت تایر در گفتگو با «لاستیک پرس» با اشاره به این که به تناسب تحولات تکنولوژیک در صنعت تایر در کلاس جهانی، این صنعت در کشور ما نیز با تحولات بنیادینی روبرو بوده افزود: نتیجه این تحولات استانداردسازی پایاپای صنعت در تکنولوژی، دانش فنی، مهارت نیروی انسانی، کیفیت و کمیت تولید، همگام با دنیا است و اگر تحریم ها نبود و دولت حمایت های لازم را از این صنعت به عمل می آورد، قطعا مشکلات کنونی را حل می کردیم.

وی با اشاره به این که تکنولوژی گذشته این صنعت مبتنی بر تولید تایرهای بایاس بود که برای جاده های آن زمان تولید می شد، ادامه داد: اما امروز از دیدگاه ساختاری، تولیدات این صنعت بر تایرهای رادیال استوار است؛ تولیداتی با وزن کمتر، سرعت بیشتر و قابلیت عملکرد مناسب تر.

به گفته وی در ایران نیز با توجه به تحولات جهانی، در حال حاضر اکثر کارخانجات کشور رادیالیزه شده اند؛ به عنوان مثال امروز صد درصد محصولات کارخانه یزد تایر اعم از تایرهای سواری، وانتی و SUV، رادیال و بر اساس تکنولوژی وردشتاین هلند تولید می شوند.

ستوده با اشاره به این که نکته حائز اهمیت دیگر این تحول تکنولوژیکی، تولید کاملا اتومات تایرهای سواری، وانتی و تی بی آر و کاهش قابل توجه فشاری است که در گذشته بر نیروی کار وارد می شد ادامه داد: امروزه نیروی انسانی این صنعت از نیروی فیزیکی به سمت نیروی فکری تغییر جهت داده است؛ به عبارتی نیروی انسانی که امروز در این صنعت مشغول به فعالیت است باید تحصیلات مرتبط داشته باشد، دانش کافی در اختیار داشته و از توانایی ذهنی مناسبی برخوردار باشد. این دو مولفه (توسعه تکنولوژی و نیروی کار) همزمان در خلال دهه های اخیر باعث توسعه کیفی و کمی در این صنعت شده است.

این پیشکسوت صنعت تایر با بیان این که خوشبختانه امروز تمام مراحل تولید تایر اعم از کامپاندینگ، کلندرینگ، اکستروژن و پخت تقریبا به طور کامل مکانیزه شده اند افزود: تلاش شده به کار گیری حداقل نیروی کار در کنار حداکثر مکانیزاسیون و اتوماسیون در راستای کیفی سازی محصولات به همراه ارتقای کمی محصولات اتفاق بیفتد.

وی در ارتباط با استاندارد تایرهای ایرانی گفت: تایر کالایی بسیار استراتژیک است که سلامتی افراد به آن وابسته است، لذا تولید محصولی کاملا بی عیب و با ایمنی صد درصد بسیار ضروری است. امروز تکنولوژی تولید تایر در ایران، تکنولوژی روز دنیا و اروپا است و ماشین آلاتی که در این صنعت به کار می روند، همان ماشین آلاتی است که کارخانجات کشورهای صنعتی نیز در خطوط تولیدی خود به کار گرفته اند و از این منظر چیزی از دنیا کم نداریم و همگام با استانداردهای روز دنیا در حرکتیم.

به گفته او استفاده از تکنولوژی و ماشین آلات روز دنیا باعث شده کیفیت محصولات تولید داخل معادل کیفیت محصولات خارجی باشد و از استانداردهای روز دنیا تبعیت کند و این در حالی است که تایر تولیدی در ایران علاوه بر استانداردهای اجباری داخلی، باید استانداردهای روز دنیا و اروپا را نیز کسب کند تا بتواند به بازارهای جهانی راه یابد.

به گفته دکتر ستوده نیروی انسانی که امروز در صنعت تایر مشغول به کار است با نیروی انسانی چهل سال پیش آن بسیار متفاوت است؛ دانش، اطلاعات فردی و اطلاعات فرایندی، آگاهی از نقش مواد اولیه در صنعت، آشنایی با انواع تست های کاربردی و دانش بهبود کیفیت و عملکرد تایر، همگی در متخصصان و مدیران، کارشناسان و کارکنان این صنعت به وجود آمده است و می توان ادعا کرد این صنعت در ایران صنعتی همپا با صنعت دنیا است.

وی در انتقاد از واردات تایرهای بی کیفیت با این سوال که چرا وقتی تایر ایرانی با استاندارد ترکیبی از استانداردهای اروپایی و آمریکایی با سطح کیفی بسیار بالا در حال تولید است، بعضا باید محصولات بی کیفیت یا تقلبی وارد کشور شود، گفت:  تایرهای داخلی دارای شناسنامه هستند؛ کارخانه، دفتر شرکت ها، استانداردها و … همگی مشخص است و در صورت بروز مشکل، مصرف کننده توان پیگیری دارد، اما در استفاده از تایرهای وارداتی و تقلبی این دسترسی ها وجود ندارد.

وی افزود: نباید این نکته مهم فنی را نیز فراموش کرد که تایرهای ایرانی برای جاده های ایرانی و متناسب با شرایط آب و هوایی کشور ما تولید شده اند و شرایط رانندگی در ایران در تولید آنها در نظر گرفته شده، لذا با تاکید باید گفت استفاده از تایرهای ایرانی قطعا از نمونه های وارداتی آن مناسب تر است.