آژیر خطر در حوزه ماشین آلات صنعت تایر

به گزارش «لاستیک پرس» تحریم های غرب در خلال سال های اخیر آثار و نتایج متفاوتی بر صنایع بر جای گذاشته اما یکی از مهمترین تاثیرات آن بروز مشکلاتی در حوزه تامین ماشین آلات و خطوط تولید است. در این میان صنعت تایر شاید یکی از بیشترین اثرات منفی را از این محل تجربه کرده است، چراکه ماشین آلات این صنعت و خطوط تولیدی آن پیشرفته و تولید آنها در داخل مقرون به صرفه نیست و از سوی دیگر نگهداری و تعمیر این دستگاه ها نیز نیازمند استفاده از متخصصین خارجی است که همه این موضوعات در سال های تحریم با مشکل مواجه شده اند.

از سوی دیگر بسیاری از خطوط تولید صنعت تایر متناسب با نیاز روز نیست و قدیمی است و در نتیجه به روز رسانی این دستگاه ها اهمیت زیادی دارد، با این حال عدم دسترسی راحت به منابع ارزی و عدم همکاری مناسب شرکت های اروپایی سازنده این دستگاه ها موانعی را در بروزرسانی این ماشین آلات ایجاد کرده است.

عدم بروزرسانی ماشین آلات نیز از یک سو به بهره وری پایین تر تولید و از سوی دیگر به افزایش میزان ضایعات در این صنعت و پرت مواد اولیه منتهی شده است و این در حالی است که مصرف بالای انرژی و استهلاک بالای ماشین آلات فرسوده را نیز باید به این هزینه ها افزود.

در این بین نگاهی به دستاوردهای صنعت تایر دنیا در حوزه ماشین آلات نشان می دهد این صنعت به سمت نوآوری های نوینی در حرکت است که عقب ماندن از آن می تواند استانداردهای تولید تایر را در کشور تحت تاثیر خود قرار دهد.

با این حال متاسفانه تامین ماشین آلات مناسب برای صنعت تایر از یک کشور خارجی به راحتی امکانپذیر نیست و در عین حال امکان داخلی سازی این قطعات و ماشین آلات در داخل کشور نیز وجود ندارد، چراکه دانش فنی ساخت این ماشین آلات در کنار کمبود تیراژ مانع از داخلی سازی این ماشین آلات می شود. برای نمونه خرید یک دستگاه بنبوری از خارج کشور به صرفه تر از ساخت یک دستگاه از این مدل در داخل کشور است؛ مگر این که آن شرکت سازنده نسبت به تولید در حدود 10 دستگاه اقدام کند.

از سوی دیگر فناوری ساخت ماشین آلات مورد نیاز صنعت تایر در اختیار چند کشور است و به عنوان مثال، ساخت بنبوری که نخستین ماشین برای خط تولید لاستیک است در اختیار ایتالیا است و هیچ همکاری برای در اختیار قرار دادن دانش فنی ساخت این ماشین آلات به ایران صورت نمی گیرد. این در حالی است که مشکلاتی در مسیر نقل و انتقال منابع مالی برای خرید ماشین آلات در اثر تحریم ها نیز وجود دارد.